Hopp til hovedinnhold
Man merker raskt hvilket kjønn som regjerer i Heksejakt. (TV 2)

Serieanmeldelse: TV 2 med intenst thrillerdrama Heksejakt

En pangstart på det norske serieåret!

2020 er godt i gang og med det serverer TV 2 et intenst thrillerdrama med Ingrid Bolsø Berdal i spissen.

Heksejakt handler om en varsling internt i advokatfirmaet Biermann & Gude og hvilke katastrofale konsekvenser som medfølger.

Ingrid Bolsø Berdal blir utsatt for heksejakt i rollen som Ida Waage. (Pål Laukli/TV 2)

Kvinne i mannsdominert bransje

Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal) er en hardtarbeidende kvinne i en mannsdominert bransje. Som økonomiansvarlig for et av landets største advokatfirma er det ingen tvil om at Ida kan det hun driver med. Det vil si, det var i alle fall ikke det.

Ida oppdager nemlig en faktura som virker mistenkelig. Hun vil ikke godkjenne den uten et skikkelig svar på hva fakturaen dreier seg om, og velger derfor å ta den videre til styret. Det er da helvete braker løs i Biermann & Gude.

En ting er klinkende klart – Heksejakt vil både engasjere og provosere deg som seer. I likhet med Exit-gutta er flere av mennene som innehar makt i serien så usmakelige at du såvidt orker å forholde deg til de. Likevel er tematikken og fokuset i Heksejakt på ingen måte lik som i NRK-serien Exit. Her vektlegges ikke humor på samme måte, og for det meste er serien blodseriøs. Dette gjenskapes også godt i fargebruken, der Exit var lystig og fargerik er Heksejakt mørk og dyster.

Karakteristikken blant gutta i Heksejakt er ikke direkte ulik gutta fra Exit. Her er Preben Hodneland i rollen som Jan Gunnar, en av de fremste advokatene ved firmaet Biermann & Gude. (Julianne Leikanger/TV 2)

Rød tråd

Den røde tråden gjennom hele serien kan virke som en evigvarende kvinnekamp. Maktdominansen menn har i ulike bransjer kommer veldig tydelig frem. Vi er innom flere arbeidsplasser som vitner om en stor skjevfordeling mellom kjønn, selv om de kvinnelige karakterene ser ut til å inneha flere av egenskapene en arbeidsgiver burde satt mer pris på, kontra mennene som i stor grad drives av makt og penger.

Og med det sagt – både serien og anmeldelsen kan sikkert virke triggende på de som enda mener at #metoo og likestilling ikke er noe vi trenger å snakke om i Norge.

Inspirert av norske historier om varslere

Serieskaperne Siv Rajendram og Anna Bache-Wiig (begge kjent for sitt arbeid på TV 2-serien Frikjent og filmen Utøya, 22. juli) har tidligere fortalt i en pressemelding at de har latt seg inspirere av flere virkelige, norske varslersaker. Heksejakt er derfor både veldig virkelighetsnær og samtidig meget aktuell.

Serien er innom flere betente temaer i løpet av de åtte episodene i sesong 1. Korrupsjon, seksuell trakassering, alkoholisme og rasisme er alle en del av handlingen, selv om det til syvende og sist er varslingen som står i hovedfokus.

Trenger vi si noe mer enn #metoo? (Julianne Leikanger/TV 2)

Konseptuerende regissør er Eva Sørhaug (Lønsj90 minutter) som sammen med Stian Kristiansen (Mannen som elsket YngveHeimebane) har skapt et stilrent og troverdig bilde av historien som fortelles.

Heksejakt bæres av dyktige skuespillere som Mads Ousdal (Arme RiddereWisting), Fridtjov Såheim (LilyhammerBølgen), Christian Skolmen (En god nummer toUnderholdningsavdelingen), Ola G. Furuseth (Kampen for tilværelsen, 22 July) og Preben Hodneland (Når jeg fallerAlt det vakre). Likevel er stjernen som skinner aller mest den tidligere Westworld-skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal (Hercules, Fritt vilt).

En solid start

Vi krysser fingrene for at det norske serieåret fortsetter i samme stil og blir en evig runddans i topp kvalitet i håp om å utkonkurrere hverandre. Da er i alle fall TV 2s Heksejakt en solid start.

Les også: Ung yndling spiller ikonisk rockestjerne i ny film

 

Les mer