Hopp til hovedinnhold
SKÅL FOR DHARMA INITIATIVE (TVNORGE/ABC)

Serien som gjør alle Lost runder 100

22. september 2004 styrtet Oceanic Flight 815 i Stillehavet. 48 mennesker overlevde på en ukjent øy, uten håp om å bli funnet, og de merket fort at de ikke var alene.

Lost, serien som startet sin markedsføring med falske flaskeposter med bønn om hjelp utenfor New York og Los Angeles, serien som begynte uten kjente skuespillere, serien som få i TV-bransjen hadde tro på, er nå i sin femte sesong.

Denne uken vises episode nummer 100 i USA (snart på TVNorge), og hvis du har stått over endel av de 99 andre, kan det være forvirrende å sette seg inn i handlingen.

Selv de som har dekket alle delene kan til tider bli forfjamset over det som skjer, og man vil muligens sitte igjen med en like betuttet følelse etter å ha sett den ferske spesialen som forsøker å oppsummere.

Etter at gutta i Prison Break klarte å gjøre det tittelen røper, mistet mange interessen, og i vinter ble det annonsert at fengselsserien avsluttes.

Etter 108 dager på øya, klarer seks av personene å bli reddet, og i likhet med Prison Break, har seertallene til Lost sunket.

Men på langt nær like drastisk, og selv om hver episode i snitt koster over 25 millioner kroner å lage, skal serien fortsatt være lønnsom.

Når siste episode angivelig vises mai 2010, er dette noe som ble bestemt allerede i slutten av 2006 (og røpet året etter). Lost slutter fordi historien er over.

Den nyeste sesongen fascinerer fortsatt mange, og har fått god kritikk, samtidig som noen mener handlingen sklir ut:

Samtidig som de seks personene som blir hentet i helikopter og båt ikke lenger er Lost, forsvinner øyas gjenværende gjeng. Sammen med øya. På ett sekund. Poff!

Som om det ikke er vanskelig nok kost å svelge: Etter en stund i USA, innser de heldige at deres skjebne er å dra tilbake, noe de på en mystisk måte klarer. Dog ikke som forventet. De ender på øya, men i herrens år 1977.

Lost-produsenten Damon Lindelof forteller Chicago Tribune at det er helt greit at folk ikke forstår eller bryr seg om alt som skjer, så lenge det er noe i serien de liker.

– Du vet, da jeg var liten var jeg ofte alene hjemme og måtte ordne min egen middag. Jeg spiste (ferdiglaget) Hungry Man-pakker. Jeg kjøpte en fiskerett som kom sammen med en kirsebærpai. Jeg spiste aldri fisken, jeg spiste kun kirsebærpaien, forteller Lindelof.

– Poenget mitt er at så lenge det er kirsebærpai i en Lost-episode for alle som ser på, blir de sittende i løpet av hele middagen.

Å reise fra 1977 til 2009 er slitsomt, også psykisk, spesielt for en av gutta som møter sin far – som han aldri kjente – og ser seg selv som en liten baby.

Men også morsomt, som for tjukkasen (Hurley, som Stein Østbø i VG mener ligner på Turboneger og NRKs Thomas Seltzer) som benytter tidsperioden til å skrive filmmanus.

Han har sett Star Wars‘ 1980-oppfølger The Empire Strikes Back 200 ganger, og vil gjøre seg selv og George Lucas en tjeneste ved å skrive en forbedret versjon og sende til Lucas før Lucas selv får skrevet manuset.

Noen sekunder fra Lost-episode #100: The Variable:Damages: Ekte ganstere går i dress.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer