Hopp til hovedinnhold
Ruby Rose som Kate Kane alias Batwoman (The CW)

Anmeldelse: Batwoman får en stiv start med Ruby Rose

OPPDATERT 7. januar: I kveld annonserer The CW at de har gitt grønt lys til sesong 2. Det samme gjelder også blant annet den nye serien Nancy Drew. Les Batwoman-anmeldelsen til 730.no nedenfor.

Ikonet Batman ble skapt i 1939, men Batwoman dukket ikke opp før 67 år senere – og hun er ukjent for folk flest.

Dette skal TV-serien om Bruce Waynes yngre kusine Kate Kane gjøre noe med.

I første episode av Batwoman dukker Batman smart nok opp etter ett minutt, når Kate får et flashback til en traumatisk opplevelse fra barndommen da superhelten ikke reddet hun og tvillingsøsteren Beth.

De fæle minnene kommer mens Kate er lenket dypt under isen ute i ødemarken og kjemper seg mot overflaten.

Åpningen til Batwoman er altså heftig.

Sett inn vits om flaggermus (!) her. Det norske navnet på fetteren til Batwoman er for øvrig Lynvingen (The CW)

Ruby Rose i hovedrollen er en god casting – alle fall på papiret. Hun gikk fra lokal MTV Australia-kjendis til global kjendis via én sesong av Orange Is the New Black, fulgt av flere Hollywood-filmer. (Blant annet John Wick: Chapter 2 og Pitch Perfect 3.)

At hun nå går tilbake til TV-serier ville for noen år siden blitt sett på som et steg ned. Men i 2019 er dette helt greit.

Meryl Streep spiller i den kritikerroste HBO-serien Big Little Lies. Julia Robert har hovedrollen i den kritikerroste Amazon-serien Homecoming. Etc.

Men når det kommer til talent er australieren langt unna disse to film/seriestjernene.

Ruby er mer vakker enn karismatisk, og innlevelsen som Kate er for flat til at hun klarer å forsvinne inn i karakteren.

I alle fall i piloten, som denne anmeldelsen er basert på.

Det er tre år siden Gotham City så sin kjære The Dark Knight, og faren til Kate har startet det store, nesten militæraktige vaktselskapet The Crows. De bistår politiet med å vokte over byen nå som Batman har forlatt dem.

Gotham er – som vanlig – i ferd med å bli lovløs og kaotisk, og flaggermusmannens fravær er bra business for vaktkråkene.

For å feire, arrangerer Kates pappa en lukket seremoni hvor byens elite skal sprette sjampis og skru av Batman-signalet for godt, akkompagnert av en felles nedtelling.

Men seremonien blir en fatal fadese, takket være den mystisk superskurken Alice, spilt av Rachel Skarsten (Black Canary i den gamle DC-serien Birds of Prey).

Alices gjeng Wonderland, ikledd dyremasker, kidnapper dessuten The Crows’ superagent Sophie, spilt av Meagan Tandy (Jane By Design, Teen Wolf).

Det viser seg at Sophie – jaggu – er eksen til Kate.

Meagan Tandy som Sophie (The CW)

Paret gikk på treningsakademiet sammen, men faren sendte Kate, mot sin vilje, ut i verdenen for å bli en hardcore agent på egenhånd.

Åpningen av episoden, hvor hun kjemper under isen, er en del av treningen. Kate har fått kjørt seg i flere år, men avvisningen fra faren og bruddet med Sophie svir mest. Når Kate blir oppringt på en stor satelittelefon i isødet og hører om kidnappingen, reiser hun tilbake til Gotham City.

Fly forbanna.

Snart blir det en ny Bat i byen!

Okay, nok om handlingen. Men det er nå det starter.

Vi er 8 minutter inne i første episode – og til tross for at det er svett og keitete, får vi lyst til å se mer.

Rachel Skarsten som superskurken Alice (The CW)

Serien er laget for den reklamefinansierte, ikke så tålmodige fjernsynskanalen The CW (ikke betal-TV-kanal). Handlingen går stort sett så raskt unna at serieskaper og manusforfatter Caroline Dries (Smallville, The Vampire Diaries) gjerne skviser inn ekstra info i dialogen.

For eksempel starter den nevnte telefonsamtalen ganske corny:

Mary: – Kate, det er Mary! Stesøsteren din!

Kate: – Mary, foreldrene våre har vært gift i over 10 år. Jeg vet hvem du er.

Som med de fleste The CW-serier, føles mye fjollete. Dette er litt av The CW-sjarmen.

Budsjettene er som vanlig begrenset, men produksjonen er stilig nok. Glem The Dark Knight og Joker. Det visuelle er mer på nivå med Arrow, The Flash, Supergirl og Legends of Tomorrow – alias Arrowverse, som Batwoman tilhører.

Men musikken høres ut som om den er lisensiert fra et billig arkiv.

Batwoman vs. Alice (HBO Nordic/The CW)

Dette er den første TV-serien om en lesbisk superhelt, «til og med» i et (på/av) interracial forhold, og temaet behandles uten anstrengelse. (Nevnte serieskaper Caroline er gift med en kvinne.)

Det er verre med rollebesetningen. Ofte føles dialogen livløs, selv om kjemien mellom psykotiske Alice, Batwomans største fiende i tegneserien, og Kate drar litt opp.

Svette intriger hører med. Utenom  traumer fra barndommen og et vanskelig forhold til sin styrtrike far, får vi også servert forhistorien om bruddet mellom Kate og Sophie. Kombinert med dagens kompliserte situasjon. Den tidligere elskeren til Kate er nå gift med en mann.

Underveis i piloten kommer det flere plot-twists som neppe forbløffer, men som motiverer nok til å følge Batwoman videre. Forhåpentligvis i en mindre stiv variant, da denne første delen er litt over midt på treet.

Anmeldelsen av The CW-serien er basert på første episode, som HBO i Norge slipper mandag 7. oktober.

Se også:

Er Joker bra eller dårlig? Det ser ut som de lærde strides…

Nyeste saker fra 730.no

Les mer