Hopp til hovedinnhold
HVORFOR GÅ TIL REKTOR MED MOBBEPROBLEMENE NÅR DU BARE KAN MYRDE DEM? (PARAMOUNT)
HVORFOR GÅ TIL REKTOR MED MOBBEPROBLEMENE NÅR DU BARE KAN MYRDE DEM? (PARAMOUNT)

Heathers er skuffende problematisk?

Heathers er ugrei?

Tidligere denne måneden skrev vi om den kommende serien Heathers, nyskapningen av Winona Ryder-kultklassikeren fra 1988.
heathers winona ryder bodies bodies bodies

HEATHERS – DEN ORIGINALE CLIQUE’EN: WINONA RYDER KIM WALKER, LISANNE FALK, SHANNEN DOHERTY (NEW LINE CINEMA)

Paramount og manusforfatter Jason Micallef, kjent for Ty Burrell- og Jennifer Garner-komedien Butter (2011), har gått sammen for å lage en TV-versjon av den fascinerende historien om den upopulære jenta som planlegger å drepe skolens mest populære – og forhatte – elever.
Under the Dome-stjernen Grace Victoria Cox spiller rollen som Veronica Sawyer, som terroriseres av skolens populære clique – «the heathers» – en gruppe elever som alle heter Heather. (Derav tittelen.) 
 
Sammen med kjæresten JD (Quanticos James Scully), skolens nye og mystiske elev, får hun idéen om å simpelten myrde skolebøllene.
Slemmingene spilles av tre relativt ukjent skuespillerspirer; Melanie Fields er Heather Chandler, Jasmine Mathews som Heather McNamara og Brendan Scannell som Heather «Heath» Duke.

 
Tross en naturlig skepsis til alt av remakes og reboots, har vi hatt store forventninger til akkurat denne. 

Muligens er det fordi den så ut til å gjøre alt riktig.

Som å hyre originalens Shannen Doherty (Charmed) og den alltids fantastiske Selma Blair (Cruel Intentions, og nye Mom and Dad med Nicolas Cage) til gjesteroller.

Muligens er det bare fordi vi hadde et desperat ønske om at nyskapninger faktisk skal levere for én gangs skyld.

Uansett er det skuffende at Heathers, til tross for at den tilsynelatende er en dyktig skrevet adapsjon med mye bra å vise frem, ser ut til å ha gjort en stor bommert.

For å modernisere originalhistorien, har nemlig karakterene ved Westerburgh High School blitt endret for å gjenspeile dagens ungdom.

Der det en gang var bare fotballspillere, nerder, gothere og populære jenter ala Mean Girls’ The Plastics, har vi nå alt fra gender queers («kjønns-skeive» på godt norsk) til «body positives».

Alt høres ganske greit ut på overflaten. Representasjon er jo tross alt bra, ikke sant? I 2018 er det nærmest obligatorisk å sørge for at produktet ditt ikke bare er tilrettelagt for en hvit, heteronormativ målgruppe, så da burde jo dette gå bra?

 

Ting kunne definitivt gått bedre.
Litt problematisk blir det at hovedprinsippet bak serien er at den store jenta, den sorte jenta og den kjønns-skeive skal bli drept av skolens hviteste og peneste par. 
Vi har svært sterke tvil om at intensjonen bak serien faktisk var at den skulle kunne oppfattes som et korstog for å gjenopprette en slags hvit, heteronormativ mal på en skole. Poenget er jo tross alt å myrde slemmingene nettopp fordi det er det de er – slemminger.

Prinsippet med å gjøre alle de onde til minoriteter eller outsidere var dog nok ikke den meste gjennomtenkte idéen i 2018.

En kjapp titt på twitter eller på trailerens kommentarfelt bekrefter at det notoriskt nådeløse Internettet fortsatt er like nådeløst.


OM PROGRAMMET SÅ ER MEGADUST, ER DEN I HVERT FALL RIKTIG GJORT STILMESSIG (PARAMOUNT)

Serieskaper Jason Micallef mener selvsagt at det hele er misforstått, og åpner litt om grunnlaget for å gjøre skolens bøllegruppe om til minoriteter.
— Jeg ser ikke på The Heathers som skurkene. De tre har utrolig mye makt og regjerer skolen, de er folkene du ønsket å være. De er ambisiøse karakterer. I dag kan de populære være mange forskjellige typer mennesker. Folk som vanligvis ikke ville vært de mest populære i 1988 kan godt være de populære i dag, forklarer Jason Micallef i et intervju med Entertainment Weekly.
Videre røper serieskaperen en essensiell del av plottet for å illustrere poenget sitt. Ikke bla videre dersom dere ikke ønsker spoilere!


ER MINORITETENE EGENTLIG DE NYE POPULÆRE KIDSA? (PARAMOUNT)

Hovedårsaken til at folk finner serien problematisk er tilsynelatende at seriens skurker er minoriteter. Micallef påpeker at de som tenker slik muligens ikke har sett originalfilmen, hvor det viser seg at den egentlige skurken selvsagt er Veronicas kjæreste, J.D., som oppfordrer til å drepe Heather-ene.
— Slik er det i filmen og slik er det også i showet vårt, forklarer Micallef.
På tross av dette prinsippet, trenger man ikke være oversensitive snøfnugg for å finne problemer ved seriens ferske «red band» (usensurerte) trailer.
Replikker som «fat kids can be popular?» er ikke akkurat en fryd for våre sensitive ører.
Uansett kommer vi nok til å gi serien en sjanse. Så ille kan det vel ikke være? 
Heathers har amerikansk premiere i mars, men norsk dato er ikke annonsert.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer