Premieren på HBO-dokumentaren Leaving Neverland sjokkerer publikum

26. jan 2019 kl. 00:00
MICHAEL JACKSON OG WADE ROBSON (PRIVAT)

MICHAEL JACKSON OG WADE ROBSON (PRIVAT)

Basert på engasjementet på sosiale medier, var det forventet store protester på Sundance Film Festival i Park City, Utah i forbindelse med premieren på HBO-dokumentaren Leaving Neverland. Men få eller ingen demonstranter skal ha dukket opp, og premieren ble ikke forstyrret.

Den Dan Reed-regisserte filmen skal dog være veldig forstyrrende. 
I forkant ble publikum advart om sterke beskrivelser i den fire timer lange dokumentaren, fordelt på to deler. For anledningen var det helsepersonell tilstede. (Den samme advarselen gjelder til en viss grad også for denne saken.) Publikum skal likevel ha blitt sjokkert og gitt uttrykk for avsky under visningen. 
Leaving Neverland er i stor grad basert på intervjuer med to menn som hevder at Michael Jackson forgrep seg på dem da de var barn, samt intervjuer med mennenes familiemedlemmer og koner.

Australske Wade Robson treffer Michael for første gang etter å ha vunnet en dansekonkurranse for barn hvor premien er å få møte sangeren under en konsert i Brisbane. Wade blir tatt ut på scenen under konserten og tilbringer deretter tid på hotellrommet til sitt store idol. Senere blir 7-åringen, moren og søsteren invitert til å bo på ranchen til Michael i California, for så å bli overtalt til å flytte med moren til USA for å være nærmere Michael.


Amerikanske James Safechuck var ikke en like stor fan av MJ som Wade. Han treffer stjernen i forbindelse med en Pepsi-reklamefilm hvor han spiller gutten som sniker seg inn i Michaels garderobe og prøver hans solbriller, hvorpå MJ kommer inn i rommet. 
Michael blir venner med den 10 år gamle gutten og besøker ofte han og familien i deres hjem i Simi Valley utenfor Los Angeles. MJ flyr dem til Hawaii, hvor James blir invitert til MJs hotellrom. Senere overtaler Michael foreldrene til å la James tilbringe tid hos ham alene i LA.

Begge mennene forteller hvordan overnattingene eskalerer. Dette samtidig som Michael angivelig fremstiller alt de gjør som helt vanlig, og kontinuerlig forteller at de ikke kan stole på foreldrene sine – og absolutt ikke kvinner.

Her er noen av de mest forstyrrende fortellingene til Wade og James i
Leaving Neverland via Variety og TMZ.


Som barn er James oppslukt av smykker. Michael tar ham til dyre butikker og forteller de ansatte at han skal kjøpe smykker til en kvinne, men at James’ små hender og håndledd er perfekte for å prøve varene. Michael kjøper blant annet et gullsmykke med diamanter til James og gir ham det i et lekebryllup hvor MJ later som ham gifter seg med gutten.

Det seksuelle misbruket starter angivelig på et hotellrom i Paris under Bad-turnéen, hvor Michael demonstrerer for James hvordan man masturberer – og senere viser ham pornografi. James reiser med Beyoncé på turnéen i seks måneder. Senere blir det vanlig at MJ kjøper smykker som belønning etter å ha forgrepet seg på ham via forskjellige sexleker.

Michael kjøper en faksmaskin til Wade (dette var på 80-tallet), som gjør at MJ kan sende ham private meldinger. Den 7 år gamle gutten får blant annet fakser med «I love you little one» og «Make me happy and be the best».

James forteller at Michael forgriper seg på ham i flere deler av Neverland. Blant annet i husets kinosal i en boks med glass hvor man kun kan se ut, ikke inn. De kan se filmer i kinosalen uten at noen andre kan se dem. Michael lager former for lek med oralsex i bassenget og jacuzzien. Filmen viser alle stedene i Neverland hvor James hevder at Michael forgriper seg på ham.

Michael hadde skal ha hatt bjeller på flere av dørene i Neverland som advarte om folk var på vei, og guttene blir ofte «drillet» når det kom til å kle på seg fort i tilfelle noen likevel skulle komme. De blir testet av MJ via alarmer.

Den siste gangen MJ angivelig forgriper seg på Wade, er han 14 år gammel. Mens Michael øver til The History World Tour, blir Wade invitert til et hotellrom. Her forsøker MJ å ha analsex med gutten, uten hell ettersom det gjør vondt for Wade. Dagen etter blir han hentet til et dansestudio for å møte Michael, som vil forsikre seg om at undertøyet hans ikke hadde noe blod. Det viser seg at undertøyet til Wade er blodig, slik MJ frykter, så Wade kaster det, slik MJ ba ham gjøre.

Wade er i dag Emmy-belønnet koreograf som har jobbet med flere store stjerner. Ifølge New York Post sier han og James at de ikke har blitt betalt av HBO for å bli med i dokumentaren. De sier at motivet deres er å skape bevissthet for alle som har ansvar for barn, for å redusere at noe lignende skal skje dem. Begge er i dag gift og har selv barn.

Michael Jacksons representanter hevder at mennene lyver og at de er «erkjente løgnere». Begge forsvarte Michael Jackson i retten i kjølvannet av anklagene om overgrep og sa at ingenting skjedde. 

Dette var ifølge dem selv angivelig grunnet grundige instrukser fra MJ og fordi de følte at de måtte beskytte ham. Da overgrepene pågikk trodde de at det var normalt, selv om de hele tiden fikk beskjed om å holde alt hemmelig. Å nekte for overgrepene skal også ha vært en måte å håndtere hva de hadde gjennomgått. Wade saksøkte Jacksons selskap i etterkant, men fikk ikke medhold. 
Wade og Jade snakket under premieren fredag kveld. Her er et par minutter filmet via telefon:Leaving Neverland utgis som streaming hos HBO til våren.