Hopp til hovedinnhold
BTS Grammy 2022
V, Suga, Jin, Jungkook, RM, Jimin og J-Hope på Grammy 2022 (Kevin Mazur/Getty Images)

Kulturministeren i Sør-Korea ber om lovendring så BTS slipper militæret

BTS kan forandre verdenen – og lovene i hjemlandet.

OPPDATERT 14. juni: Boyband-klassiker… Etter snart en dekade sammen som gruppe, bekrefter BTS i dag at de går hver for seg. I en ubestemt periode. RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V og Jungkook forteller at de ønsker å lage musikk som soloartister. Noe de også har gjort før, men BTS vil altså ta en pause som «band».

Gutta ble emosjonelle under annonseringen under sin årlige Festa-middag.

Les den opprinnelige saken nedenfor.


Debatten rundt militærtjenesten i Sør-Korea øker i takt med populariteten til klodens største boyband. Reglene er nemlig like enkle som de er strenge: Alle tjenestedyktige menn i landet må melde seg til to års militærtjeneste før de fyller 30 år.

I 2020 ble grensen flyttet fra 28 til 30 år – muligens på grunn av BTS og andre koreanske stjerner i 20-årene.

Det finnes dog noen unntak til loven, blant annet for OL-vinnere og fremragende utøvere innen klassisk musikk. Er ikke k-pop høykultur nok?

Nå blir det andre boller, dersom kulturministeren i Sør-Korea får viljen sin.

På en pressekonferanse i dag skal ministeren for kultur, idrett og turisme ha argumentert for en lovendring i BTS sin favør. Det melder melder Variety via nyhetsbyrået Yonhap.

– Det er på tide å skape et system for å inkorporere populærkulturelle artister som kunstpersonell, sier Hwang Hee.

Han mener at det er et stort tap for både Sør-Korea og resten av planeten dersom BTS må ta en lang pause for å tjene i militæret.

Gutta er tross alt på toppen nå – og det kan fortsatt gå oppover.

– [Unntaks]-systemet har blitt drevet meningsfullt for å gi de som har forbedret den nasjonale statusen basert på deres utmerkede ferdigheter flere sjanser til å bidra til landet, og det er ingen grunn til at det populære kunst-kulturfeltet skal ekskluderes fra dette Noen bør være en ansvarlig stemme i en tid hvor det er motstridende fordeler og ulemper før vervingen av noen av BTS-medlemmene, sier han videre.

Jin BTS
Jin fra BTS fyller 30 år i desember (Instagram/jin)

Det er flere i BTS som nærmer seg grensen på 30 år.

Jin er 29 og fyller 30 år 4. desember. Suga ble nettopp 29, J-Hope er 28, RM er 27 og Jimin og V er 26. Yngstemann Jungkook er bare 24.

(Big Hit Music)

Men det er ikke alle som synes BTS-medlemmene bør slippe militæret.

Selv om de utvilsomt gjør en gedigen jobb for landet sitt.

Mange koreanske menn har allerede gjennomført den to år lange militærtjenesten, og synes derfor det er urettferdig hvis popstjerner som Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V og Jungkook skal få slippe.

Ifølge Variety vil også forsvarsdepartementet være kritisk, og med en stadig eldre befolkning i Sør-Korea vil det være viktig å ha så mange tjenestedyktige menn som mulig. Spesielt med tanke på potensielle trusler fra naboene i nord.

At også kvinner kan tvinges til å tjenestegjøre i militæret ser ikke ut til å være et alternativ. Dersom lovendringen gjennomføres vil det være aktuelt å også inkludere andre pionerer innen kulturfeltet, for eksempel koreanske filmskapere med internasjonal suksess.

Se også: Jungkook fra BTS elsker norsk sang

Nyeste saker fra 730.no

Les mer