Hopp til hovedinnhold
Brødrene Bausa og bibbebaby har blitt VIPs i russemusikken! (Niklas Sevaldsen)

Brødrene Bausa og bibbebaby: – Tekstene våre er lettere å stå for senere i livet

Russetiden er snart over, men fortvil ikke. Russemusikken lever videre ✨

Mange forbinder nok russemusikk med TIX, låter som «Sjeiken 2015» og tekster som «vil du være med meg hjem hvis jeg skjenker deg på sprit da?» og «i kveld er det lov å være hore».

«Sjeiken 2015» vil nok alltid være en klassiker blant de som var russ i 2015 og alle årene etter, men nå har det kommet er del nye artister som er klar for å ta over russemusikken.

Blant annet tre gutter fra Stabekk som kaller seg Brødrene Bausa.

For å ikke snakke om Norges første kvinnelige russeartist, som viser ansikt med navnet bibbebaby.

(Niklas Sevaldsen)

Brødrene Bausa består av medlemmene b.G., MAFAQ og Phill – tre gutter fra Stabekk som fullfører videregående i skrivende stund.

I fjor gjorde Brødrene Bausa sin låt «Mawbys» det veldig bra på norske hitlister, og siden det har Bausa levert fengende festmusikk til det norske folket.

730.no møter Brødrene Bausa og bibbebaby sentralt i hovedstaden og tar en prat om livet som russ og russeartist.

Brødrene Bausa forteller oss om hvordan det er å være en Norges mest populære artister mens de er russ, og om hvordan de ble mottatt av russen da de spilte på Landstreffet i Stavanger.

bibbebaby forteller på sin side om hvordan hun ble den eneste kvinnen som viser ansiktet sitt i russemusikken.

Les intervjuet med Brødrene Bausa og bibbebaby under.

730.no lagde en TikTok med gjengen hvor vi gjorde «The Ick Challenge» – se resultatet her.

@730.no

The Ick challenge med @Brødrene Bausa & @b1tchball 💸 #730no #brødrenebausa #bibbebaby #RT

♬ Turné – Bausa

Hey Brødrene Bausa og bibbebaby! Hvordan går livet som russ?

– Det går bra. Vi er litt slitne, men det er gøy. Man opplever det kun en gang i livet, så vi må nyte det, svarer Phill. 

Gratulerer med suksessen! Hvordan føles å ha en av Norges mest populære låter akkurat nå?

– Tusen takk! Det føles jo helt sjukt egentlig. I fjor hadde vi en annen låt «Mawbys» som gjorde det ganske bra så vi tenkte; nei, vi kommer ikke til å toppe det».

– Den kom på femteplass på Top 50 Norway i fjor. Etter å ha vært der føles ikke noe så fett helt til vi når topp fem igjen. Det ikke det samme etter Top 50-rusen, forteller b.G.

Bausa med låta «Turné» har holdt seg på topp 3 på Spotify sin Topp 50 Norway-liste gjennom mai.

Noen dager inn i måneden tok Brødrene Busa igjen den populære rapgruppen UNDERGRUNN som har herjet på norske topplister siden de slapp sitt tredje album Egoland.

Norsk stemning på Top 50! (Spotify Charts)

Dere er jo russ selv og har en låt som sikkert blir spilt mye på rulling. Hvordan føles det?

– Det gjør det veldig mye morsommere, man føler seg my fetere. Vi har russetid med god samvittighet, liksom, sier MAFAQ med et glis. 

Dere spilte på Landstreff i Stavanger i starten av mai. Hvordan ble dere tatt i mot av russen?

– Veldig bra!, svarer alle i kor. 

– Jeg ble veldig sjokkert. Altså veldig positivt overrasket! Jeg trodde ikke vi skulle få så mye god respons. Vi sto der og kunne se utover fem moshpiter under en låt. Helt sykt, svarer Phill. 

– Alle kunne alle sangene. Helt sykt, sier b.G.

Falt noen av dere for fristelsen om å stagedive på Landstreff Stavanger?

– Ja, jeg ble helt stuck i crowden da jeg stagedivet. Måtte gå rundt til backstage for å komme meg opp igjen, forteller Phill.

– Det ble helt «Finn Waldo»-stemning når dere stagedivet ut til russen med russebukse, skyter manager Ulysse inn fra sidenlinjen. 

Brødrene Bausa satte bokstavlig talt fyr på Landstreff Stavanger 🔥

Brødrene Bausa satte fyr på LS! (Motion Shots/ Frimann Sundaune)

Dere ble flyttet fra den minste scenen på Landstreff til den største scenen samme morgen dere skulle spille. Hvordan reagerte dere da dere fikk vite det?

– Vi ble vekket og gikk ned i resepsjonen, hvor manageren vår sa han hadde en nyhet. Når vi fikk vite det ble vi stressa, anerkjenner MAFAQ

– Den største scenen vi hadde spilt på før det var Rockefeller, så dette var 10 ganger så stort, forteller b.G.

– Vi trodde ikke så mange kunne sangene liksom, sier MAFAQ.

Forklar hvor navnet deres Brødrene Bausa kommer fra? 

– Det er et jævlig godt spørsmål faktisk, sier b.G. 

– Det starta med Slem Funk, så var vi sånn; nei, det går ikke. Så spurte vi gutta og han ene kompisen vår sa Bausa. Så ble det Brødrene Bausa, men vi skal ikke ta creds for det navnet selv, sier MAFAQ.

– Det betyr sjef på et eller annet språk. Baws, Baus, Bausa, utmerker Phill.

Brødrene Bausa
Helt Bausa!

I et intervju med NRKP3 delte Ballinciaga at de hadde veldig troa på dere som gruppe.

Hvordan føles det å få den type anerkjennesle fra noen som er så store i deres felt?

– Jeg husker godt når den kom, så var det veldig kult. Vi har jo veldig kontakt med Ballin nå og har blitt bedre og bedre venner med andre artister. Det var gøy backstage på LS. Der fikk vi hilse på mange kule artister, forteller Phill.

Føler dere at dere blir godt mottatt i musikk-Norge?

– Ja, men det tror jeg er fordi vi er russ selv. Folk respekterer at vi er russ som lager russemusikk på et så høyt nivå. Jeg føler ikke det er mange andre som har gjort det her, sier Phill

– Den saken på NRK med Ballinciaga ble jo skrevet på nynorsk. Så gruppechatten vår heter det som sto artikkelen: Dei neste, forteller B.G. mens alle rundt bordet ler godt.

Brødrene Bausa
Brødrene (Niklas Sevaldsen)

bibbebaby, du er den eneste kvinnelige russeartisten i Norge som viser ansikt. Hvordan ble du den første?

– Det startet med en låt som heter «Vorstoget» som jeg ble spurt om å være med på, gjennom at jeg var korer i revyen. Så var jeg med på snekken til bussen min Bundesligaen, og etter det spurte flere om jeg ville være med på sanger.

– Så tok Ulysse (Manger til Brødrene Bausa, Golfklubben og bibbebaby red.anm) kontakt og spurte om jeg vill være en del av de, og etter det har det bare blitt mer og mer, forteller bibbebaby.

Er det ensomt å være kvinne i festmusikken?

– Neeeei, eller jeg blir jo veldig godt tatt imot. Og siden jeg foreløpig er den eneste så føler jeg at jeg får en del respekt av det. Folk synes det er fett at kvinner endelig kommer inn i et så mannsdominert område, sier bibbebaby til 730.no.

– Vi har jo hørt jenter på russesanger før, men det er typ venner av artister som ikke gir navnet sitt eller noen ting. Når det er bra produsert pleier det alltid å funke, så det er bare å kjøre på, råder Phill.

bibbebaby er en av jente på russebussen Tøfferud 2023, bedre kjent som Bundasligaen 2023 som vant prisen for «Årets Hjemmesnekk».

Av den grunn fikk de opptre med den virale hjemmesnekken på hovedscenen til Landstreffet i Stavanger.

bibbebaby slayer ! (Instagram/iben.marie)

Hvorfor tror dere at det er så få kvinner i festmusikken?

– Det har jo blitt veldig populært blant gutter å produsere og lage egne sanger. Jeg vet ikke om det faller mer i interesse hos gutter eller hva som er greia, undrer bibbebaby.

– Det er jo mange sånn bedroom-producers i russemusikken, og det er litt mer sånn guttegreie føler jeg. Å dra i studio med gutta og bare kødde, sier b.G.

– Det var jo sånn vi starta også. Hver fredag ta en pils og lage musikk, forteller Phill.

– Vi sitter jo fortsatt der liksom, legger MAFAQ til.

– Jeg lærte å lage musikk av andre gutter og vi lærer av hverandre. Det er vanskelig å lære alt helt selv fra starten, og siden det er såpass få jenter som produserer tror jeg det blir vanskeligere, mener Phill. 

Bibbebaby sin egen buss med konseptet Bundasligaen 2023 sin hjemmesnekk gikk viralt på TikTok. Du har sikkert hørt disse barsa noen ganger på appen:

– We play fair and we play hard / Vi tar typen din når du er off guard / Blikket hans er festa, men ikke på deg / For det eneste han vil ha er en jente som meg.

I got 99 problems, but a bunda aint one! (Robin Bøe)

Mange artister som lager festmusikk i dag velger å dekke identiteten sin med en maske. Hvorfor velger dere å ikke gjøre det?

– I starten ville vi egentlig ikke vise ansiktene våre, vi hadde ikke maske eller noe, men vi var lowkey og ikke så ikke keen på å vise oss frem, forteller MAFAQ.

– Jeg tror det er litt sånn at du hvis begynner å vise ansikt, også flopper du, da vet alle at det er de gutta som lagde ræva musikk. Det er et skummelt steg å ta, men det går fint, melder b.G.

– Jeg tror du møter mer på det problemet, sier Phill og ser på bibbebaby.

– Ja, jeg ble jo stalket på Landstreff, forteller bibbebaby.

Hva skjedde? Her må du utdype, bibbebaby…

– Det var en som løpte etter meg og var rar. Han ble kastet ut av politiet og banna fra Stavanger resten av helgen. Det er en ting om folk vil ta bilde, jeg skjønner det egentlig ikke helt selv.

– Jeg ville ikke tatt bilde med meg, men det er jo hyggelig. Folk som løper etter meg og drar i meg, det blir bare rart, sier bibbebaby.

Det er ikke noe spørsmål om bibbebaby er en sertifisert babe med bra stemme, men please oppfør dere gutter…

Er dere redde for å krenke noen med russemusikken? Eller at det kan påvirke fremtiden deres?

– Dere har jo ikke så drøye tekster, sier bibbebaby og ser på Bausa.

– Det er bevisst. Det er mye lettere å stå for det når det ikke er så stygge ting, forklarer Phill.

– Jeg har en ganske stygg sang som heter «Laidbabe» hvor teksten er helt ute og kjøre. Da tenkte jeg ikke på det med å være artist i det hele tatt, det var bare en tjeneste for kjærestebussen. Så når sangen kom ut og folk hørte teksten, satt det litt i meg, forteller bibbebaby.

– Jeg tror det er derfor mange bruker maske. Tekstene våre føler jeg er lettere å stå for senere i livet, påpeker Phill.

– Vi får nesten mest komplimenter fra foreldre og sånn. De er glad for at tekstene vår ikke er så drøye, sier b.G.

– Alle må ikke rappe om dirty ass ting. Vi er et eksempel på det, sier Phill til 730.no.

Brødrene Bausa
Phill vil ikke rappe om dirty ass ting! (Niklas Sevaldsen)

Hvilken låt har dere hørt mest på selv i deres egen russetid?

– «Haien kommer», sier Phill.

– Den går på repeat, avklarer MAFAQ.

– Vi hører mye på sangene som er lagd til bussen våre, sier bibbebaby.

Nå har dere vært russ noen uker: Har dere en life hack som gjør RT lettere? 

– Lage musikk, sier b.G og ler.

– Du må bare innstille deg selv på at du skal rulle hver dag, hvis du begynner å planlegge hviledager så blir det hviledag. Hvis du alltid er innstilt på å rulle, så kjører du bare på, anbefaler b.G.

– Hviledag gjør at du blir syk, så minst mulig av det, sier bibbebaby.

– Helt om natten, helt om dagen, tipser Phill.

Brødrene Bausa
Helt om natten, helt om dagen! (Robin Bøe)

Hva er planene deres fremover? Hvordan ser livet ut etter RT?

– Når vi ikke er russ lenger føler jeg vi har runda litt russemusikk, forteller Phill.

– Vi legger russemusikken på hylla samtidig som vi legger russedressen på hylla, melder MAFAQ

– Vi vil lage musikk som lager stemning på fest. Fortsatt holde den touchen vi har nå, men bare prøve litt nye ting og ta det mer serr, forteller Phill.

– Største forskjellen er at vi har tid til å lage musikk, og ikke skole seks timer om dagen. Altså det har jo gått fint, vi er nummer to i Norge, påpeker Phill

Gleder oss til høre hva dere finner på! Hvor går din vei videre, bibbebaby?

– Jeg har ikke bestemt meg helt enda, men tror jeg kommer til å fortsette å synge på russesanger fordi GIRL POWER, sier bibbebaby med et smil.

Takk for praten, Bausa og bibbebaby ✨ Nyt det siste av russetiden!

Les også: Blackie fra Beathoven tar av seg masken og levrer en hit!

Les mer