Catfish-kontoer: Slik kan du fjerne private bilder på avveie

Annonse
10. okt 2019 kl. 13:45
Annonsørinnhold

Hva kan du gjøre hvis noen stjeler bildene dine?

For noen uker siden fortalte vi om Vanessa Monstad fra Sarpsborg som siden tidlig i tenårene har vært offer for bildetyveri i sosiale medier.

Instagram-innleggene til 23-åringen dukker stadig opp på profiler under helt andre navn, og hun må stadig rapportere nye dobbeltgjengere. 

Vanessas bilder har blitt brukt til å lure mennesker på både Instagram, Facebook og Tinder.

Noen profiler har hun klart å fjerne på egenhånd, mens noen tilfeller har vært så håpløse at hun har gitt opp.

– Det som er skummelt er at de fleste profilene presenterer seg likt som jeg gjør online. Captions er ofte helt kopiert, og de gjenforteller hverdagen min som om den var deres egen, sier Vanessa til 730.

Noen ganger finner de dog på egne varianter. Som 15-åring ble Vanessa tipset om en profil som utga seg å være henne – men som ung mor. 

– I tillegg til å stjele mine innlegg postet hun bilder av et nyfødt barn og skrev at det var den lykkeligste dagen i hennes liv, sier Vanessa oppgitt.

Profilen publiserte for det meste Vanessas private bilder, og Sarpsborg-jenta anslår at det kan være så mange som hundre kontoer på nett som har brukt bildene hennes uten tillatelse.

Fortsetter nedenfor

Den ekte Vanessa – vi lover (instagram.com/vanessamonstad)

Du kan få hjelp til å fjerne bilder på avveie

Skulle du oppleve at private bilder kommer på avveie, kan du få profesjonelle hjelp til å håndtere situasjonen.

Tidligere i år lanserte Telenor Nettsletten tjeneste i samarbeid med HELP Forsikring som blant annet inkluderer advokat- og psykologhjelp i forbindelse med netthets, grov nettmobbing og spredning av private bilder på nett. Nettslett er inkludert i Telenors abonnement for barn og unge.

Men husk at det ikke alltid er behov for advokathjelp.

Hvis bildene dine blir misbrukt eller delt uten lov i sosiale medier, kan du selv enten rapportere dem direkte i appen eller via nettsidene.

Slik ser det ut hvis du gjør det via Instagram:

Instagram har også et skjema på nettsidene sine hvor du kan be dem om å fjerne en konto som utgir seg for å være deg. Der må du blant annet legge ved bilde av deg selv sammen med gyldig ID, for eksempel pass. 

Kontaktskjemaet for Instagram fyller du ut her.

Et tilsvarende skjema for Facebook finner du her.

Tinder sitt kontaktskjema finner du her.

Med Nettslett fra Telenor kan du få hjelp til å fjerne uønsket innhold fra nett. Det kan være ting som er skrevet om deg, og private bilder på avveie. Se alt tjenesten kan hjelpe deg med her.