Hopp til hovedinnhold

Satte fæl kinorekord via videokamera

SKUESPILLERNE MICAH SLOAT, KATIE FEATHERSTON OG REGISSØR OREN PELI (SF NORGE)
Da vi først skrev om Paranormal Activity var vi litt skeptiske (rullet med øynene) til en trailer som viste publikums skremte reaksjoner i kinosalen.
Men hypen før «no budget»-filmen startet har matchet boosten i etterkant.

Det begynte med at gyseren fikk snikpremiere i 13 collegebyer, som skapte word of mouth, for så å bli satt opp på 200 kinoer, skriver Los Angeles Times.
I løpet av den offisielle premierehelgen spilte den inn 7 millioner dollar i USA og Canada, noe ingen filmer har klart tidligere via så få kinosaler.
Når Paranormal Activity kun kostet 15 000 dollar å lage (skutt med videokamera), trenger du ikke være vitenskapsmann fra et laboratorium for langdistanseraketter for å skjønne at dette er en pen sum.
Fortsetter nedenfor.


Hvordan ble den til?

Israelske Oren Peli flyttet til USA som tenåring i håp om å få en fot i underholdningsbransjen som spillprogrammerer, men gikk for film da han og kona flyttet inn i et hus utenfor San Diego.

Om natten tok merkelige lyder over kåken, og ifølge Variety tenkte Peli på å filme huset når de sov.

– Da ville vi finne ut hva som skjer.

Noe annet han ønsket å utforske var om det går an å lage en bra spillefilm med et HD-videokamera, så med hjelp fra to ukjente skuespillere (Katie Featherston og Micah Sloat i rollene som Katie og Micah) skjøt han Paranormal Activity i det samme, skumle huset på syv dager.

Handlingen? Et ungt, lystig par flytter inn i sitt første hus, hvor de blir forstyrret hver natt. Spesielt når de sover. Eller forsøker å sove.

Norgespremieren er satt til 29. januar.

Fortsetter nedenfor.

METAFOR? (SF NORGE)

«Årets skumleste film» (LA Weekly), «intens, intim frykt» (Variety), «rett og slett årets skumleste, mest skremmende film» (Hollywood Independents), «får Blair Witch til å se ut som en tam bløff» og «en av de første haunted house-filmene på 25 år som faktisk er skremmende» (Bloody Disgusting) er noen av anmeldersitatene filmen kan smykke seg med.
Hos IMDb har den i skrivende stund 8 av 10 stjerner.

Regissørdebutanten skremmer publikum uten å pøse på med blod og gørr, skal vi tro Steven Jay Schneider fra Paramount Pictures, som «plukket opp» Paranormal Activity etter en screening.

– Denne filmen bygger opp ekte frykt og spenning istedenfor vemmelse. Oren lager ekte, klassisk horror.

Se forresten også hva som skjer: Når Gud blir lei av deg

Nyeste saker fra 730.no

Les mer