Eid Mubarak, venner!
I dag markeres eid al-fitr alias eid av muslimer over hele verden.
I den anledning har vi trukket frem 6 fun facts om ramadan-måneden og id.
Det er eid! Høytiden markeres av millioner av muslimer verden over i 72 timer. For muslimer betyr eid avslutningen på helligmåneden ramadan, hvor en faster fra soloppgang til solnedgang (med unntak av syke, eldre, reisende osv.).
Ramadan og eid har de siste årene fått et mye tydeligere fotfeste i vestlige land gjennom kultur-og idrettsarrangement – og popkultur! Det er altså ikke bare NRK som bemerker seg som en inkluderende instutisjon. Siden 2022 har både Bundesligaen og Premier League gjort tiltak for å la muslimske spillere bryte fasten under kampene sine.
Bundesligaen banet vei for utrolig mange andre. Foruten om dette har storbyer som London og verdens minste storby alias Oslo pyntet og stelt i stand for sine muslimske medborgere i anledning eid. Men toppen av kransekaka hviler kanskje på alt som skjer i forkant under helligmåneden ramadan.
Her har du seks fakta som du kanskje ikke visste om ramadan og eid.
Fun fact 1: Ramadan starter og slutter på forskjellige datoer hvert år

Eid Mubarak fra Medina! (Instagram/halima)
Har du noen gang spurt en muslim når eid er?
Svaret forandrer seg for hvert år.
Muslimer følger en månekalender, og det er nymånen som markerer når en syklus starter. Ifølge denne er ramadan den niende måneden i kalenderen, og eid feires på den første dagen av den tiende måneden alias shawwal.
Les også: Kultur-Norge oppfordrer til stans av bombingen av Gaza
Med andre ord: Id starter og ramadan avsluttes når den nye, voksende halvmånen kan ses på himmelen.
Fun fact 2: I 2033 vil eid og julaften falle på nøyaktig én og samme dato.
På den sørlige halvkulen vokser fastemåneden gradvis lengre i samme periode. Muslimer som bor i ekstreme klima-og værforhold følger som regel klokkeslettet til helligbyen Medina.
Fun fact 3: Fasten er ikke like viktig som folk skal ha til?

Artister du ikke visste var muslimske? Lil Durk (Instagram/lildurk)
Tja, her setter vi det på spissen. Å overholde faste fra soloppgang til solnedgang regnes som en av islams fem søyler. Dog vil de fleste muslimer si seg enig at fasten er et mindre aspekt av tradisjonen som ofte blåses opp av ikke-muslimer og kanskje media. Fastemåneden handler i stor grad om styrke forholdet til Gud ved å tydeliggjøre visse intensjoner og etiske prinsipp. Ja, man skal frastå fra mat, drikke, seksuelt samvær og røyk i et visst tidsrom. Så vel som å være bevisst på ens språk, ikke havne i krangler og gi til de fattige.
Fun fact 4: Eid eller id betyr bokstavelig talt fest

(Instagram/imanmeskini)
På arabisk betyr eid «festen som bryter fasten». Feiringen begynner ved solnedgang den siste dagen i ramadan, altså i går og varer til og med fredag.
I likhet med 17. mai har eid blitt en stor greie for de yngste i heimen. Familier samles som oftest for å gjøre hyggelige ting sammen. Barna er på sett og vis hedersgjester, og får gaver, klær og ekstra oppmerksomhet på denne dagen.
Fun fact 5: Hva er greia med dadler?

Mahershala Ali som Sheikh Ali Malik i Hulu-serien Ramy (Hulu)
Muslimer vet alt om hvor viktig dadler er under høytiden. Det er svært vanlig å bryte fasten med en daddel. Dette stammer fra læren til profeten Muhammed.
«Når en av dere faster, bør han bryte fasten med dadler; men hvis han ikke kan få noe, så (han bør bryte fasten) med vann, for vann er rensende.»
Frukten nevnes mer enn 20 ganger i koranen.
Noe som funker ypperlig da dadler er rike på kostfiber.
Fun fact 6: NRK er den første allmennkringkasteren i vesten som markerte eid på TV

Rima Iraki (til høyre) ledet Norges første sending av Festen etter fasten med Amir Horori og reporterne Selma Ibrahim Karlsen, Noman Mubashir og Yama Wolasmal (NRK)
Du leste rett. Lille Norge er det første landet i vest-Europa som markerte feiringen via en allmennkringkaster. Så vidt vi vet har ikke noen andre latt seg inspirere – ennå.
Eid Mubarak!