Hopp til hovedinnhold
Ferdinand bekjemper sine egne demoner (Are Næsset)

Ferdinand: – En av mine største frykter er å holde hender med en jeg er glad i

Ferdinand setter fokus på hatkriminalitet med sin nye musikkvideo.

Til tross for at Norge er et relativt moderne land, så er ikke vold mot homofile, lesbiske, bifile og transpersoner et tilbakelagt kapittel.

Heller tvert i mot.

Politiet melder at hatkriminaliteten mot LHBT+-personer i Oslo har økt med 94 % siden 2014, og fortsatt er det store mørketall.

Statistikken gjør Ferdinand redd, og det er dét dagens slipp handler om.

Se den A Clockwork Orange-inspirerte musikkvideoen til «Party Monsters» nederst i saken.

– Låta er inspirert av min indre sabotør som ønsker å hindre meg fra å være meg. Jeg er redd. Redd for å bli slått ned på åpen gate grunnet min seksuelle legning og identitet, forteller drammenseren.

– Gjennom oppveksten har jeg selv følt på utenforskap og denne sangen blir som et slags mantra for å minnes på at jeg ikke skal bøye meg for mine indre demoner. Dette er et tema som jeg tror mange kan føle seg igjen i uavhengig av legning, identitet, nasjonalitet eller kjønn.

Nils-Erik Aasen Flatø, leder i organisasjonen FRI Oslo og Viken, kan kjenne seg igjen i tekstene til Ferdinand.

– Jeg kan kjenne meg igjen i tekstene til Ferdinand. Frykten for å bli slått ned, trakassert eller diskriminert fordi vi lever fullt og helt som oss selv, er reell. I tillegg til økningen i rapportert hatkriminalitet som Ferdinand snakker om, så vet vi også at det fortsatt er mørketall. Både fordi forhold ikke blir anmeldt, og fordi politiet ikke alltid får med seg hatmotivet.

– Jeg opplever at mange tror hatkriminalitet er noe vi har fått bukt med i vårt samfunn, men det har vi dessverre ikke. Derfor er Ferdinands synliggjøring av dette problemet gjennom kunst så viktig, slik at vi kan fortsette å snakke om hvordan vi skal få løst det. Jeg tror en del av løsningen er å ha synlige artister som er stolte, skeive forbilder som Ferdinand, Gutta, Big Daddy Karsten og alle som deltar i musikkvideoen.

Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken (FRI)

Hvordan er det du har følt deg utenfor, Ferdinand?

– Det syns jeg er litt vanskelig å forklare. Jeg føler meg annerledes/utenfor når det kommer til musikkstil, legning, identitet, kultur, min måte å se verden på og hva jeg ønsker å se i fremtiden. Det er sjeldent jeg føler at jeg passer inn eller at jeg har funnet tilhørighet et sted. Det er derfor jeg er så tiltrukket av ikoner som David Bowie og Lady Gaga. Vi er aliens i egen hjemby.

Sangen høres i utgangspunktet lystig ut, men temaet er mørkt. Hvorfor valgte du å gjøre det på denne måten? 

– Jeg er en forkjemper for å vende alt vondt til noe positivt og ville bruke låta til å feire mine usikkerheter. Det er en mentalitet jeg har opparbeidet meg og derfor vil jeg spre mest mulig glede. Når jeg ser tilbake på det jeg har gitt ut tidligere, spiller jeg mye på lettbeint humor. Det er sånn jeg ofte har taklet de vonde tankene mine – ved å ufarliggjøre og endre narrativet på situasjonen. Denne sangen bærer også preg av dette, men jeg har måttet være veldig modig for å kunne stå i denne utgivelsen. 

Nesten hver dag rapporteres det om hatkriminalitet mot LHBT+-samfunnet i Norge. Og vi vet at mørketallene er store. Hvordan påvirker dette deg rent konkret? Er det noe du ikke tør å gjøre på grunn av legningen din, eller noe du må gjøre annerledes, som heterofile ikke må tenke på?

– Når jeg ser et tilfelle av hatkriminalitet i media eller opplever det selv, føler jeg meg paralysert. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si eller gjøre. Jeg blir lammet og klarer ikke flytte blikket selv om jeg prøver. Det er som at noen holder meg fast og tvinger meg til å få med meg alt. Det gjør like vondt hver gang.

– Selvfølgelig påvirker det meg også i hverdagen. Når jeg ikke er med venner eller er i omgivelser jeg føler meg trygg, er jeg veldig bevisst på hva jeg sier og hvordan jeg oppfører meg. Jeg er obs på fakter, holdning, klesstil, ordvalg og energinivå. Det er nesten som jeg legger en demper på den egentlige meg. Jeg har, etter lang tid, blitt klar over hvor mye mikromanagent jeg driver med.

– Jeg tror mange skeive kan kjenne seg igjen i dette. Å ikke vise for mye følelser offentlig. En av mine største frykter er å holde hender med en jeg er glad i. Det er trist. Hvorfor skal jeg skamme meg over egen kjærlighet? Hele «Party Monsters«-prosjektet er meg som gjør et slag mot alle følelsene som har bygget seg opp over tid. Jeg er skeiv. Jeg er redd. Jeg er stolt. Jeg er sinna.

Kompisen Big Daddy Karsten stiller i musikkvideoen (Are Næsset)

Har du eller noen du er glad i opplevd hatkriminalitet på nært hold?

– Jeg har vært igjennom mye mobbing grunnet min seksualitet og identitet gjennom ungdommen. Da ble jeg også utsatt for et fysisk angrep av en større guttegjeng i skolegården. Store guttegjenger er noe jeg fortsatt sliter med å føle meg velkommen i den dag i dag. Jeg har heldigvis ikke opplevd et fysisk angrep i eldre alder, men frykten for å bli utsatt for et angrep er noe som følger meg nesten hver dag. Jeg har på en måte blitt vant til det.

– Gjennom dette prosjektet har jeg vært i kontakt med mange mennesker som har opplevd grove voldshendelser. Det er helt forferdelig å se og jeg unner INGEN å bli behandlet på samme måte. Jeg beundrer åpenheten deres og motet til å bevisstgjøre verden på at dette er et problem. Alle bildene dere ser i musikkvideoen er sendt inn av ofre for hatkriminalitet.

Hva kan vi som samfunn gjøre for å få en slutt på det?

– Dette er ingen fasit, men jeg tror det første vi kan gjøre er å vise verden at ulikheter er vakkert. Jobbe for et fellesskap hvor egenhet og forskjeller binder oss sammen. Vi må ikke være redde for det vi ikke forstår og selv om andre er uenige med deg, betyr det ikke at dere er fiender.Jeg tror ikke mennesker er skapt onde. Vi er vakre alle sammen. Det er helt greit å ville skille seg ut. Gjør det som gjør DEG lykkelig!

Musikkvideoen har tydelige referanser til A Clockwork Orange fra 1971. Hvorfor akkurat denne inspirasjonen?

– Det trekkes en parallell mellom voldshendelsene i filmen og budskapet i sangen for å bevisstgjøre den økende hatkriminaliteten mot LHBT+ i Norge.

– Siden det er fokus på hatkriminalitet har vi fått tillatelse til å publisere bilder av en gruppe mennesker som er blitt utsatt for vold grunnet sin seksualitet og/eller legning.

– Alt dette er pakket inn i en teatralsk musikkvideo med drag kings, flamboyante karakterer, ville kostymer, store dansenumre og en rebelsk langefinger i retning janteloven.

I videoen ser vi også ekte ofre for hatkriminalitet. Vi advarer om sterke bilder.

Se premiere på musikkvideoen til «Party Monsters» via regissør Tobias Myklebust Fjeldheim:

Se også: Rekordmange unge identifiserer seg nå som LHBT+ <3

Les mer