Se hvordan Skam hylles i utlandet

26. nov 2016 kl. 00:00
FORSIDEN TIL DAZED I DAG <3 (SKJERMBILDE DAZEDDIGITAL.COM)

FORSIDEN TIL DAZED I DAG <3 (SKJERMBILDE DAZEDDIGITAL.COM)


Å føle stolthet når utenlandske medier hyller noe som er norsk kan sammenlignes med Kvikk Lunsj, langrennski og lusekofte. Men det gjør oss ikke mindre oppstemt!!!

Det britiske motemagasinet Dazed publiserte i dag en lang artikkel om alle nordmenns hjertebarn, Skam. Til tross for at NRK ikke bruker noen ressurser på engelske undertekster (kanskje musikken som lånes i serien ikke er klarert for utlandet), så har det interaktive TV-programmet fått mange fans utenfor Norden.

Han ene fra Glee er tilhenger, og diskuterer fan-teorier på Twitter med følgerne sine. Og et kjapt søk på tumblr viser stor interesse fra hele planeten, mest i form av GIFs og frustrasjon over at det går for lang tid mellom hvert klipp.

Her er for eksempel Isak og Even akkompagnert av teksten til One Directions låt «End of the Day» (takk tumblr <3):
(KILDE)


Dazed skriver at de har vært i kontakt med fans over hele verden, som alle er like fengslet av NRK-serien. Emma Meyers (17) fra California forteller at hun fant Skam gjennom Twitter, og at hun liker at LGBT-karakterer er i fokus.

– Det viser at LGBT-samfunnet kan brukes til mer enn bare en «sidestory», og at man kan ha en vellykket serie med homofil romantikk, istedenfor å alltid gå for heterofile forhold, sier jenta til Dazed.


Forfatteren av artikkelen sitt første møte med programmet var ca. slik:

«På slutten av Karagülles [hun som tipset Dazed om Skam] e-post var det en lenke til teaseren fra sesong 3. Harmløst nok, tenkte jeg. Feil. Skjorteløse tenåringsgutter i en garderobe spruter vann på hverandre. En melkekartong treffer nesten hodet til en av guttene, som eksploderer i veggen, og dynker ansiktet til Isak i melk. Det minner så mye om gay porn. Hva faen er denne serien?»

Saken fortsetter under

Magasinet ble nemlig tipset av norske Hanne Selboe Karagülle, som er en ihuga Skam-entusiast. Vi måtte selvsagt prate litt med henne.

Hei Hanne! Hvorfor sendte du en e-post til Dazed, og hva er det som gjør at du vil spre det gode budskap?

– Hehe, jeg synes Skam-konseptet er dritkult og er jo fan som de fleste andre! Og jeg synes Dazed ofte er flinke til å dra fram filmer og serier som ikke alltid er like mainstream, så da tenkte jeg de kanskje ville være interessert. Så som den pliktoppfyllende nordmann jeg er, tipsa jeg dem. Jeg trodde IKKE han skulle referere til meg i artikkelen da, så det var litt småflaut.

Har du tipset andre utenlandske medier om Skam?

Jeg har ikke tipset noen andre, nei. Det var litt «spur of the moment» den mailen der.

Har du en favoritt-sesong?

– Sesong 3, duh! Haha.

Saken fortsetter underHANNE SELBOE KARAGÜLLE: PLIKTOPPFYLLENDE NORDMANN (PRIVAT)


Videre i Dazed-saken kommer det gode, lange beskrivelser av serien og karakterene. Samt innblikk i de første sesongene, selv om det er treeren som har skapt mest blest i det store utland.

«Den første sesongen følger 16 år gamle Eva. Hun har blitt fryst ut av vennene sine, og sliter med usikkerheter i forholdet med kjæresten Jonas. Sesong to åpner med en slags Rules of Attraction-aktig montasje av blowjobs på badet og puppe-tafsing, til låten «City of Satan». Det handler om Noora, en tøff feminist som må parkere en fuckboy som legger an på henne, mens hun og vennene gjør seg klar til russetiden.»

De nevner også musikken som blir brukt, og namedropper for eksempel Karpe Diem og lenker til seriens spilleliste.

«Det er like sannsynlig at du hører Die Antwoords «freaky beats» som Peaches, The Weeknd, London Grammar eller Norges egne talenter, som rapduoen Karpe Diem.» 

Dazed (tidligere Dazed and Confused) har eksistert siden 1991 og hadde 3,7 millioner lesere forrige måned, med flest besøk fra USA og Storbritannia.

Les hele artikkelen her.


Se også: LOL! Danmarks svar på NRK parodierer Skam