Hopp til hovedinnhold
black adam flop box office norge kino the rock
Dwayne Johnson aka The Rock som Black Adam (DC Films/Warner Bros.)

Black Adam er en ny DCEU-nedtur

Black Adam er her. Med middels brask og bram.


OPPDATERT 20. desember: Som vi allerede vet, har Black Adam-cameoen til Henry Cavill som Superman ingen hensikt. Ettersom den nye DC Studios-sjefen James Gunn ikke ønsker Henry som stålmannen, til fordel for en yngre versjon av klodens største superhelt. Kanskje ikke så overraskende har James Gunn heller ingen umiddelbare planer om å fortsette med Black Adam, som Dwayne Johnson har jobbet for å få spille i 15 år. The Rock skriver at CEO-en har sagt at de angivelig skal få til noe senere…

black adam James Gunn på premieren til The Suicide Squad på The Landmark Westwood i Los Angeles i august 2021 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

James Gunn på premieren til The Suicide Squad på The Landmark Westwood i Los Angeles i august 2021 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

«Jeg er veldig stolt over filmen vi leverte til fans over hele verdenen», legger Dwayne til. «Jeg vil alltid se tilbake på fanreaksjonen på Black Adam med enorm takknemlighet, ydmykhet og kjærlighet. Vi gjorde det veldig bra.» Kommersielt sett gjorde de det dog ikke veldig bra. Les mer nedenfor Twitter-innlegget til The Rock.

black adam dceu dwayne johnson james gunn 730no norge

OPPDATERT 5. desember: Filmdebuten til denne DC-karakteren kommer til å tape penger på kino.

Da DC og The Rock etter flere års innsats endelig fikk grønt lys fra Warner Bros. til å lage Black Adam, var det ventet at dette kom til å bli en kolossal suksess. Men det går ikke etter planen. Filmens produksjonsbudsjett er på 195 millioner dollar og markedsføringsbudsjettet er på 80 millioner dollar. For at Warner Bros. skal begynne å tjene penger på filmen på kino, må de selge billetter for minst 600 millioner dollar globalt ifølge Variety. Det ser nå ut som at Black Adam kommer til å ende opp med å gå mellom 50 til 100 millioner dollar i minus. Altså opp mot 1 milliard kroner. I Norge er filmen nr. 16 på kinotoppen og har spilt inn ca. 11,2 millioner kroner (89 000 kinobilletter) siden premieren i oktober.


black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

(DC Films/Warner Bros.)

Superheltfilmer kan få stor suksess selv med karakterer som folk flest ikke har et forhold til fra før av. Jamfør Iron Man, Captain America og Guardians of the Galaxy.

Dwayne Johnson alias The Rock spiller den mindre profilerte antihelten Black Adam, som debuterte i DC Comics i 1945. Utropstegn. Han er en eldgammel mester fra kongeriket Kahndaq, som fikk sine krefter fra Council of Wizards. Fra blant annet DCEU-filmen Shazam.

I dag er Kahndaq en moderne metropol som kontrolleres av den kriminelle organisasjonen Intergang. Adrianna (Sarah Shahi) vekker Teth-Adam alias Black Adam fra en 5000 år lang dvale, mens hun rømmer fra Intergang sammen med sønnen sin Amon (Bodhi Sabongui).

Skal Black Adam bli deres redning? Sannsynligvis. Blir filmen en suksess? Det kan skje. Men nesten alle anmelderne er skuffet.

Når det kommer til DC Extended Universe – som fortsatt er dypt i skyggen av Marvel Cinematic Universe – er det bare tre av filmene deres som har fått dårligere kritikk enn denne: Joss Whedon-versjonen av Justice League, Batman v Superman: Dawn of Justice og første Suicide Squad.

Mange skylder på hovedpersonen selv.

«Mens den enorme globale stjernen Dwayne Johnson helt klart er trekkplasteret, er ikke dramatiske roller hans sterke side. Det er spesielt tydelig her, ettersom han leverer en dyster og mørk dramatisk forestilling som mangler hans naturlige karisma. Overraskende nok er han [filmens] svake ledd», skriver Los Angeles Times.

Anmelderen gir ros til forsøket til regissøren Jaume Collet-Serra. (I fjor kom spanjolen og The Rock med Disney-floppen Jungle Cruise.)

«Selv om filmen føles som et svakt lappeteppe av reservedeler fra andre superheltfilmer, og blir nesten umiddelbart glemt, klarer Jaume Collet-Serra å holde det hele sammen av ren viljestyrke og stilsans.»

Regissøren får også skryt av Associated Press. Men filmen kan ikke reddes med et så syltynt manus.

Quintessa Swindell Maxine Hunkel black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

Quintessa Swindell som Maxine Hunkel alias Cyclone (DC/Warner Bros.)

«Regissør Jaume Collet-Serra og designteamet gjør en god jobb i alle avdelinger, men sviktes av et uoriginalt og løst sammensatt manus fra Adam Sztykiel, Rory Haines og Sohrab Noshirvani. Det går fra en voldelig scene til en annen som et videospill – for å dekke over en tom handling som både er underkokt og overkokt.»

AV Club gir karakteren C og sitter igjen med få følelser.

«En film full av undercranked action i sakte film og overplottet verdensbygging. [Filmen] byr på mer informasjon enn følelser. Fordi den sliter med å få denne verdenen koblet til karakterene på en måte som er verdt å bli følelsesmessig investert i.»

Aldis Hodge mc ren hawkman Carter Hall black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

Aldis Hodge (MC Ren i Straight Outta Compton) som Carter Hall alias Hawkman (DC/Warner Bros.)

Et problem er at selve karakteren Black Adam ikke er spesielt likandes.

«Selv [med] traumer fra sin fjerne fortid, kommer dette kreative valget på bekostning av å sette Dwayne Johnson i rollen som er hans vanskeligste å like så langt. Fans og publikum har kanskje lyst til å se ham i en superheltfilm. Men vil de virkelig se ham i denne?»

«Dwayne Johnson går inn i DCEU. Du løper etter utgangene», skriver Rolling Stone i sin negative anmeldelse. De mener at The Rock gjør en god figur, men at filmen er for dårlig. Selv for «DCEUs tvilsomme standard».

«Stjernen bringer endelig DC Comics’ antihelt til det store lerretet – og han er den eneste grunnen til å se det som er en rotete, slurvete og ikke super superheltfilm.»

Noah Centineo Al Rothstein black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

Noah Centineo som Al Rothstein alias Atom Smasher (DC/Warner Bros.)

IndieWire mener at dette er «enda en katastrofe for DCEU», og er uenig i vurderingen av den tidligere wrestling-stjernens innsats.

«Problemet er ikke at Dwayne Johnson ikke kan skuespille. Han definitivt kan. Problemet er at han ikke vil», skriver anmelderen.

Actionscenene får også tommelen ned takket være computer-effektene som DC Films har lagt sin elsk på.

«Det er ikke en eneste kampscene som ikke kveles i hjel av DCEU sitt signatur-CGI-gørr.»

Odelya Halevi Shiruta Pierce Brosnan Doctor Fate black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

Odelya Halevi som Shiruta, Pierce Brosnan som Doctor Fate (DC/Warner Bros.)

«Dwayne Johnson, DC hit Rock bottom», skriver Newsday og serverer slakt med karakteren 0 av 4 stjerner.

«Nok et lavpunkt for DC Extended Universe-franchisen, hvor kvaliteten aldri har vært konsistent. [Black Adam] har dumme karakterer, tankeløs handling, effekter som ser falske ut [og filmen] klamrer seg desperat til klisjeer.»

Quintessa Swindell Cyclone Maxine Hunkel black adam dceu black adam the rock dwayne johnson flop

Quintessa Swindell som Maxine Hunkel (DC/Warner Bros.)


Utenom The Rock sier vi blant annet Aldis Hodge som Carter Hall alias Hawkman, Noah Centineo som Al Rothstein alias Atom Smasher, Odelya Halevi som Shiruta og Pierce Brosnan som Doctor Fate. Samt Quintessa Swindell som Maxine Hunkel alias Cyclone. Sistnevnte (født i 97) er best kjent som Netflix-serien Trinkets, og gjester Euphoria sesong 1 som Anna.

black adam norge dc dceu-black-adam-the-rock-dwayne-johnson-flop

(DC Films/Warner Bros.)

Les også: Fingre krysset for at Man of Steel 2 er bedre

Les mer