Hopp til hovedinnhold
De fire finansmennene er spilt av Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger og Pål Sverre Hagen (Ingeborg Klyve/Fremantle)

Serieanmeldelse: Drøyeste fra NRK så langt?

Den nye NRK-serien Exit er kanskje det drøyeste – og beste – du ser på norsk TV i år.

Exit er en mørk dramaserie basert på intervjuer med fire rike finansmenn i Norge.

Inspirasjon fra disse finansmennene har så blitt skapt til fire karakterer som serien i hovedsak handler om.

Tilsynelatende har de alt.

Penger, luksusbiler, kjempestore funkishus med basseng, au pair som tar hånd om barn og husarbeid, ja, de har alt.

De har faktisk så mye at pengene har begynt å bli et problem.

Pengene har forårsaket en stor distanse mellom deres egen lille boble og realiteten utenfor bobla. Personlighetene er så råtne som man får det – de er egoistiske, selvopptatte drittsekker som ikke evner å tenke på andre enn seg selv. Dette byr selvsagt på utfordringer.

Alle fire har familier å ta hånd om ved siden av finanslivet, men man finner raskt ut at mennene egentlig ikke bryr seg nevneverdig om dem.

Anmeldelsen fortsetter nedenfor

Agnes Kittelsen portretterer Hermine, kona til en av finansmennene (Ingeborg Klyve/Fremantle)

For å gi et eksempel – karakteren Adam (spilt av Simon J. Berger) og kona Hermine (Agnes Kittelsen) har prøvd å få barn i 4-5 år. Det Hermine ikke vet er at Adam har sterilisert seg bak ryggen hennes. Det siste han har lyst på er barn.

Han prøver iherdig å overbevise Hermine om at hun er problemet. Sjokket blir derfor overveldende når Hermine avslører at de endelig venter barn.

De fire kompisene har gått sammen om å kjøpe en felles leilighet midt i Oslo.

Her festes det hardt flere ganger i uka. Hvor mye alkohol, kokain, cannabis og MDMA som går med er umulig å holde styr på. Besøk av en prostituert eller fem er heller ikke uvanlig.

Konene er selvsagt intetanende om leiligheten, og lurt til å tro at mennene jobber uhorvelig mye overtid.

Exit byr på en stjernespekket cast som sammen utfyller hverandre.

De fire hovedkarakterene er spilt av Simon J. Berger (Jönssonligan – Den perfekta stöten, Modus), Jon Øigarden (Mammon, Helt perfekt), Tobias Santelmann (Kon-Tiki, The Last Kingdom) og Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Kraftidioten).

I tillegg til disse finner vi også Agnes Kittelsen (Max Manus, Kon-Tiki) og Ine Marie Wilmann (De nærmeste, Sonja) i sentrale roller.

Anmeldelsen fortsetter nedenfor

Alle festene ender med en unormal tung dagen derpå for gjengen i Exit (Ingeborg Klyve/Fremantle)

Med andre ord har Exit kapret flere av landets beste skuespillere, i tillegg til å ha Øystein Karlsen på både manus og regi. Karlsen står blant annet bak tv-serien Dag som har vunnet to priser for beste manus, samt blitt nominert som beste tv-drama flere år på rad.

Det er tydelig hva serieskaperen prøver å formidle, nemlig at livet bak fasaden ikke alltid er like greit.

Pål Sverre Hagens karakter tydeliggjør dette ganske godt da man tidlig i serien merker at hodet ikke henger helt med i virkeligheten.

Han er aggressiv og har en desorientert virkelighetsoppfatning. Han går konstant med tanken om at alle er ute etter å ta han, og havner stadig i konflikter med andre.

Anmeldelsen fortsetter nedenfor

William (Pål Sverre Hagen) skåler selv om livet ikke byr på noe å skåle for om dagen. (NRK)

Man får et lite elsk/hat-forhold til serien.

Den er underholdende, intens, eksepsjonelt godt laget og full av overraskelser. Du rekker ikke å kjede deg.

Samtidig legges hovedpersonene for hat. Måten de behandler kvinnene i serien er direkte kvalm, uavhengig om det er kona, den prostituerte eller den tilfeldige kvinnen i gata.

Mange vil nok oppleve serien som voldsomt fokusert på sex, rusmisbruk, vold og kvalmende oppførsel, men kommer likevel ikke til å greie å la være å se. For bra er den faktisk. Uansett hvor lite du tåler synet av trynet til Simon J. Berger etter episode 1 klarer du ikke slutte.

Det blir ironisk nok som en liten avhengighet.

Exit har premiere på NRK 27. september.

Se smakesnutt:

Premiere på «Exit»

Det er så drøyt at du ikke tror det er sant, men serien er faktisk basert på virkelige historier fra Oslos finansverden.Se alle episodene av «Exit» i NRK TV:https://tv.nrk.no/serie/exit

Publisert av NRK Fredag 27. september 2019

Se også: 730 anmelder den norske serien Nudes

Nyeste saker fra 730.no

Les mer