Hopp til hovedinnhold
Morfydd Clark Galadriel The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video ringenes herre ringenes makt norge
Morfydd Clark som Galadriel (Prime Video)

Ringenes herre: Maktens ringer skaper sutrefest hos fansen

Ringenes herre: Maktens ringer alias The Lord of the Rings: The Rings of Power slaktes av J. R. R. Tolkien-hodene.


OPPDATERT: Jeff Bezos’ uvenn Elon Musk gir serien tommelen ned og twitrer at LOTR-forfatteren J. R. R. Tolkien snur seg i graven. Elon liker blant annet ikke hvordan menn fremstilles i Maktens ringer.  «Nesten alle de mannlige karakterene så langt er en feiging eller tulling eller begge deler. Bare Galadriel er en modig, smart og snill.» Den sistnevnte kvinnelige karakteren spilles av svenskfødte Morfydd Clark.

elon musk twitter tolkien is turning in his grave lord of the rings rings of power neil gaiman

jeff bezos elon musk twitter galadriel tolkien is turning in his grave lord of the rings rings of power neil gaiman

Neil Gaiman, hvis tegneserie The Sandman har blitt ekstra populær som Netflix-serie, blir spurt hva han synes om Elons tweets. «Elon Musk kommer ikke til meg for råd om hvordan man mislykkes i å kjøpe Twitter, og jeg går ikke til ham for film-, TV- eller litteraturkritikk», svarer briten 🖐🏻🎤

neil gaiman sandman elon musk twitter lord of the rings rings of power


Stakkars Jeff Bezos?

Først må Amazon-gründeren betale 377 milliarder kroner (ikke millioner) til kona etter å ha tatt ut skilmisse. Deretter mister han tittelen som klodens rikeste mann til fordel for Elon Musk. Nå blir Jeffs kolossale Prime Video-satsning dratt av fansen. Til tross for at han angivelig har satt av rekordsettende 1 milliard dollar til seriens første sesong – og betalt for lisens til fem sesonger.

De fleste er enig i at Ringenes herre: Maktens ringer definitivt ser påkostet ut. Spesielt hvis du sammenligner med for eksempel noen av de seneste Star Wars-seriene til Disney+. Men misnøyen er åpenbar.

Hos Metacritic er det i skrivende stund snart 2000 anmeldelser fra publikum, og snittet er 2,5 av 10. Det vil altså si generelt negativ kritikk.

The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video ringenes herre ringenes makt metacritic audience score

Ikke for å sette to fantasy-serier opp mot hverandre… Joda. For å sette to fantasy-serier opp mot hverandre: Det nye Game of Thrones-flaggskipet til HBO, House of the Dragon, har 6,8 av 10 som publikumspoengsum. Mens hos IMDb nyter serien 8,8 av 10 stjerner.

Misnøyen med The Lord of the Rings: The Rings of Power skyldes blant annet at man ikke får en «riktig» Tolkien-vibe på serien. Andre er skuffet over manuset og handlingen. Dette er basert på de to første episodene som kom på fredag. Noen sutrer til og med om det visuelle. Mange anklager serien for å være woke. Gulp!

The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video ringenes herre ringenes makt metacritic audience score 2

Thusitha Jayasundera, Lenny Henry og Sara Zwangobani (Prime Video)

Nedenfor er utdrag fra noen av fansens vurderinger av Ringenes herre: Maktens ringer.

«Denne serien er en fornærmelse mot Tolkien og verdenen han skapte. Manuset er forferdelig. CGI-en er forferdelig. Musikken passer ikke. Jeg håper de kansellerer denne serien.»


«Den absolutt verste formen for falsk bedriftsaktivisme du kan forestille deg. Den dyreste serien som noen gang er laget, finansiert av et av de største selskapene i verdenen, forteller deg hvorfor kapitalisme er ille.»


«Forferdelig forfatterskap som ikke i det hele tatt føles i tone med Tolkiens arbeid. Som en tilpasning av Tolkiens verden mislykkes den totalt. Høylytt, men har ingenting å si.»


«Serien er så vidt midt på treet. Og når du tenker på hvor mye penger Amazon har brukt på dette, er det helt forbløffende hvor dårlig det er. Handlingen er intetsigende, langsom og uoriginal. Karakterene varierer fra kjedelig til vanskelig å like. Dialogen og skuespillet er overraskende svakt. Omtrent halvveis i den andre episoden var jeg lei. Landskapet og CGI er veldig bra, og Middle Earth-settingen er interessant, med flott kildemateriale å hente fra. Problemet ligger hos manusforfatterne og de som er ansvarlige for serien. Jeg har hørt at innspillingen av sesong 2 har blitt forsinket slik at Amazon skal kunne rette opp feilene deres. Jeg vil foreslå at de sparker forfatterne og serieskaperne og henter inn et nytt team for å gjøre store endringer.


«Billig fanfiction, men med et stort budsjett. De bruker bare LOTR-navnet for å få seere.»


«Fint at Jeff Bezos setter av en ørliten andel av formuen sin til å gi nytt liv til dette fantatiske universet istedenfor å bruke alle pengene på eksen og reiser til Mars. Men selv om det ser dyrt ut, hjelper det lite når så mange av scenene varierer mellom kjedelig og cringe.»

(Prime Video)

«Flere anmeldere mener at serien ser bra ut. Noe som absolutt er en smakssak, men jeg kan ikke dele dette inntrykket. Denne verdenen ser ekstremt kunstig ut. Den originale Ringenes herre-trilogien, samt Harry Potter og Game of Thrones, har skapt verdener med mye mer organisk utseende. Utseendet til Maktens ringer gjør at jeg ikke kan fordype meg i serien. Jeg føler at jeg er med i de filmatiske åpningstekstene til et videospill. Og så er det de grusomme kostymene. Inkludert Elvis-frisyren for alvene… Hvem ville tro det var en god idé å skildre Midgard på denne måten når Tolkiens verk har vært illustrert i over 70 år?»


«Selv dårlige kostymer og kalde kulisser kan dog ikke ødelegge en serie fullstendig. Men Maktens ringer har også ekstremt stereotypiske karakterer. For eksempel er Galadriel den verste Mary Sue jeg har sett på evigheter. Selvfølgelig er hun den ensomme heltinnen som holdes nede av alle andre. Når hun på egen hånd vil kunne befri hele Midgard hvis hun bare fikk lov. Hvem skriver dette? En skrivetime for å unngå de verste nybegynnerfeilene kan ha vært nyttig.»

Cynthia Addai-Robinson The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video ringenes herre ringenes makt 2

Cynthia Addai-Robinson (Prime Video)

«Det som virkelig gjør serien cringe er dialogen. Et skolebarn kunne ha skrevet dette. – Du så ikke det jeg så… – Jo, jeg gjorde det…. – Nei, det gjorde du ikke… – Det er et mirakel at treet vokser her med det lille lyset… – Der det er kjærlighet er det alltid lys…. Wow. Dessuten er det et bittelite problem at serien (så langt) ikke har noe handling.»


«Forferdelig forfatterskap som ikke i det hele tatt føles i tone med Tolkiens arbeid. Som en tilpasning av Tolkiens verden mislykkes den totalt. Høylytt, men har ingenting å si.»


«Elendig skrevet, kjedelige karakterer, grusom dialog. Dette var enda verre enn jeg forventet. En skam for Tolkien. Jo raskere denne serien blir stanset, jo bedre for alle Tolkien-fans. UNNGÅ!»


Noen hevder at Amazon-nettstedet IMDb i en periode tok bort alle The Lord of the Rings: The Rings of Power-anmeldelser som var under 5 av 10 stjerner. Noe som lyder rart. Via over 100 000 stemmer har serien i skrivende stund 6,8 av 10 stjerner. (Mens House of the Dragon etter tre episoder har 8,8 stjerner.)

ringenes herre ringenes makt The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video metacritic audience score 2

Benjamin Walker, Morfydd Clark og Robert Aramayo (Prime Video)

Når det kommer til anmeldelser fra abonnentene hos Amazon Prime Video, innførte de ifølge Variety en 72 timers forsinkelse for å gå gjennom alle anmeldelser før de publiseres. Dette for å luke ut troll som for eksempel klager over at ikke alle skuespillerne er hvite.


«Det er verdt å påpeke at IMDb, eid av seriens produsent Amazon, i øyeblikket har fjernet hver eneste anmeldelse som rangerer den 5/10 eller lavere. Vurderinger på Prime Video er også deaktivert. Tilsynelatende har en så stor serie null anmeldelser eller rangeringer. Helt forkastelig oppførsel.»

Ikke alle fans hater. Flere er så rause at de gir 10/10.


«Disse anmeldelsene er latterlige. De to første episodene er flotte og visuelt fantastiske. Rollebesetningen er strålende, musikken er topp, historien er engasjerende og jeg gleder meg til neste episode.»


«Seriøst? Dette er MYE bedre enn det jeg forventet. Grinunger kommer til å gråte som babyene de er, og klage over «woke» og hva som helst. Men faktum er at det originale materialet Tolkien skrev for flere dekader siden allerede var ganske løst og ikke særlig godt definert. Dialogen og plottet i serien fyller hullene på en passende måte. Jeg skal gi den en 10 av 10 bare for å motvirke all denne teite bombingen. Ikke hør på disse trollene, gi den en sjanse og tenk selv.»


«Serien er ikke så ille som alle vil ja det til.. Men den er heller ikke bra. Det visuelle er fantastisk og skrivingen er helt grei så langt, om enn noe kjedelig. Jeg er sikker på at det vil ta seg opp i de kommende episodene. Og hva er dette med at serien er «for woke»? Med mindre jeg gikk glipp av noe, virket det helt normalt. Marvel-serien She-Hulk, DEN er woke lol.»

ringenes herre lotr The Lord of the Rings The Rings of Power tv show amazon prime video norge

(Prime Video)

De «profesjonelle» anmelderne er mye mer positive.

USA Today gir 3 av 4 stjerner og kaller det en deilig virkelighetsflukt.

«Den noe mangelfulle serien kan ennå ikke røre de upåklagelige Ringenes herre-filmene, men den skraper på overflaten. Og om ikke annet er nydelige Rings den mest transporterende TV-serien akkurat nå.»

The Guardian går for 4 av 5 stjerner og kaster HotD under bussen.

«[Serien] er så overveldende at House of the Dragon ser amatøraktig ut… [Men] tempoet går litt opp og ned. Serien løper enten gjennom forbløffende actionscener, eller fortsetter med en enkelt samtale eller et meningsfylt blikk. Men dette er kverulering, og til slutt vinner spetakkelet. Dette er enormt likandes TV; en filmfest.»

ringenes herre ringenes makt Morfydd Clark Galadriel The Lord of the Rings The Rings of Power imdb amazon prime video

Lloyd Owen og Morfydd Clark (Prime Video)

Anmelderen til CNN er middels fornøyd med de to første episodene. Men har håp.

«Så langt har pengene fra Amazons plyndring blitt tatt i bruk til relativt uinspirert historiefortelling, mangelfull i narrativt tempo. Forventningene som skapes av tittelen blir dermed et tveegget sverd. Spesielt når det er gjort så mye ut av å promotere hvilken gigantisk forsøk dette lover å være.
Når det gjelder det episke slaget som venter, kan The Rings of Power likevel klare å leve opp til slutt. Men til tross for den vakre, gjennomgripende utsikten over Midgard… Når musikken svulmer og kameraet panorerer over det hele, er det etter den første introduksjonen vanskelig å motstå fristelsen til å si «vekk meg når dere kommer dit».

Robert-Aramayo-Elrond-The-Lord-of-the-Rings-The-Rings-of-Power-orcs-amazon-prime-video-norge

Robert Aramayo som Elrond (Prime Video)

Ringenes herre: Maktens ringer sesong 2 er ikke uventet allerede bekreftet. Serien lages av barndomsvennene Patrick McKay og John D. Payne. I hovedrollene finner vi blant andre svenskfødte Morfydd Clark (Saint Maud), Robert Aramayo (Eddard Stark i Game of Thrones sesong 6), Nazanin Boniadi (How I Met Your Mother, Homeland) og Cynthia Addai-Robinson (seriene Spartacus, Power, Arrow).

Hvor mange så Ringenes herre: Maktens ringer det første døgnet? I motsetning til HBO og Netflix røper Prime Video seertall

Nyeste saker fra 730.no

Les mer