Hopp til hovedinnhold
Sound of Freedom Norge kino norsk premiere 730no
Sound of Freedom får norsk kinopremiere 27. oktober (Manymore Films/Angel Studios)

Sound of Freedom får premiere på kino i Norge i oktober

Sound of Freedom klar for Norge.

Når har Sound of Freedom premiere på kino i Norge?

Det spørsmålet har 730.no fått mange ganger etter at den startet i USA på nasjonaldagen 4. juli. Nå er det klart at den «kristne actionfilmen» får norsk kinopremiere fredag 27. oktober.

Det er Manymore Films i Haugesund som distribuerer Sound of Freedom på kino i Norge.

I USA har indiefilmen allerede spilt inn 183,2 millioner dollar (1,9 milliarder kroner) på kino.

Det er mer enn store ferske studiofilmer som – hold på hatten – Indiana Jones and the Dial of Destiny, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One, Transformers: Rise of the Beasts, Creed III, Fast X, Scream VI og The Flash.

Den formidable suksessen skjer blant annet ved at personer, organisasjoner og kirker kjøper opp billetter til hele kinosaler. Det er over 6000 personer som har vært med å finansiere filmen, som har et budsjett på kun 147 millioner kroner.

sound of freedom Jim Caviezel kino norge qanon

Jim Caviezel som Tim Ballard i Sound of Freedom (Angel Studios)

Sound of Freedom handler om barn som kidnappes for menneskehandel.

Actionfilmen med Jim Caviezel lanseres av kristne, konservative crowdfunding-drevne Angel Studios, og har fått offentlig støtte fra QAnon-konspirasjonsteoretikere. Den anklages også for spredning av misvisende informasjon. Men det er kun en actionfilm.

Kinosuksessen får middels anmeldelser, med kun 36 av 100 poeng totalt ifølge MetaCritic.

Det er dog lite å si på responsen fra publikum, som gir den 100 % Audience Score og A+ hos CinemaScore.

Utah-baserte Angel Studios’ film blir kalt «en kristen actionfilm».

Handlingen er en fiksjonalisert versjon av en sann historie om den føderal agenten Tim Ballard fra Sikkerhetsdepartementet, som redder en gutt fra menneskehandel. Deretter legger han ut på et oppdrag for å redde søsteren sin.

Jim Caviezel fra The Passion of the Christ har hovedrollen. Skuespilleren kaller dette den viktigste rollen han har hatt etter rollen som Jesus.

OPPDATERT: «Norsk» trailer:

Ifølge The Washington Post anklages filmen for å vri på sannheten for å appellere til konspirasjonsteoretikere.

Både Tim Ballard og Jim Caviezel omfavner internettbevegelsen QAnon.

– Jeg tror folk kommer til å bli inspirert når de ser historien basert på Tims historie, sier Jared Geesey; en av sjefene for Angel Studios.


Les også: 7 kvinner anklager Tim Ballard for seksuell trakassering


sound of freedom norge kino norway premiere

Sound of Freedom (Angel Studios)

Rolling Stone gir filmen en negativ anmeldelse.

«Å vite at tusenvis av voksne vil absorbere Sound of Freedom, denne vigilante-feberdrømmen, og tro at de nå blir bedre informert om en skjult sivilisasjonskrise… Vel, det er dypt deprimerende. Enda verre, de vil få lyst til å spre ordet.»

Anmelderen til religiøse, høyreradikale The Epoch Times er henrykt og gir 5 av 5 stjerner.

(Dette er avisen til den kinesiske kontroversielle bevegelsen Falun Gong – grunnlagt av New York City-baserte Li Hongzhi i 1992 – som hyppig fremmer QAnon-bevegelsen og ideen om at den rike eliten høster adronekrom fra barn. De holder også på i Norge.)

«Mye mektigere og mye mer realistisk [enn] Rambo: Last Blood […] Dette er en skarp film som ikke bare underholder, men også opplyser», forteller The Epoch Times’ anmelder.

«Som forfatter og journalist vil jeg si at dette er den viktigste filmanmeldelsen jeg noen gang har skrevet, fordi den kan bidra til å øke bevisstheten om den raskt voksende virksomheten innen handel med barn.»

sound of freedom Jim Caviezel kino norge

Lucás Ávila i Sound of Freedom (Angel Studios)

QAnon samler diverse konspirasjonsteorier med påstander fra diverse høyreradikale grupper. Tilhengerne mener at det i flere dekader har eksistert en dyp stat. Alias en skjult stat innenfor den lovlig valgte regjeringen. Samt hemmelige nettverk av mektige personer i statsapparatene som styrer verdenen. Det finnes foreløpig ingen bevis for at spekulasjonene er sanne.

I 2021 kom HBO-dokumentarserien Q: Into the Storm.

Ifølge faktasjekkeren til The Washington Post finnes det ikke bevis for påstandene til Tim Ballard og hans gruppe Operation Underground Railroad alias O.U.R. om at 10 000 barn årlig smugles inn i USA for å utsettes for organiserte seksuelle overgrep fra eliten.

Donald Trump siterte denne påstanden i sin State of the Union-tale til kongressen i 2019. Davis County Attorney’s Office i Utah brukte to og et halvt år på å etterforske Operation Underground Railroad for påstått svindel og vitnemanipulering ifølge Deseret News. I mai ble etterforskningen avsluttet uten noen siktelser.

sound of freedom Jim Caviezel Mira Sorvino kino norge qanon

Jim Caviezel som Tim Ballard og Mira Sorvino som hans støttende kone Katherine Ballard (Angel Studios)


Angel Studios samlet inn 130 millioner kroner via crowdfunding til produksjon av TV-serien The Chosen om livet til Jesus Kristus. De har også laget det bibelske dramaet His Only Son. Filmen baseres på beretningen fra Første Mosebok alias Genesis i Det gamle testamentet. Når Herren ber Abraham om å ofre sin eneste sønn Isak. (Gud bare tester ham.)

Angel Studios er snart klare med science fiction-filmen The Shift. Ifølge crowdfunding-nettstedet vil hovedpersonen Kevin «møte djevelen på en måte som avslører hans triks og løgner». Ved «å skinne et lys som skjærer gjennom alt mørke». Han «presenteres for konkrete fristelser de fleste av oss kan forholde seg til, og vi vil se hvordan valgene hans endrer verden», skriver The Christian Post.


Solid drahjelp: Donald Trump legger sin elsk på Sound of Freedom – og kjører private visninger.

Donald Trump sound of freedom screener Ben Geller

Donald Trump forlater Trump Tower for å møte statsadvokat Letitia James i forbindelse med etterforskning for bedrageri i august 2022 i New York City (James Devaney/GC Images)

Nedenfor er et innlegg fra republikaneren Ben Geller.

Donald Trump sound of freedom screener Ben Geller

– Når jeg er tilbake i Det hvite hus(et), vil jeg umiddelbart gjøre slutt på Biden-grensemarerittet som menneskehandlere bruker til å utnytte sårbare kvinner og barn, sier DT i en kampanjevideo i kjølvannet av Sound of Freedom-screeningen.

– Jeg vil oppfordre Kongressen til å sikre at alle som blir tatt i menneskehandel med barn over grensen vår får umiddelbar dødsstraff, legger han til.

Ivanka Trump tar til Twitter for å dele sin begeistring.

ivanka trump sound of freedom Donald Trump screener norge kino premiere

Ted Cruz er bergtatt. «Wow», twitrer Texas-senatoren tre ganger.

ted cruz sound of freedom Donald Trump screener norge kino premiere


Fabian Marta, som er en av de mange som er med å finansiere Sound of Freedom via crowdfunding, ble arrestert i juli. Mannen er mistenkt for kidnapping av barn ifølge Newsweek. Han er kreditert i rulleteksten på filmen. Han kan risikere opp mot 10 års fengsel hvis funnet skyldig.

fabian marta mugshot sound of freedom arrested child kidnapping

Mugshot av Sound of Freedom-investor Fabian Marta (St. Louis Police Department)

–  Sound of Freedom tar opp et veldig tøft emne, og det tok en ekstraordinær innsats for å få den på kino, sier Fabian Marta i en uttalelse i forbindelse med premieren 4. juli 🇺🇸. På Facebook refererer han til seg selv som en «partner».

Jeffrey Harmon fra Angel Studios fra twitrer at han «fordømmer» Fabian Marta og at han «er glad for at rettssystemet tar seg av ham».


Se også:

730.no anmelder Oppenheimer 🎲

730.no anmelder Barbie 🎲

Nyeste saker fra 730.no

Les mer