Komiker Jonis Josef reagerer på rasistisk humorinnslag fra Tore Sagen i Radioresepsjonen

31. okt 2019 kl. 11:38

Bjarte, Tore og Steinar i Radioresepsjonen (NRK)

Er det lov å tulle med alt?

Kanskje, men det er mange som sliter med å se humoren i et klipp fra Radioresepsjonen på NRK P13.

Klippet som nå deles i sosiale medier er hentet fra en spalte hvor radioveteranene prøver å skape et så flaut øyeblikk som mulig. Flauheten får så poeng på en skala fra 1 til 100.

Tore Sagen presenterer sitt bidrag som et «lekket notat», altså privat innhold på avveie.

Komikeren leser opp en tekst han har skrevet selv. Teksten minner om det verste grumset man finner i rasistiske fora og kommentarfelt. Tore er også innom Greta Thunberg og klimadebatten.

Etter opplesningen reagerer Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim fra Radioresepsjonen. Spesielt sistnevnte er opprørt over teksten han presenterte i humorspalten, og mener at den først og fremst ikke fremkaller flauhet. Duoen synes også at det er lite flaut fordi de tror ikke på at han mener det han leser opp.

Komiker Jonis Josef, som også jobber i NRK, er en av mange som i dag har vanskelig for å forstå at Tore Sagen valgte å lese opp teksten.

Jonis mener det kan legitimere rasistiske tanker mange har, selv om Tore kanskje ikke har det selv.

– Skam deg mann, dette er dårlige greier. Jeg har alltid synes du har vært en hyggelig og fin fyr, men dette er ikke greit ass.

Andre påpeker at det Tore Sagen gjør er typisk hvitt privilegium, og skriver at han ikke tenker over hvor sårende og skadelig det kan være at NRK kringkaster renspikket rasisme – selv om kilden er et humorformat.

Vi advarer om svært ubehagelig innhold 

Oppdatert: Jonis Josef slettet Instagram-videoen på grunn av trulser og sjikane i kommentarfeltet. Han opplyser også om at Tore Sagen skal gjeste podcasten hans på mandag.

View this post on Instagram

OK, dette er ganske sykt å melde @toresagen , selv på et humorprogram. Som en fyr som melder mye sykt selv, så prøver jeg virkelig og ikke være hyklersk når det kommer til andres komikk. Så når noen sendte meg et bilde av deg og en med blackface, tenkte jeg at dette var uheldig. Når du forsvarte bruken av blackface på Natt og Dag, tenkte jeg at dette var enda mer uheldig. Men, når du går rundt med slike notater på mobilen din, og leser de opp på kanskje Norges mest populære radioprogram – begynner man å se et mønster. Og noen må calle deg ut på dette. Selv om det er en kontekst der (flauhetskonkurranse), er dette for idiotisk å melde. Om du til og med selv ikke står inne for disse tankene – legitimerer du hvert fall disse tankene til en haug av mennesker der ute som hører på dere hver dag. Skam deg mann, dette er dårlige greier. Jeg har alltid synes du har vært en hyggelig og fin fyr, men dette er ikke greit ass.

A post shared by Jonis Josef (@jonisjosef) on

I kommentarfeltet reagerer også artister som Madcon, Adam Ezzari, Martin Hazy, Oscar Blesson og Elly Ekko.

Abiel Tesfai fra NRK P3 og NRK MP3 delte radioinnslaget på sin Facebook-profil like før midnatt.

– Vet ikke om jeg skal gråte eller le. HVEM ga HVEM tillatelse til å legge ut dette? Hør fra 30 min ut. PS. NEI! Dette er absolutt ikke humor, skriver programlederen, DJ-en og radioprodusenten.

Der får han støtte av blant andre Ulrikke Falch, OMVR og Myra.

Innslaget ble sendt på radio, men er også publisert som podcast.

For kontekst – hør hele sendingen nedenfor, sekvensen starter rundt 27 minutter inn i episoden.

Oppdatert: Det ser ut til at NRK har fjernet episoden fra nettet.

NRK har ikke svart på våre umiddelbare henvendelser om kommentar.

Oppdatert: Tore postet denne uttalelsen på Instagram:

View this post on Instagram

Til de som lurer: jeg er ikke rasist og jeg fornekter ikke menneskeskapte klimaendringer. Jeg elsker alle mennesker uavhengig av etnisitet, kjønn og legning!

A post shared by Tore Sagen (@toresagen) on

Kronikkforfatter Nastaran Marie Kowkabi skriver på Facebook at hun har snakket med Tore Sagen på telefon. Ifølge Nastaran skal Tore ha beklaget til henne, og lovet å ikke «more seg på bekostning av rase eller etnisitet» igjen.

La nettopp på med Tore Sagen som ringte meg. Personlig. Og sa beklager. Jeg har sagt at det ikke er meg han skal beklage…

Publisert av Nastaran Marie K Torsdag 31. oktober 2019

Se også: TV-program «hyller» Madcon med blackface