Hopp til hovedinnhold
Blikket du gir telefonen når favoritt-podden har sluppet en ny episode (Getty)

8 gode podcaster uten skravling

Podcaster har utvilsomt kommet for å bli, og det finnes knapt en kjendis eller et mediehus som ikke har en egen pod eller to.

For noen har podcast nesten blitt den nye psykologen.

Mange av de største inneholder en god dose med skravling – og flere av dem er både morsomme og fine. Men hva med en podcast du blir smartere av å høre på?

Nedenfor finner du en liste over podcaster du lærer noe av.

Enten det er politikk (både norsk og internasjonal), sex, psykisk helse, teknologi, økonomi eller norsk historie.

Sjekk ut vår liste med lærerike podcaster nedenfor en god tweet:

View this post on Instagram

Ta en prat med vennen din som vil starte egen podcast

A post shared by 730.no (@730no) on

1) Forklart

Aftenposten lager en podcast hver ukedag som forklarer dagens nyhetsbilde på under 20 minutter. Programlederne og journalistene, Andreas Bakke Foss og Kristoffer Rønneberg, forklarer (som tittelen avslører) det viktigste man bør vite om en relevant nyhetssak den dagen.

Programledere inviterer kloke gjester, ofte en kollega fra Aftenposten, som kan ekstra mye om temaet de tar for seg den dagen. Resultatet er en effektiv måte å få en oversikt over viktige saker, uten å måtte bruke mye tid på å sette seg inn i det selv.

Denne podcasten anbefales på det sterkeste for alle som vil holde seg oppdatert på ukas viktigste saker. Helt perfekt på vei til eller fra skole/jobb!

2) Sånn er du

Prat man kan lære av!

I NRK-podcasten Sånn er du analyserer Harald Eia (komiker og sosiolog) og Nils Brenna (statsviter) kjente personers personligheter. Før gjestene kommer inn i  studio har de tatt personlighetstesten «The Big Five», der de må svare på over 200 spørsmål.

«The Big Five», eller femfaktormodellen, som det heter på norsk, er en teori som antar at en personlighet kan kartlegges ved hjelp av fem overordna trekk. Ved å se på trekkene planmessighet, åpenhet, ekstroversjon, omgjengelighet og nevrotisisme kan man lettere forstå personligheter.

Nils og Harald har analysert en god gjeng med kjente fjes. Det er blant annet flere politikere, forfattere, skuespillere og TV-personligheter.

Det er svært interessant å høre hvordan de går inn i personligheten til ulike mennesker som mange kjenner til, men få vet hvordan de håndterer livet de lever med motgang, suksess, stress og oppmerksomhet.

En episode der hotellkongen Petter Stordalen analyseres må trekkes frem. Det er utrolig spennende å høre hvordan han tenker og ser på historien sin, med sin fantastiske suksess og ekstreme positivitet.

Guttastemning vi kan like (NRK)

3) How Cum

How Cum er en amerikansk podcast dedikert til kvinnelig orgasme. Komikeren Remy Kassimir har aldri, i en alder av 28 år, fått en orgasme. Dette skal hun gjøre noe med!

Første sesong av How Cum gjestes av forskjellige mennesker som alle kan mye om sex. I hver episode får 28-åringen ulike oppdrag for å oppnå «the big O», som hun kaller det.

New York-komikeren hylles for sin åpenhet rundt det vanlige, men fortsatt tabulagte problemet. Hun snakker om temaet med en god dose humor.

Dette er en fantastisk podcast for både kvinner og menn som har lyst å lære mer om kvinnekroppen. I tillegg til at det umulig å ikke bli engasjert i Remys reise mot orgasmen. Kommer hun til å klare det?

4) Reply All

Reply All er en nydelig podcast om Internett, og alt det innebærer.

Noen episoder er rene «story times», mens andre forklarer nye fenomener på en lettfattelig måte. Visste du for eksempel at «Momo-trenden» var en bløff media trodde blindt på? Eller at det var en kvinne med gode intensjoner som startet «incel»-bevegelsen?

Programlederne PJ Vogt og Alex Goldman svarer på lytternes spørsmål, og deler gode historier fra helt vanlige folk. Teknologi er alltid en rød tråd.

En av de mest kjente episodene er «Long Distance» (del 1 og 2), en drøy historie om telefonsvindel som viser hvor langt programledernes nysgjerrighet kan ta dem.

5) Hos Peder

Psykolog Peder Kjøs åpner opp terapirommet sitt i NRK-podcasten Hos Peder. I sesong 1 snakket han med fire unge mennesker som trenger hjelp på hver sin måte med de utfordringene livet deres byr på.

Denne podcasten føles ekte og rå, nettopp fordi det er ekte mennesker med ekte problemer. De har vært modige nok til å bli dokumentert fra første møte med Peder og gjennom tre måneder i terapi.

I introduksjonen til podcasten forteller psykologen selv at han håper at gjennom å vise hvilke utfordringer deltakerne opplever og hvilke prosesser som gjør at de får det bedre, vil terskelen for andre senkes for å nå ut til en psykolog.

De første 11 episodene følger Tiril, en kvinne i 30-årene som mener at hun kommer til å leve resten av livet alene, etter 12 år som singel. Hun dater masse menn, men blir aldri forelsket i noen, og de forelsker seg ikke i henne.

Tiril snakker åpent med Peder om hvordan det er å føle at man er «evig singel» når alle andre etablerer seg.

Denne ærlige podcasten kan være en «øyeåpner» for mange om utfordringer som kan utvikle seg til å bli psykiske sperrer senere i livet. Vi anbefaler den på det sterkeste.

Her er Peder med Therese og Alexander, to deltakere i sesong 2 av Hos Peder

6) The Daily

Hver dag kan du lytte til nyhetssakene The New York Times har valgt å legg fokus på i sin podcast The Daily.

Den politiske journalisten Michael Barbaro gir deg amerikanske nyheter på best mulig måte.

Michael tar opp relevante og interessante utfordringer og nyheter, hovedsakelig fra USA, men også noen saker fra resten av verden.

Podcasten er profesjonell og ryddig, noe som gjør det lett å følge med. Det er både behagelig og lærerikt å høre på Times’ podcast. Til og med reklamepausen er så profesjonell og lite masete at man glemmer at det er reklame.

The Daily er en nøkkel til å forstå amerikansk politikk og utfordringer verden møter. Perfekt hvis ønsker en større forståelse av hvilken verden vi lever i.

7) Hele historien

Visste du at Norge hadde sin helt egen FYRE festival på 80-tallet?

Historien om hvordan en gjeng med unge entusiaster fra Hamar klarte å stelle i stand større kaos enn Billy McFarland og Ja Rule er oppsiktsvekkende og morsom.

Nrk-podcasten Hele historien forteller om «tidenes kaosfestival» i to episoder. Drømmen var å lage Norges største musikkfestival.

Hamar-festivalen booket noen internasjonale artister, men det holder ikke når du skal bygge en festival fra bunnen. Dessverre manglet initiativtakerne både kunnskap, erfaring og penger, og resultatet ble en real skandale.

Den lettbeinte historien om «tidenes kaosfestival» er kun en av 13 kapitler fra den norske historieboka.

Du kan også høre hele historien om da den 15 år gamle Holmlia-gutten Benjamin Hermansen ble drept av nynazister, eller hva som skjedde da oljeplattformen Alexander Kielland veltet, og ble Norges største arbeidsulykke.

Sjekk ut episoden «Tidenes kaosfestival» her.

8) Pengesnakk 

Noen gang trenger man bare en oppegående person på øret som forteller deg hva du burde gjøre.

Lise Kristoffersen står bak bloggen Pengesnakk, men nå har hun også tatt steget videre med en podcast. Og det er vi glad for!

I podcasten snakker hun om alt fra sparing og BSU til fond, pensjon, skatt og gjeldsfrihet. Lise er nemlig eksepsjonelt god til å spare, og kan være en god inspirasjon for mange av oss.

Pengesnakk er også en god motvekt til bloggere som ønsker å selge oss noe – Lise forklarer på en god måte at det å bremse ned forbruket slett ikke trenger å være noen sorg.

Du trenger altså ikke å være på randen av Luksusfellen for å plukke opp noen gode råd. Pengesnakk anbefales til alle som rår over sin egen økonomi.

Se også: Verden raser mot rasering av regnskogen

Les mer