Hopp til hovedinnhold

Seriesøndag: Sons of Anarchy

Ron Perlman som Clay Morrow, ALIAS sjef for MC-gjengen SAMCROW (FX)

#SERIESØNDAG

En ny spalte hvor vi tar for oss bra serier som det minimum finnes en sesong av. Se på det som medisin for medtatte hviledager hvor du har kapitulert ovenfor sofaens skrik, og er innstilt på å befinne deg der i flere timer.

Da jeg først leste om Sons of Anarchy i 2008, virket harryfaktoren for høy og listen på avdankede skuespillere for lang. Det var få ting som talte for at dette skulle bli en hyggelig affære. Hadde det ikke vært for vakuumet som oppstod hos nettverket FX etter at The Shield (en av mine soleklare favorittserier) var ferdig, hadde jeg aldri giddet å sjekket det ut.

Men akkurat som med HBO-serier, så pleier jeg å gi FX-serier en god sjanse, og det virket enda mer naturlig å dedikere en time av livet mitt til SoA-piloten, da jeg så at serieskaper var tidligere The Shield-produsent og manusforfatter Kurt Sutter.

(Fortsetter under traileren til første sesong.)

Helt solgt var jeg ikke, men etter 4 sesonger har mitt forhold til Sons of Anarchy utviklet seg fra «meh», til «guilty pleasure», til én av seriene som gjør det siste kvartalet av skandinavisk år litt enklere å takle.

For de av dere som ikke har sett serien ennå, så handler den om motorsykkelgjengen «SAMCRO», kort for «Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original». Klubben operer i en liten by kalt Charming i California hvor de bedriver lovlige, så vel som illegale geskjefter, med fokus på sistnevnte. Det er kort fortalt en serie om organisert kriminalitet, motorsykkelgjenger, våpenhandel, pornofilmselskaper, droger og maktkamp. Og sånt liker vi jo?

Som nevnt har 4 sesonger passert, og serien har vokst inn i sine sko. Det er absolutt en kvalitetsserie med engasjerende historier og artige karakterer. Blant rollebesetningen finner vi Ron Perlman (Hellboy, Drive), Katey Sagal (Futurama, Married With Children) og Dayton Callie (Deadwood). Det ser kanskje ikke spesielt imponerende ut på papiret, men det fungerer overraskende bra.

Titt og stadig dukker det opp interessante gjesteroller også. Kan du se for deg David Hasselhoff som porrprodusent? Ja selvfølgelig kan du det. Det kunne Sutter også. Er du dessuten svak for The Shield, dukker det opp flere kjente fjes og «easter-eggs». Blant annet finnes gjengen «One-Niners» i begge seriene, og hva går på TV i Charming? The Shield, selvfølgelig.

Sons of Anarchy returnerer til amerikanske TV-skjermer 4. september, og i sesong 5 får vi treffe Jimmy Smits (The Shield, Dexter), Ashley Tisdale (High School Musical) og Harold Perrineau (Lost).

Er du heldig nok til å ha bortprioritert denne, kan vi varmt anbefale Sons of Anarchy på en sliten søndag når sofa og tv er det eneste som døyver fyllenervene. Sesongene 1-4 får du hos Platekompaniet, eller hos andre luringer som fortsatt pusher plast.
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer