Hopp til hovedinnhold
Quentin Tarantino marvel cinematic universe Chris Evans Captain America thor
Quentin Tarantino på filmfestivalen i Cannes i 2019 (Vittorio Zunino Celotto/Getty)

Quentin Tarantino om Marvel og mangelen på filmstjerner

Quentin Tarantino diskuterer MCU.

Det finnes fortsatt verdensberømte skuespillere. Men det blir stadig færre store filmstjerner med navnene sine øverst på filmplakatene fordi de trekker folk til kinosalene.

Hvem er dagens generasjon Brad Pitt og Julia Roberts?

Quentin Tarantino legger noe av skylden på Marvel Cinematic Universe.

Den største filmfranchisen i Hollywoods historie har snart spilt inn 30 milliarder dollar på kino, og ingen av de 30 filmene til Kevin Feige har blitt kommersielle flopper. Noe som er uhørt. Men rekordsuksessen skyldes ikke skuespillerne, ifølge Quentin Tarantino.

– En del av Marvel-iseringen til Hollywood er at du har alle disse skuespillerne som har blitt berømte ved å spille disse [superhelt]-karakterene. Men de er ikke filmstjerner, sier regissøren til 2 Bears 1 Cave.

– Det er Captain America som er stjernen. Eller Thor er stjernen. Jeg mener, jeg er ikke den første personen som sier dette. Det har blitt sagt en fantasillion ganger. Men du vet, det er disse franchise-karakterene som blir stjernen.

I podcasten understreker Quentin Tarantino at han ikke misliker sjangeren superheltfilmer. Han er dog lei av hvor dominerende MCU har blitt for Hollywood.

– Jeg elsker dem ikke. Nei, jeg hater dem ikke. Jeg pleide å samle Marvel-tegneserier som gal da jeg var barn… Hvis disse filmene kom da jeg var i 20-årene, ville jeg vært faen meg så glad og elsket dem… Men jeg er 60, så jeg er ikke så begeistret.

Quentin Tarantino Chris Evans Stan Lee Captain America Civil War

Chris Evans med Stan Lee (R.I.P.) på premieren til Captain America: Civil War på Dolby Theatre i Los Angeles i 2016 (Kevin Winter/Getty)

– [Men] den eneste høna jeg har å plukke med [Marvel Cinematic Universe] er at disse tingene er de eneste som ser ut til å bli laget. Og de eneste tingene som ser ut til å skape noen form for begeistring blant en fanbase. Eller selv for studioet som lager dem. [Disney.] Det er dette de er begeistret over. Så det er det faktum at det er de som har hele representasjonen av filmene i denne æraen akkurat nå. Det er virkelig gikk mye plass til noe annet. Det er problemet mitt.

Quentin Tarantino har et poeng. Men han setter det på spissen. Blant de 10 mest innbringende filmene på kino i 2022 er det fire superheltfilmer. Tre er Marvel, én er DC. Alle 10 er dog IP. Ingen av filmene er egne originale verk, de tilhører alle en franchise.

Topp 10 box office globalt 2022 i skrivende stund

1. Top Gun: Maverick (1,48 milliarder dollar)
2. Jurassic World: Dominion (1 milliard dollar)
3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (955 millioner dollar)
4. Minions: The Rise of Gru (937 millioner dollar)
5. The Batman (770 millioner dollar)
6. Thor: Love and Thunder (760 millioner dollar)
7. Water Gate Bridge (626 millioner dollar) [kinesisk franchise]
8. Black Panther: Wakanda Forever (552 millioner dollar)
9. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (405 millioner dollar)
10. Sonic the Hedgehog 2 (402 millioner dollar)


730.no anmelder Jurassic World: Dominion via hardcore Jurassic Park-fanboy


Tom Cruise er en av de få store filmstjernene igjen, og Top Gun 2 hadde ikke blitt en slik ufattelig suksess uten ham. (60-åringen har aldri vunnet Oscar. I år bør han bli nominert. Kanskje sammen med Will Smith (!) , Austin Butler, Brendan Fraser og Colin Farrell?)

Actionkomediene til MCU har tatt mesteparten av plassen til komedier på kino, og nesten alle filmer innen sjangerne drama og thriller går i dag rett på streaming. De siste årene har det stadig blitt vanskeligere å få folk til å dra på kino generelt. Pandemien normaliserte streaming på sofaen ytterligere.

Jennifer Lopez vet.

Hennes tung lanserte romantiske komedie Marry Me måtte nøye seg med 50 millioner dollar på kino i 2022 og gikk sannsynligvis i minus. I intervjuet med Variety nedenfor sier 53-åringen at det i dag nesten ikke er et marked for små filmer på kino.

– Først og fremst er det vanskelig få få laget en film, punktum. Det må være [basert på] en Marvel-tegneserie eller en sinnssyk franchise-greie, sier J.Lo.

– Men de mindre filmene om menneskeheten, folk, livet, kampen for tilværelsen, de får man ikke mye av lenger. Hvis man ikke gjør dem for ingenting og det ikke er noe budsjett.


OPPDATERT: Simu Liu fra fjorårets MCU-blockbuster Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (og en av Ken-ene i kommende Barbie) ser ut til å svare Quentin.

Skuespilleren takker Marvel og Disney for muligheten, som han mener at QT og Martin Scorsese ikke ville ha gitt ham.

«Hvis de eneste portvaktene til filmstjernestatus kom fra Tarantino og Scorsese, ville jeg aldri hatt muligheten til å lede en film på 400 millioner dollar pluss. Jeg er i ærefrykt over dem som filmskapende genier. De er transcendente auteurer. Men de får ikke se ned på meg eller noen andre», skriver Simu på Twitter.

«Ingen filmstudioer er eller vil noen gang være perfekte. Men jeg er stolt over å jobbe med et som har gjort vedvarende innsats for å forbedre mangfoldet på lerrertet ved å skape helter som styrker og inspirerer mennesker i alle lokalsamfunn overalt. Jeg elsket også «gullalderen» [til Hollywood]…. Men den var hvit som faen.»

Les også: Martin Scorsese skjønner ikke hvorfor han bør se Joker


Apropos gamle Hollywood-legender: Ridley Scott: – Superheltfilmer er jævla kjedelige

Nyeste saker fra 730.no

Les mer