2020 er kanskje det året vi har hatt best tid til å se serier.
Og takk Gud for alle de gode showene som har kommet.
Strømmetjenestene – og noen tv-kanaler – har stått på for å fylle det umettelige behovet som klodens befolkning har for serier i karantenens år.
Med så godt utvalg er det lett å overse noen.
Derfor oppsumerer 730.no noen av årets beste serier basert på de beste anmeldelsene.
Se nedenfor.
Rangeringen er fra prosentpoengene via Rotten Tomatoes.
Hederlig omtale:
Hjem til jul – sesong 2
Neppe Emmy-dryss. Men det må sies at andre sesong av den norske Netflix-serien Hjem til jul fortjener å bli nevnt. Selv om Rotten Tomatoes ikke har registrert noen prosent-score på serien, grunnet for få anmeldelser, så har Johannes surrete juleromanser fenget det norske folk i år som i fjor.
Home for Christmas blir trolig sett slik i USA – dubbet til amerikansk:
View this post on Instagram
Vi har også sett andre norske serier som blant annet Atlantic Crossing, Hjerteslag, Sigurd fåkke pult og Basic bitch, men det er ikke til å komme unna at det har stått litt labert til på den norske seriefronten.
Les også: 730.no traff gutten som ikke får pult
Vi krysser fingrene for flere bra norske serier i 2021 med blant annet ny sesong av publikumsfavoritten Exit fra 2019.
Her er 10 ønsker for Exit sesong 2.
Industry
77 %
Livet som intern i en svær, britisk finansbank er selvfølgelig et helvete. Men mye verre enn du tror. I alle fall hvis du skal tro denne serien, laget av HBO og BBC via nykommerne Mickey Down og Konrad Kay – som begge har bakgrunn fra finansverdenen. Industry har fått kritikk for mye bruk av kokain, men duoen mener de har vært konservative sammenlignet med hvordan det egentlig er i London. Anmeldere har hyllet innsatsen til de unge skuespillerne og den effektive måten serien blir fortalt. Lena Dunham har regissert den første episoden. 730.no anmelder Industry her
The Undoing
77 %
Dette er er den femte mest sette serien hos HBO i Norge i år. Den litt såpeopera-aktige whodunnit-historien om rike, hvite folk som lider i luksusstrøket Upper East Side på Manhattan har fenget publikum. Serien er basert på Jean Hanff Korelitz-romanen You Should Have Known fra 2014.
Casten byr på eminente stjerner som Nicole Kidman og Hugh Grant, men det er likevel den yngre garde, med blant annet britiske Noah Jupe (A Quiet Place, Ford v Ferrari, Honey Boy) som ser ut til å imponere mest i serien.
I boken får man vite hvem som er morderen med en gang, men HBO og den danske serieskaperen og regissøren Susanne Bier (Bird Box) ville holde det skjult. For at vi skulle se alle episodene?
Showet ble ganske godt tatt imot, selv om internettet var oppgitt over slutten. Her er 14 spørsmål 730.no sitter igjen med etter å ha sett The Undoing
Killing Eve – sesong 3
80 %
BBC-serien lander på syvende plass hos HBO Nordic. Selv om den tredje sesongen ikke scorer like høyt som tidligere, er det tydelig at det kompliserte forholdet mellom Villanelle og Eve fortsatt fenger.
Serien er en evige katt-og-mus-jakt mellom MI5-agenten Eve Polastri (Grey’s Anatomy-stjernen Sandra Oh) og den psykopatiske leiemorderen Villanelle (My Mad Fat Diarys Jodie Comer). Sesong 3 byr på mange gullkorn fra den dødelige duoen.
Tiger King
86 %
Hovedgrunnen til at altfor mange klippet seg hockeysveis i karantene? Den ville historien om tigerkongen Joe Exotic har ikke bare foret oss med nok memes for et langt liv. Vi har også fått mer innsikt enn vi kunne drømme om i det ulumske miljøet rundt tigere i USA. Med en rekke sub-plott om ektemenn som forsvinner på mystisk vis og homofilt flerkoneri er det nok av juice til å fenge hvem som helst og toppe de fleste serier i denne sjangeren.
Dokumentaren er faktisk så spinnvill at selv koronaviruset virker normalt, noe som gjør at men nesten glemmer pandemien i et lite øyeblikk.
Takk, Joe Exotic og Carole Baskin!
https://www.youtube.com/watch?v=hJGedvRfHYg
The Great
88 %
Hulu-serien The Great, som foreløpig vises hos HBO Nordic, forteller historien om den russiske keiserinnen Cathrine the Great, spilt av Elle Fanning, og hennes forsøk på å ta over røret for Russland fra sin udugelige mann, keiser Peter (Nicholas Hoult).
Serien er fylt med komiske kommentarvekslinger, krasse bemerkninger og en hel del absurditet. Huzzah!
We Are Who We Are
88 %
Call Me By Your Name-regissøren Luca Guadagninos serie er en ærlig og nydelig skildring av tenåringstid. Serien handler om ungdommer som bor på en amerikansk militærbase i Italia, men kunne egentlig foregått hvor som helst. Med Frazer (Jack Dylan Grazer) og Caitlin (Jordan Kristine Seamon) får vi utforske basen og alt det livet i Italia har å by på for unge.
Alle kan kjenne seg igjen i både kjedsomhet, identitetsutvikling og alle de rampete tingene tenåringer overlatt til egne laster finner på.
Bonus, 90-talls it-girl Chloë Sevigny spiller Frazers lesbiske mor.
Les 730.no-intervju med seriens stjerner her.
Normal People
90 %
2020s mest gripende kjærlighetshistorie? Historien om det kompliserte forholdet mellom Marianne (Daisy Edgar-Jones) og Connell (Paul Mescal) har grepet en hel verden. Serien, basert på Sally Rooney-romanen ved samme navn, har fått ros både for viktig tematikk og nydelig kinematografi.
Men det er ikke bare flyktige blikk og ærlige dialoger som driver dette forholdsdramaet. Episodene, laget i samarbeid mellom BBC og Hulu, byr på rundt 40 minutter med NSFW-action.
I Norge kan man se den Lenny Abrahamson- og Hettie Macdonald-regisserte serien hos både NRK og HBO.
Se Normal People-stjernenes egne seriefavoritter fra 2020 her.
Bridgerton
91 %
Bridgerton handler, ikke overraskende, om familien Bridgerton. Den rike familien består av enkemor og åtte søsken, en god oppskrift på kaos.
Ikke nok med det, det er også tid for å presentere døtrene sine for ekteskapsmulighet. Den eldste datteren Daphne (Phoebe Dynevor) er klar til å giftes bort, men det skjer mer enn noen få forviklinger – for å si det sånn.
Det er selveste Shonda Rhimes, skaperen av Grey’s Anatomy, Private Practice, Scandal og How to Get Away with Murder, som står bak det hele. Siden premieren 25. desember har serien fått universal anerkjennelse av anmelderne og allerede blitt en snakkis.
Imponerende av Netflix, som ved å stadig skape serier alle snakker om, gjør det vanskelig for folk å ende sitt abonnement.
Trenger du flere grunner til å se Bridgerton? Her er hele syv
The Mandalorian – sesong 2
94 %
Mer Grogu alias Baby Yoda alias The Child? Ja takk.
Den andre sesongen av The Mandalorian fokuserer mer på forholdet mellom Mandalorian og The Child, som altså heter Grogu. Midt i verdens kjipeste år er det få ting vi kunne ønsket oss en mer tid med verdens søteste grønne vesen.
Manusforfatteren Dave Filoni har rett i at den nye sesongen er «større» enn den første, og slutten hjelper Star Wars å igjen bli mer relevant. Vi fikk lyst til å se de tre første filmene på nytt.
Gledelig nyhet: Serieskaperen Jon Favreau er allerede i gang med sesong 3.
Dette er mannen som sparket i gang Marvel Cinematic Universe via Iron Man. Han vet med andre ord hvordan han skal gi nytt liv til franchise-universer, noe som er gull for Star Wars- og Marvel-eieren Disney.
Disney+ har gitt oss nesten null nytt innhold siden oppstart, utenom Mando, men i 2021 og fremover har streameren absurd mye på tapetet: Se her
Never Have I Ever
96 %
Lei å være jomfru? Netflix serverer Never Have I Ever.
Konseptet til Netflix’ nye komedieserie er kjent. Upopulær, pliktoppfyllende jente får lyst til å være yolo, hooker opp med populær gutt. Og livet forandres. Men så var hun egentlig fornøyd med den hun var før? Litt klisjé men likevel overbevisende nok, mye takket være den karismatiske rolletolkningen til hovedrolleinnhaver Maitreyi Ramakrishnan.
Showet er laget av Mindy Kaling (The Office, The Mindy Project) og har allerede fått grønt lys til sesong 2.
https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw
Unorthodox
96 %
Enda mer Netflix. Her møter vi Esty; en 19 år gammel jødisk jente som lever i et fælt arrangert ekteskap i et ekstremt ortodoks miljø i Brooklyn. Tenåringen rømmer til Berlin hvor moren hun ikke har hatt kontakt med bor for å prøve å starte et nytt liv.
Men hennes gamle liv kommer snart til å hjemsøke henne.
Serien er inspirert av Deborah Feldmans 2012 selvbiografi Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.
Miniserien, regissert av Maria Schrader, fikk hele åtte Emmy-nominasjoner. Tyske Maria vant for beste regi.
The Boys – sesong 2
97 %
The Boys er superheltshowet som tar et oppgjør med sjangerens glorifisering av helter.
Amazon Prime Video-serien er basert på Darick Robertson- og Garth Ennis-tegneseriene med samme navn, og handler om et team med folk som har superkrefter men som velger å misbruke dem heller enn å tre inn i en tradisjonell helterolle.
Med en skarp satirisk tone og nesten en overdose blod-søl er ikke dette serien for de sarte. The Boys er både brutal, grov, rar og morbid. Men likefult proppet med underholdning.
The Crown – sesong 4
97 %
Endelig! I fjerde sesong av dramaserien om det britiske kongehuset får vi møte Lady Diana og skal man tro seertallene er dette noe folk har ventet lenge på. Seriens nykommer, Emma Corrin, er nesten for troverdig i sitt portrett av den populære prinsessen. Likheten er slående og skuespillerprestasjonene matcher – heldigvis.
Charles og Dianas forhold er dog ikke det eneste dramaet vi møter i serien. Som vanlig by The Crown på både politisk og personlig drama på mange fronter samtidig. (Ja, det er stort sett diktet opp. Hallo.)
I May Destroy You
97 %
Forfatterspiren Arabella spilles av serieskaper og regissør Michaela Coel. Det er med andre ord i stor grad en enpersons-show. Hun lever et turbulent liv i London, og eksperimenterer det ene og det andre.
HBO-produksjonen tar for seg seksualitet og spørsmål rundt gråsoner og samtykke på mesterlig vis. Kanskje en utfordrende seer-opplevelse til tiden, men desto viktigere. Det er få serier som denne.
Sex Education – sesong 2
98 %
Vi følger fortsatt Otis (Asa Butterfield), Maeve (Emma Mackey), Eric (Ncuti Gatwa) og resten av elevene ved Moordale High. Men om du trodde livet skulle bli lettere for disse keitete tenåringene trodde du feil. Med sex, følelser, drama og en god dose humor er den andre sesongen av Sex Education minst like sjarmerende og underholdende som den første.
Det er dog ikke bare humor som gjør serien. Mange roser Netflix-hitten for mangfold og representasjon, for ikke å snakke om åpenheten denne serien viser.
#TB til verdens beste onani-scene i sesong 1.
https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI
Queen’s Gambit
99 %
Innsatsen til Anya Taylor-Joy som det kaotiske sjakk-vidunderet Beth Harmon har egenhendig solgt ut sjakkbrett landet over.
Hvis vi skal tro Netflix’ PR-avdeling, har over 62 millioner mennesker sett Beth vokse opp fra en forsiktig, liten jente til en selvdestruktiv femme fatal.
(Eller, de har i alle fall sett to minutter. Det er slik Netflix måler seertallene til sine serier og filmer.)
Selv om Magnus Karlsen har gjort sitt for sjakken i Norge, er det liten tvil om at den fiksjonelle karakteren Beth har løftet sporten til nye høyder.
Queen’s Gambit er basert på romanen ved samme navn av Walter Tevis fra 1983, og skrevet og regissert av Scott Frank (Out of Sight og Logan). Den smellvakre fotograferingen er gjort av Steven Meizler.
Schitt’s Creek – sesong 6
100 %
Sjette sesongen av denne kanadiske sitcom-serien skapte ikke bare teksting-trøbbel under årets Emmy-utdeling, hvor showet vant så mye at det nesten ble kjedelig. Men omtrent alle anmeldere er enige i at det var fortjent.
Schitt’s Creek, laget av den ikke så store Viacom-kanalen Pop TV, følger oppturene og nedturene til den tidligere velstående Rose-familien når de blir tvunget til å flytte til Schitt’s Creek. En liten by de en gang kjøpte som en vits. Nå må de bo på et motell, og Johnny Rose (Eugene Levy) og Moira Rose (Catherine O’Hara) sammen med sine voksne barn, David (Dan Levy) og Alexis (Annie Murphy) må tilpasse seg livet uten penger og med hverandre.
Les også: