Hopp til hovedinnhold
Prinsesse Rhaenyra og kong Viserys klar for bryllup (HBO Max)

House of the Dragon episode 5 recap: Red Wedding vol. 2

Det er ikke kongelig bryllup i Westeros uten litt blod. Vi oppsummerer House of the Dragon episode 5.

Velkommen til femte episode! Allerede før House of the Dragon hadde premiere, var det kjent at det vil skje en del endringer halvveis i sesongen.

Det ble også lovet en god del drager og Succession-vibes, men så langt har de servert mer Først Date, Ungkarskvinnen og Gift ved første blikk. Og incest, men håper ikke det er noe reality-serie for det.

Både fans og de som har holdt øye med castingen vet at første sesong skal ha et stort tidshopp. Siden de yngre karakterene vokser opp, vil skuespillerne også erstattes. Dette inkluderer Milly Alcock som spiller Rhaenyra Targaryen og Emily Carey som spiller Alicent Hightower. Les mer om det her.

Dermed var dette den siste episoden for de unge stjernene, som definitivt har fått et gjennombrudd etter rollene sine. Karakterene er dog ikke like gode venner som skuespillerne etter hva som skjedde i episode 5.

Fra starten av episoden er det nesten som man allerede vet at noe stort er i ferd med å skje. Musikken, dialogene og hele stemningen bare oset «y’all ready for this?». Men det er ikke før de siste siste 30 minuttene av episoden du kjenner hjertet dunker fortere og fortere.

Mange mennesker samlet på et sted? Mat og musikk? Bryllup? Hvorfor får jeg flashbacks?

Som vi alle vet er Westeros kjent for å ha noen grusomme bryllup gjennom historien. Har de bare dårlige bryllupsplanleggere?

Uansett, før vi dypdykker inn i siste scene skal vi gå gjennom alt det andre. Denne episoden satt sammen mange av brikkene i det store House of the Dragon-puslespillet.

Sjekk ut recaps fra de tidligere episodene om du trenger en oppfriskning. Og før vi starter må vi si gratulerer med dagen, George R.R. Martin 🥳🎂

En hyggelig introduksjon til Daemons kone.

Ny karakter Rhea Royce i House of the Dragon
Lady Rhea Royce får fem minutter skjermtid i HotD (HBO Max)

Fem episoder inn i serien får vi endelig flere områder å utforske enn bare studio-slottet og krabbe-stranden. Så langt har lokasjonene følt litt billige når vi blir sendt til de samme rommene i slottet om igjen og om igjen. Sammenlignet med Game of Thrones hvor vi fikk 5-6 forskjellige steder i hver episode.

Det snur altså litt nå med noen lekre skudd av naturen i The Vale og Driftmark. Vi ser Runestone og deretter Lady Rhea Royce (Rachel Redford), konen til Daemon Targaryen (Matt Smith). (Som er mye penere enn sauer btw). Vi møter også fetteren Ser Gerold Royce (Owen Oakeshott), som tilbyr å holde henne med selskap mens hun jakter. Men hun takker nei.

Senere møter hun Daemon som slider inn sånn her:

De to kaster litt shade mot hverandre, og Lady Rhea erter ham for å ha bli kastet ut av King’s Landing igjen. Det ville vi også gjort. Midt i roasten innser hun at blikket til Daemon betyr «Hva er dine siste ord?» og ikke «Hei, min kjære kone!».

Lady Rhea fikk fem minutter skjermtid før hodet hennes mest sannsynlig ble knust av mannen sin. Men det er godt han ble litt parkert denne episoden også.

Harde fakta på harde fakta.

Otto gir harde fakta til Alicent
Alicent Hightower sier farvel til far Otto Hightower som fikk sparken (HBO Max)

Otto Hightower (Rhys Ifans) og dronning Alicent tar farvel, etter Otto fikk sparken som kongens trofaste rådgiver og bff, for egentlig å si sannheten. Men samtidig for å være veldig egoistisk.

Alicent får høre noen harde fakta av faren. – Enten forbereder du Aegon til å herske, eller så holder du deg til Rhaenyra og ber om hennes nåde.

På vei til Driftmark ser vi hvor dårlig kong Viserys (Paddy Considine) har blitt. Ikke bare har han en form for spedalskhet, som har bygget seg siden det lille kuttet han fikk i første episode.

Men nå er han også sjøsyk. Han er også med seg Rhaenyra og entouraget sitt for å foreslå å forene House Targaryen og House Velaryon.

Ved Weirwood-treet står Alicent og reflekterer over livet. Larys Strong (Matthew Needham) aka sønnen til kongens hånd sniker seg inn for å gi henne ENDA mer harde fakta. Men ikke direkte, kanskje mer hinting?

Han forteller henne at prinsesse Rhaenyra fikk en «spesiell te», noe Alicent setter sammen med en gang. Men Larys later som ingenting, og tenker prinsessen bare var syk. Man ser godt at Larys prøver å fiske noe ut av henne. Alicent innser fort at hennes bestevenn kan ha løyet til henne.

To kompromisser.

Rhaenyra og Laenor House of the Dragon
Rhaenyra og Laenor lager en hemmelig avtale som ikke kommer til å ende bra (HBO Max)

Viserys og co. ankommer Driftmark og blir møtt av eldre Lady Laena Velaryon (Savannah Steyn), istedenfor Lord Corlys (Steve Toussaint). Han kjører litt åpenbar maktspill og venter på Viserys inne med sin kone og prinsesse Rhaenys Targaryen (Eve Best).

Når Viserys møter dem blir de begge overrasket om helsen til Viserys. Forståelig, han ser ut som et spøkelse. I tillegg diskuterer de foreningen av husene deres via Rhaenyra og deres sønn Laenor Velaryon (Theo Nate). Corlys er keen på at barna deres skal ha Velaryon-etternavn. Men Viserys slår tilbake med at Targaryen-dynastiet ikke skal avsluttes bare fordi en kvinne sitter på tronen. Så kompromisset blir at de har «Velaryon» fram til arvingen tar over tronen, så går de over til «Targaryen».

De får også nyheten om at Daemons kone Lady Rhea er død etter å ha falt fra hesten. Hmm, hvordan kan det ha skjedd?

På stranden derimot foregår det et hemmelig kompromiss. Her tar Rhaenyra og Laenor en liten spasertur og diskuterer fremtiden. Rhaenyra foreslår at de følger sine plikter ovenfor riket, men ellers kan de ha frie tøyler, kodespråk for: «Jeg vet du foretrekker menn». Og hun har jo andre forretninger selv.

Rhaenyra = ally 🏳️‍🌈

Laenors kjæreste Ser Joffrey Lonmouth (Solly McLeod) er veldig fornøyd med dette når de prater sammen senere. Pappa Corlys er dog ikke like støttende om at sønnen er homofil. – Han vil vokse fra det. Lol.

https://twitter.com/spuffysatellite/status/1571671527271321600?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1571671527271321600%7Ctwgr%5E97f310c720bb5f190c4d594561b3d34752f34934%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.insider.com%2Fhouse-of-the-dragon-episode-5-best-tweets-memes-2022-9

– Så du vil at jeg skal være hora di?

Ser Criston Cole aka Fabien Frankel i House of The Dragon
Fabien Frankel spiller Ser Criston Cole i House of the Dragon (HBO Max)

Laenors kjæreste er kanskje fornøyd med avtalen med prinsessen, men det er ikke Ser Criston (Fabien Frankel). Når prinsessen deler kompromisset med hennes edsvorne beskytter, blir hun møtt med tårer og sinne. Husker du at de lå sammen? Nå er det tydeligvis følelser inni bildet også.

Ser Corlys ønsker å rømme til Essos med prinsessen, sånn at de kan leve livene de ønsker. Veldig romantisk fyr, men her blir pacingen litt rar. Det er vanskelig å tro på forholdet deres, når de bare lå sammen i forrige episode.

Man kan se i øynene til Rhaenyra at hun vurderer, men avslår det ganske raskt. Hun foreslår at han kan være hennes side bitch. Så Criston går fra 🥺 til 😡. Veldig sterk opptreden av skuespilleren.

https://twitter.com/VhoNthangeni/status/1571683294240178176?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1571683294240178176%7Ctwgr%5Ea94ad97d82f9adc2641eaeb4170bb6d101adc831%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwegotthiscovered.com%2Ftv%2F15-hilarious-memes-that-highlight-the-chaos-in-house-of-the-dragon-episode-five%2F

Når de endelig er i King’s Landing, blir Ser Criston tilkalt av dronning Alicent. Husk at Alicent ikke vet noe om ham og prinsessen. Så hun ønsker bare å spørre om han vet noe som helst om Rhaenyra og Daemon.

Men Ser Criston tror at dronningen snakker om ham, så han legger seg helt flat. Han innrømmer at han har brutt sin ed og er klar for å dø. Alicent er i sjokk, men finner seg selv igjen og takker for ærligheten. Ser Criston blir selv sjokkert når han får lov til å gå uten noen konsekvenser.

Kong Viserys er på miniatyr-rommet sitt med hva som er igjen av armen sin, og spør Lyonel om han vil bli husket som en god konge. Han ser allerede ut som et lik.

Red Wedding Green Wedding.

Alicent Hightower i House of the Dragon
Alicent er pissed og ankommer seremonien med stil 💚 (HBO Max)

Nå er vi her. Alle samles for øvelse før bryllupet. Starten av en uke med masse festligheter. Spenningen bygger seg opp.

Gjestene ankommer rommet, blant andre House Lannister, House Hightower (ikke Otto), fetteren til Rhea Royce og etter hvert House Velaryon. Viserys og Rhaenyra hilser på gjestene, men Alicent er fortsatt fraværende.

Daemon kommer alene inn i salen veldig uinvitert med et lurt smil, ser litt på konge-broren sin og får til slutt en stol helt på siden av spisebordet. Det er gøy hvordan hver gang Matt Smith er i en scene, stjeler han hele rampelyset.

Viserys starter talen sin, men blir avbrutt midt i. Alle snur hodene sine mot inngangsdøra, hvor Alicent står rakrygget i grønn kjole og claimer sin oppmerksomhet. På vei til bordet hvisker Strong-brødrene om at grønn er House Hightowers symbol for krig. Hun sier «gratulerer, stedatter» og setter seg ned 👀Stakkars Viserys fortsetter talen.

Senere kjører Rhaenyra og Laenor en dans som nesten kunne ha symbolisert en dans av drager. Paret får litt blikk av sine misunnelige og hemmelige kjærester.

Daemon blir konfrontert av fetteren til den avdøde kona. Selv Targaryens må svare for sine forbrytelser i The Vale, sier fetteren. Han anklager Daemon for å ha drept Lady Rhea. Mens Daemon stiller spørsmål til hvem som skal arve Runestone, nå som arvingen er død. De har jo ingen barn, så teknisk sett er Daemon arvingen. Fyfff.

Ser Criston viser moves på dansegulvet.

Laenor Velaryon i House of the Dragon
Laenor Velaryon aka sønnen til Lord Corlys skal gifte seg med Rhaenyra (HBO Max)

Joffrey, Laenors type, finner ut at Rhaenyras elsker kan være hennes edsvorne beskytter. Det er jo ikke rart når de får konstant sideblikk fra Ser Criston.

Joffrey smyger seg inntil Ser Criston og hvisker «de som vet, de vet», og forsikrer ridderen gjensidighet om hemmeligheten deres. På dansegulvet flørter Daemon med Lady Laena. Hun er fortsatt veldig ung, men i hvert fall ikke 12 år.

Daemon går over til niesen sin Rhaenyra og begynner sin toksiske flørting i High Valyrian. Hun sier om du virkelig vil ha meg, kjemp deg gjennom vaktene og ta meg med til Dragonstone. Viserys får øye på dem, helt til noen begynner å skrike.

Ser Criston og Joffrey er på dansegulvet og kaster never etter hverandre. Laenor stepper inn men blir fort kasta til side. Lyonel gir Hulk Smash-signal til sønnen sin Ser Harwin «Breakbones» Strong, for å bære Rhaenyra ut av folkemengden. «Breakbones» er et badass kallenavn.

Slåsskampen ender med at Joffrey mangler et ansikt. Okei, så la oss utsette bryllupet folkens. Og IKKE dra på bryllup om du heter Joffrey.

Åja nei, de kaster faktisk ikke bort noe tid og holder en intim vielse midt i søla. Jepp, de gadd ikke engang å vaske bort restene av Joffrey. De kunne i det minste… ryddet litt?

Det er ingen lykkelige fjes å se. Ved Weirwood-treet er Ser Criston klar til å ta sitt eget liv, før han blir avbrutt av Alicent. Hva er planene hennes med den hjerteknuste ridderen?

I løpet av vielsen besvimer Viserys. Hva som så ut til å bli et hyggelig bryllup, endte opp med å bli veldig deprimerende. Overraskende nok avslutter episoden med den lykkeligste karakteren vi har sett så langt; en rotte som snacker på blodet til Joffrey.

Se nykommerne Emma D’Arcy og Olivia Cooke i traileren til episode 6 nedenfor!

Se også: House of the Dragon episode 4 recap

Les mer