Samisk hip-hop & norske vikingrappere med Brooklyn-boost

25. jun 2013 kl. 00:00

SLINCRAZE X SIMEN BRAATHEN FIKK BROOKLYN PÅ GRÅTEN (MARTIN RUSTAD JOHANSEN/MÀZE REPRESENT)

Enten du briljerer som Stargate og Espionage – det er alltid stas å se dyktige nordmenn booste seg i utlandet, og spesielt i USA.

Den siste uken har kresne og fisefine amerikanske what’s hot slæsj not-blogger fått øynene opp for et sprekt prosjekt via den Brooklyn-baserte Vestfolds-gutten Simen Braathen, som de siste årene har slått seg opp som ivrig ansatt i New York-kontorene til det verdenskjente reklamebyrået Leo Burnett.
 
Sammen med fotografkompis Martin Rustad Johansen kunne 28-åringen fra Helgeroa stolt invitere til galleriåpning av Viking Rappers i SoHo sist fredag, en fotoustilling som dokumenterer norske rappere og deres bosteder:

– Å representere hjemstedet sitt, har alltid vært et sentralt tema i
hip-hop. Amerikanere flest tror jo vi nordmenn er som Kristofer Hivju i Game of Thrones, så hver gang jeg forteller at jeg har brukt mesteparten av
livet på hip-hop, blir det alltid litt sånn «say whuuut?»-stemning. Med Viking Rappers ville vi vise
amerikanerne hvor langt hip-hop har reist, og at
vi i Norge har rå rappere på Finnmarksvidda, i Lofoten og andre
avsidesliggende steder som mildt sagt er eksotiske i tradisjonell
hip-hop-sammenheng, sier Simen til 730. 

 

(Fortsetter under.) 

 


<3. Hvordan har mottagelsen vært så langt etter åpningen?

– Vi har foreløpig bare brukt av våre egne sparepenger og vennetjenester
for å få til dette prosjektet, så da er det veldig stas å se at utstillingen får oppmerksomhet her borte. Huffington Post skrev at Viking Rappers-åpningen var én av fem kunstbegivenheter som New York’ere burde få med seg forrige uke, også var det jo stas at BBC kom for å filme oss. For ikke å glemme
denne praten med favorittnettstedet mitt 730 <3.

Ord opp: Norsk hip-hop-high five fra selveste Huffington Post
 
(Fortsetter under bilder fra galleriåpningen + utstillingen i New York sist helg.)
 

(MARTIN RUSTAD JOHANSEN)
 

Du og Kristoffer Kumar er jaggu filmaktuelle i samme slengen også? Flinken! Fortell.

– Jupp, Máze Represent! er en dokumentar om den samiske rapperen SlinCraze som kommer fra bygda Máze i Finnmark, hvor det bor cirka 250 personer. SlinCraze rapper på nordsamisk, et døende urspåk som det er færre enn 30.000 mennesker igjen på jorda som snakker. I USA blir jo hip-hop ofte kritisert for å ødelegge det amerikanske språket. Det jeg syntes var interessant med denne historien, var å se hvordan SlinCraze faktisk bruker rap for å gjenopplive og holde i live sitt eget språk. I Norge er det lett å tenke at samisk rap blir litt «gimmick’ete», så det var forfriskende å se hvor genuint hip-hop SlinCraze er, og hvor heftig han faktisk spytter.

Hva var det mest gøyale med å skyte denne dokumentaren?

– Jeg fløy rett fra New York til Máze, hvor det bor færre folk enn det var på t-banen jeg tok til flyet. Så kontrasten var stor, som man sier. Man møter jo selvfølgelig mange gøyale karakterer når man er på bygda i Norge, som også er med i filmen, men det sjukeste var kanskje å se hvor fucka vi nordmenn faktisk har vært mot vår egen urbefolkning.

Ordet på gatene er at dere arrangerte en ganske legendarisk takterassefest i anledning visningen av Máze Represent! i New York forrige helg?

– Shit, ja! Vi ante ikke hvordan det skulle gå å sette opp en samisk rapkonsert midt i Brooklyn, hvor det kan virke som om annenhver innbygger rapper selv. Men, så dukket det plutselig opp over 300 mennesker for å se filmen og høre SlinCraze. Det var helt sinnsyk stemning når gutta fikk et stappfult tak til å hoppe i takt med samisk rap (i hooden til Jay-Z).

(Fortsetter under.)

(ANDRÉ GIDOIN)

That shit craze! What’s next?

 
– Nå krysser vi fingrene for at utstillingen kan settes opp flere steder og at noen festivaler er hyppe på å vise filmen vår.
 
<3.
 
PS: Støtt opp & les mer om Máze Represent her
 
Se også: Mer iskald norsk dokumentar-alarm: Ny sesong for falne snowboard-helter (trailer)