Hopp til hovedinnhold
SALUTE! (LARS-KRISTIAN HAUGEN)

Rødt hvitt & blått: Raggabalder samler norske artister (Jamaica-style!)

SALUTE! (LARS-KRISTIAN HAUGEN)

Tungtvann-reunion i sommer er ikke nok for Jørg-1 alias Joddski og hans trofaste øyegodteri Jan Steigen. Som Raggabalder Riddim Rebels har de (sammen med Drahpaa og Pop-I) misjonert for jamaicansk musikk i en liten mannsalder og turnert rundt i Europa. Men i dag slipper de en mixtape med 100% norsk materiale.

Wha Gwaaan, Joddski?

– Når vi spiller Raggabalder ute, bruker vi masse dubplates (les mer her). Dette er jo et realtivt ukjent fenomen i Norge, men en selvfølge for oss som driver med dancehall og reggae. Derfor har vi samla en haug mer eller mindre legendariske norske artister og spilt inn Raggabalder-versjoner av hitsa deres, sier Ørnes-ringreven til 730.

– Mange av de er plassert over helt andre instrumentaler, og alle er killer. En av utfordingene var jo at de fleste artistene aldri har spilt inn en dubplate før, så det var en del pedagogikk og forklaring underveis. Alle takla det dritbra da, bare hør.

Vi spurte tre av bidragsyterne følgende:

1. Hvilket forhold har du til dancehall og reggae?

2. Visste du hva dubplates var fra før, og hvordan var det å spille inn din første dub?

LARS VAULAR (kompisen til Norges beste rapper)

1. – Jeg blir fort inspirert av både reggae og dancehall. Selv om det ikke er det jeg hører mest på akkurat. Men de siste dagene har jeg faktisk hatt Alkaline «Money Craze» på repeat.

2. – Jeg visste sånn halvveis hva det var, og latet ihvertfall som ingenting, men tror at jeg klarte meg sånn greit. Følte jeg var med på en musikklek, lærte et par nye ord og koste meg. Var kry og stolt over min første dub.

HARALD FOSSBERG (sang «Loven slår», Norges definitive punkklassiker med Hærverk på 70-tallet. Første vokalisten i Turboneger, nå journalist i Aftenposten.)

1. – Reggae har vært en del av den musikalske dietten i laaange tider: Kjøpte Bob Marley & The Wailers Live da den kom i ’75, så Tappa Zukie på The Rainbow i London i september ’77 som en av få ikke-jamaicanere – snakk om «White Man in Rainbow Palais», hehe… Rundt ’79-80 oppdaget vi sound systems i London. Har prøvd meg på litt toasting i festsammenheng, men det blei mye pannekake gitt. Ellers er det alltid digg å få med et sett eller to med Raggabalder Riddim Rebels eller RoastFish and CornBread når de lufter anlegget i parker eller på klubber.

2. – Må tilstå at det var *veldig* stas å få gå i studio og legge på noen strofer, Raggabalder er jo landets (Nordens?) beste leverandører av kvalitetsbeats og musikk. Og så så *lett* det gikk, gutta er jo gjennomproffe, totalt på ballen/grooven – og ikke minst GodtFolk.

Åsmund Lande fra OSLO ESS

1. – Jeg ble introdusert til dancehall og reggae blant annet gjennom Hellcat Records sine samlere hvor punk, dancehall, reggae og ska gikk hånd-i-hånd. Alle disse sjangrene henger sammen for meg sine alle er rebelmusikk. Samme attitude, bare litt forskjellige uttrykk.

2. – Ja, jeg visste om konseptet med dubplates, men hadde vel ikke hørt noen egentlig. Jeg syns det var gøy. Kult å bli spurt og det var kult være med på noe helt anderledes enn det vi ellers gjør. Spesielt siden Ragabalder sitt sound dreper alle andre sounds så hardt!

HØR MIXTAPEN MED EN HAUG AV NORSKE ARTISTER HER:

Del 1:

Raggabalder Presenterer Rødt Hvitt & Blått – 100% Norwegian Dubplates Vol.1 (Mai-14) by Raggabalder Riddim Rebels on Mixcloud

Del 2:

RAGGABALDER I RØDT, HVITT OG BLÅTT – DEL 2 by Raggabalder Riddim Rebels on Mixcloud

BONUS: Raggabalder var gjeste-DJ’er hos P3-Ruben på mandag: Sjekk!

MIXTAPEN FEIRES I KVELD PÅ FETTE NAJS PÅ BLÅ I OSLO. WARLOCKS, SON OF LIGHT, CEZINANDO OG DANNY MAROC OPPTRER LIVE!! SEND EN MAIL TIL jansteigen@gmail.com OG FORTELL HVILKEN DUBPLATE DU LIKER BEST OG DU KAN VINNE GJESTEPLASS.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer