Hopp til hovedinnhold
quentin tarantino The Movie Critic 2024 730no norge
Quentin Tarantino på Palm Springs International Film Festival Film Awards i januar 2020 (Frazer Harrison/Getty)

Quentin Tarantino-filmene rangert fra verst til best

Quentin Tarantino fyller 60 år!

Gratulerer med dagen til en av våre mest spennende regissører noensinne. 60-åringen skal – angivelig – kun lage én film til. Noe som passer bra, ettersom Quentin selv har sagt at regissører bør pensjonere seg når de fyller 60.

Denne måneden ble det kjent at tittelen er The Movie Critic.  Handlingen finner sted i Los Angeles på 70-tallet. Det er forventet at karakteren er basert på Pauline Kael (1919-2001), som var filmanmelder for The New Yorker fra 1968 til 1991. Hun var kjent for sin vittighet, sterke meninger skarpe fokus – og hun la seg ut med flere regissører. Også sine egne favoritter.

OPPDATERT: Karakteren er IKKE basert på Pauline Kael. Filmen skal angivelig handle om en fiktiv person spilt av Brad Pitt.

Pauline Kael quentin tarantino The Movie Critic 2024 730no norge

Den siste Quentin Tarantino-filmen The Movie Critic kan være inspirert av Pauline Kael 1968 – 2001


Katalogen til den store filmnerden er imponerende, og det finnes ikke noe fasitsvar på hvilke Quentin Tarantino-filmer som er best.

Noen synes kanskje en kåring er teit. Men dette er ikke en kåring.

Dette er en liste over filmene som den levende legenden har både regissert og skrevet – rangert etter hva anmelderne mener.

Rotten Tomatoes regner ut prosenten av filmanmeldelsene som er positive.

Her er Quentin Tarantino-filmene listet fra bunnen til toppen.

10. Death Proof (2007)

66 %

Litt over middels anmeldelser betyr ikke en dårlig film. Men mange hadde høyere forventinger til fortellingen om den gale Stuntman Mike, spilt av Kurt Russell. (Som for øvrig har fortellerstemmen i Once Upon a Time In Hollywood.) Dette er den eneste Tarantino-filmen hvor han deler regikreditt. (Med Robert Rodriguez.)


9. The Hateful Eight (2015)

74 %

Westernfilmen er til tider mesterlig utført, nesten som et teaterstykke. Men noen klaget over at den føltes litt tam, uten nok krutt. Til tross for drøy vold og mørk humor. Igjen med Kurt Russell, samt blant andre Samuel L. Jackson og Jennifer Jason Leigh.


8. Kill Bill: Volume 2 (2004)

84 %

Resten av filmene i Quentin Tarantino-katalogen blir sett på som meget solide. Det er ikke stor forskjell på responsen, men av de to rundene med Uma Thurman som Beatrix Kiddo alias The Bride alias Black Mamba, scorer del 2 litt mindre. Kanskje mer handling og dialog ikke var det folk ønsket. (Datteren til Uma spiller en av Charles Manson-jentene i Once Upon a Time In Hollywood.)


7. Kill Bill: Volume 1 (2003)

85 %

Etter en seks års pause satte Quentin kinosaler på hodet da han introduserte Umas karakter. Den snodige, skamløse, stilige revenge-thrilleren fikk altså stort sett tomlene opp. Men noen mener at volden ble for meget.

Bonus: Her blir det nesten voldelig på filmfestivalen i Sundance med Quentin vs. paparazzi.

The Bride kom på 23. plass på Empires kåring av de 100 beste filmkarakterne gjennom tidene, mens Entertainment Weekly listet henne som en av de 100 beste karakterene i film i de 20 siste årene.


6. Once Upon a Time In Hollywood (2019)

86 %

Quentin Tarantinos seneste film er på grensen til suveren. Og en film kun han kunne laget. Men til tross for å her bringe Leonardo DiCaprio og Brad Pitt sammen for første gang, kommer filmen ganske midt på listen. Noen synes den har et par platte partier, mens andre mener hans miks av historie og fiksjon er et par hakk bedre utført i Django Unchained og Inglorious Basterds. Les 730.no sin anmeldelse her.


5. Django Unchained (2012)

87 %

Vågal galskap dessverre basert på delvis sann historie. QT-favoritten Samuel L. Jackson og Jamie Foxx er rå, mens Christoph Waltz og Leonardo DiCaprio kniver om å drepe det forferdelige showet. Likevel håpet flere bortskjemte Tarantino-fans på litt mer.


4. Jackie Brown (1997)

87 %

Sjarmerende, upolert, både trist og morsom – og også til tider treig? Dette er en QT-film mange aldri har somlet seg til å se. Samtidig også en film som mange (hipstere) liker å kalle Tarantinos beste. Veteranen Pam Grier teamer opp med Samuel L. Jackson og Bridget Fonda; datteren til Peter Fonda, som gikk bort denne måneden. (Bridget forsvant fra Hollywood kort tid etter at hun takket nei til hovedrollen i Ally McBeal.)


3. Inglorious Basterds (2009)

89 %

Folk flest er trolig enige i at de tre neste titlene er Quentin Tarantinos sterkeste. Dette forrykende nazi-eventyret – som fylte 10 år i forrige uke – er både smart og ekstremt underholdende utført håndverk. I likhet med Once Upon a Time In Hollywood får vi også en karismatisk, macho Brad Pitt i en rolle som kan minne om det ferske Hollywood-rollen. Samt flammekaster.


2. Reservoir Dogs (1992)

90 %

Hvis du er gammel nok å ha sett denne da den kom ut, vil du trolig huske hvor du var da du så den. Debuten til Quentin Tarantino – som han først spurte om Tony Scott kunne regissere – var på denne tiden ulikt det meste man hadde sett før. Den snappy dialogen og entusiastiske energien jager om kapp med den ubehagelige volden. (Mange forlot kinosalen under ørescenen, fordi det føltes for realistisk.) Uten tvil en milepæl innen independent-filmer.


1. Pulp Fiction (1994)

92 %

Mot omtrent alle odds følger Quentin opp med det som kanskje er den mest innflytelsesrike filmen laget på 90-tallet. En skrullete thriller med bekmørk humor og et velskrevet manus som gir John Travolta, Samuel L. Jackson og Uma Thurman sine beste roller. Retro/moderne popkulturarv.


730.no anmelder: Nostalgisk Quentin Tarantino gir fansen og Hollywood det de vil ha

Les mer