Hopp til hovedinnhold
(Barbosa Film/NRK)

NRK-serien Nudes har et viktig budskap – men bommer

Kan Nudes bli en ny Skam?

Nuvel…

NRK kjente på overraskende stor suksess i både inn- og utland etter de første sesongene med Julie Andem-seriens Eva, Noora, Sana, Isak, Even, Vilde, Jonas, William og Chris x 2.

Ikke lenge etter kom også Blank, Lovleg og Lik meg. Fellesnevneren for alle er at de tok opp viktige temaer med unge i hovedrollene.

Nå kommer krinken atter en gang med ny serie i samme sjanger.

Vi var såvidt vitne til det i Skam – nemlig oppbevaring og spredning av nakenbilder.

Dette er den røde tråden i Nudes sesong 1.

Serien er delt opp i tre ulike deler.

Del 1 handler om Sofia, en forelska 16-åring som er på fest hos de litt eldre folka på skolen. Hun ender til sengs med fyren hun er forelska i, og er i lykkerus resten av kvelden. Helt til dagen derpå kommer.

Plutselig melder Sofias venninne at en sex-video er blitt lekket fra gårsdagens fest. Det tar ikke lang tid før Sofia innser at det er hun og Axel som er i filmen.

Sofia oppdager at en video av henne som har sex er blitt sendt rundt blant elevene på skolen (Barbosa Film/NRK)

Sofia får god støtte fra vennene, men det hjelper ikke noe særlig. Hun våkner ofte med mareritt og har vanskelig for å takle det som har skjedd. Hun mottar også ekle meldinger.

Historien utspiller seg over tre episoder som varer i 20 minutter. Handlingen er lagt til Kristiansand, og Sofia spilles av 18 år gamle Lena Reinhardtsen.

Del 1 preges dessverre av lite overbevisende skuespill og en lite original historie.

Enkelte av skuespillerne kunne sklidd rett inn i de første sesongene av Hotel Cæsar, og historien som blir fortalt føles ut som noe vi har sett flere ganger tidligere. Slutten av historien er også ganske merkelig.

Neste del handler om 18 år gamle Viktor. Han går siste året på videregående og er valgt inn som russepresident. Viktor nyter tilværelsen med de gode vennene han deler buss med, og med sin jevnaldrende kjæreste. Helt til han blir oppringt av politiet.

Viktor og kompisene feirer tittelen som russepresident (Barbosa Film/NRK)

I avhøret viser det seg at ei 17 år gammel jente har anmeldt han for brudd på straffelovens § 311, som omhandler seksualisert fremstilling av barn.

Bakgrunnen for anmeldelsen er en Snapchat-video der den 17 år gamle jenta og en annen gutt hadde sex. Viktor var en av mange som la ut videoen på sin Snap Story, og ifølge han selv lå den ikke ute i mer enn 10 minutter.

Likevel risikerer han nå nektet innreise i blant annet USA og mindre muligheter for jobb og utdanning. Om han blir dømt får han nemlig ikke jobbe i verken helsevesenet, skoler og barnehager eller annen jobb som innebærer omgang med barn og ungdom.

Del 2 utspiller seg, i likhet med del 1, over tre episoder á 20 minutter. Handlingen er lagt til Bærum.

I denne delen av serien er heldigvis skuespillerprestasjonene hakket bedre enn forrige del.

Viktor spilles av 19 år gamle Tord Kinge som er overraskende overbevisende i rollen hvor han spiller ukomfortabel og nervøs over hva han selv har rotet seg borti.

Historien i denne delen er også mer original enn den første, da vi får se handlingen fra et litt annet perspektiv enn det vi er vant til.

I del tre oppdager Ada at et privat bilde av henne ligger ute på et nettforum (Barbosa Film/NRK)

Del 3 har vi ikke fått anmeldertilgang til, og kan derfor ikke fortelle så mye om.

Etter hva vi har forstått handler den om 14 år gamle Ada som møter en gutt på appen Yubo. Her deler hun lettkledde bilder med gutten hun aldri har møtt, før hun til sin store overraskelse blir kontaktet av en ansatt i Nettvett. Det viser seg at det ligger bilder av henne ute på et offentlig forum.

Del 3 består også av tre episoder og de varer nok omtrentlig i 20 minutter sånn som de andre. Handlingen legges til Vikhammer i Trøndelag, og hovedrollen spilles av 15 år gamle Anna Storeng Frøseth. Vi krysser fingrene for at det bare fortsetter å bli bedre, og at del 3 imponerer.

Hva er dommen?

Historiene som fortelles har blitt fortalt i serier før. Vi blir ikke godt kjent med karakterene, og det eneste fokuset serien har er spredningen av nakenbilder/sexvideoer.

Nudes føles mer ut som en informasjonskampanje som med stor fordel kan bli brukt i skoleundervisningen – ikke en god og fengende TV-serie med et viktig budskap.

I flere av P3s tidligere serier blir vi bra kjent med karakterene ved hjelp av formatet det ble postet i – nemlig sanntidsdrama. Her fikk vi følge karakterene gjennom hele uka med både tekstmeldinger og små klipp omtrent hver dag.

Dette er ikke tilfelle i Nudes, da denne TV-serien postes som en vanlig serie.

Da vi først høre om Nudes, og la merke til at den inneholdt tre ulike hovedkarakterer – en gutt og to jenter – begynte vi å glede oss til å endelig få en gutts perspektiv på spredning av nakenbilder.

Hovedrolleinnhaverne Lena Reinhardtsen (Sofia), Tord Kinge (Viktor), Anna Storeng Frøseth (Ada) (Øyvind Pettersen/NRK)

Det er før vi skjønner at karakteren Viktor ikke er et offer, men en som er med og sprer en video.

For all del – det var kult (og viktig) at de laget en del som omhandlet «gjerningsmann» og ikke offer. Og ikke minst hvilke konsekvenser spredning av en slik video faktisk har. Men hvor blir det av gutten som har fått bilder og video delt?

Spredning av nakenbilder og sexvideoer er like ille uansett hvilket kjønn offeret er av. I så og si alle tidligere TV-serier og filmer vi har sett om temaet er det alltid en jente som er offeret. Hvor lenge må vi vente før vi får se offerposisjonen fra en gutts ståsted?

Vi hadde høye forventninger til den nye NRK-serien. Spesielt med tanke på at budskapet er så viktig. Spredning av nakenbilder er fortsatt et stort problem blant ungdom. Dessverre kommer Nudes neppe til å treffe like godt som Skam.

Terningkast 3

Nudes regisseres av Liv Joelle Barbosa Blad og Erika Calmeyer. Sesong 1 er ute nå.

Flere anmeldelser her

Nyeste saker fra 730.no

Les mer