Hopp til hovedinnhold
(FOX)

Premiere 1. juledag: Snikende inder, skjult tiger

(FOX)


En sebra, en orangutang, en hyene og en livredd Bengal-tiger i samme båt? Nei, vi snakker ikke om halve bemanningen på Noahs ark, men om den nye filmen til toppregissør Ang Lee.


Vi møter den unge, sjarmerende inderen Chirag Pi Patel (Suraj Sharma), som sammen familien og alle dyrene fra dyrehagen de har drevet i hjembyen Pondicherry, er på vei over Stillehavet til Canada for å starte ett nytt liv.

Men så blåser det opp til en heidundrende storm, og skipet deres går ned, bokstavelig talt med mus og mann. Alle unntatt Pi drukner. Det viser seg dog at livbåten han klamrer seg fast i har et par ubudne gjester, inkludert bengaltigeren Richard Parker, om bord.

 
På det ytre plan handler filmen om hvordan Pi og Parker i løpet av 271 dager i samme båt utvikler et gjensidig avhengighetsforhold. Men under overflaten er dette symboltunge saker.

Life of Pi er basert på boka med samme navn, skrevet av Paulo Coelho Yann Martel i 2001, men det er manusforfatteren bak Johnny Depp-suksessen Finding Neverland som har bearbeidet historien til et filmmanus. Han kunne godt gjort noen sprekere fortellermessige valg, men drit i det. Du skal se Life of Pi fordi den er en eventyrlig, estetisk nytelse, ikke fordi filmen gir deg nye innfallsvinkler til Gud eller serverer deg meningen med livet på et noe klisjefullt fat.

Regissør Ang Lee er mannen som tidligere har gitt oss The Ice Storm, Brokeback Mountain og selvfølgelig Snikende tiger, skjult drage, men nå har også han beveget seg over på den tredimensjonale sti.

Til tross for den helttreige rammefortellingen der halvgamle Pi forteller historien sin til en idétørket forfatter, kunne ikke dette sett bedre ut.  Effektene er rå.

Du kan blant annet glede deg til en tur i svømmebassenget som filmens helt Piscine Patel – aka Pi – er oppkalt etter, et skipbrudd så naturtro at du tror du er i ferd med å drukne selv, en svømmende tiger som desperat prøver å ta seg over livbåtripa, en vannvittig stim av flyvefisk rett i fleisen på de skipbrudne, og ikke minst et par fantasifulle undervannssekvenser uten sidestykke.

De magiske sjøscenene er egentlig verdt hele kinobilletten i seg selv.

 
Kritikerne er stort sett råfornøyde, og kaller den «en av årets beste filmer» (Roger Ebert), «utsøkt» (New York Magazine), «en orgie av mettede farger og sprø fantasi» (Total Film).
 
– Et gigantsteg forover, oppover og utover når det kommer til å utnytte filmmediets evig utviklende ressurser. Magisk realisme har sjelden vært så magisk, og aldri før så ekte, skriver Time.

 

Life of Pi har norgespremiere 1. juledag. 


Mer eventyr: Hobbiten: Første glimt av dragen Smaug

Nyeste saker fra 730.no

Les mer