Israel og Hamas er i krig. Siden lørdag har mer enn 900 israelere og minst 687 palestinere blitt drept.
Men hva er det som skjer i det som omtales som verdens vanskeligste konflikt? Og hvorfor er det så viktig for mange å støtte enten den ene eller den andre parten?
730.no oppsummerer og tipser om hvordan man kan hjelpe sivile i nød.
Konflikten mellom Palestina og Israel begynte som en diskusjon om retten til landområde. Jødeforfølgelsene i Europa i mellomkrigstiden og etter Holocaust gjorde at europeiske jøder flyttet til territorium ved Middelhavet (hovedsaklig Palestina-området) i håp å få en egen stat. Den jødiske befolkningen i Palestina tidoblet seg i denne perioden.
I 1947 ble det foreslått å opprette en jødisk stat i det som da var Palestina. Forslaget tildelte 55 % av jorda til den jødiske befolkningen, mens palestinerne fikk 44 % – en andel som har sunket betraktelig siden. Avtalen ble støttet av den jødiske befolkningen i Palestina og akseptert som et førstesteg i annektering av hele Palestina. Palestinerne så på forslaget som urettferdig og avviste det. Avtalen utløse den arabisk-israelske krigen.
I nyere tider handler Israel-Palestina-konflikten i stor grad om menneskerettigheter, okkupasjon og undertrykkelse.

En demonstrant bærer et banner og et palestinsk flagg på Gazastripen (Mohamed Hossam/Getty Images)
Palestinerne har levd i okkupasjon i 55 år. Befolkningen kastes jevnlig ut av hjemmene sine for å bygge nye israelske bosetninger. Til illustrasjon har over 200 palestinere blitt drept av israelske styrker i 2023 før Hamas invaderte Israel. De siste årene har vi vært vitne til et vendepunkt hvor flere og flere aktører har besluttet å kalle Israel for en apartheidstat. Blant andre politikere i Irland, Amnesty International og Human Rights Watch.
Hvem er Hamas?
Hamas er et palestinsk politisk parti med en militær gren og ulike sosiale tilbud til det okkuperte Palestina. De har hatt politisk kontroll over Gaza siden de vant valget i 2006, men hele området er under streng israelsk kontroll. Hamas er ikke anerkjent internasjonalt, og blir ofte beskrevet som en terrororganisasjon. De har derfor blitt isolert og boikottet.
Hvor er Gaza?
Gaza er et landområde helt innerst i Middelhavet, med Egypt i sør og Israel mot øst. Gaza har et areal på 360 kvadratkilometer og det bor rundt 2 millioner palestinere der. Israel kontrollerer Gazas grenseoverganger, luftrommet, kystsonen og buffersonen langs grensen. I tillegg til å ha innført en rekke andre begrensinger på varer, sosiale tilbud og bevegelsesfrihet for palestinere som bor i området. Det er nesten umulig å ta seg ubemerket inn/ut av Gaza.
I morgentimene lørdag invaderte Hamas Israel. Militsgrupper angrep flere israelske områder, både militære og sivile.
Blant annet den mye omtalte musikkfestivalen Universo Parelello, hvor Hamas drepte over 260 mennesker. I tillegg til at dusinvis av festivaldeltakere ble tatt som gisler og bortført til Gaza-stripen; gislenes tilstand og nøyaktig beliggenhet er uvisst.
Pro-Palestinian rallies were held in many European countries, with thousands of Hamas supporters filling the streets. Berlin, London, Rotterdam, Heisenberg etc, the governments supported Israel, they did not prevent Palestinian demonstrations in support of Hamas. pic.twitter.com/hTNhar63F4
— 南洋辉叔 Uncle Hui (@alexcmhwee) October 9, 2023
Invasjonen utløste umiddelbar reaksjon fra Israel, og statsminister Benjamin Netanyahu erklærte at landet er i krig i kort tid etter. Israel svarte – som forventet – ved å lansere en rekke luftangrep mot basen til Hamas som ligger i det svært sårbare Gaza – hvor det bor 2 millioner mennesker. Dette er bekymringsverdig for mange ettersom Israel er en av verdens sterkeste militærmakter og mye, mye mektigere enn et tåkelagt Gaza.
Derfor er det viktigste spørsmålet som melder seg nå hvorvidt Gaza kommer til å overleve luftangrepene det utsettes for i skrivende stund.
Se dette innlegget på Instagram
Senest i går varslet Israel at de har innført en full blokade mot Gaza, og stenger av all tilgang på vann, strøm, mat og drivstoff. Noe som betyr at sykehusene ikke vil fungere som normalt.
Gaza – som er mindre enn Oslo kommune – har stort behov for medisinsk oppfølgning nå som det regner bomber over dem.
Det meldes også at israelske styrker har drept minst 500 palestinere i skuddvekslinger og ved luftangrep i Gaza og Israel, inkludert 78 barn og 41 kvinner. Denne konflikten har for mange vært vanskelig å ta stilling til. Vestlige land fordømmer Hamas for volden og beskriver invasjonen som en terrorhandling, mens flere land i den muslimske verdenen mener israelsk okkupasjonen ligger til grunn for det vi er vitne til i dag.
Her er det mye som er sant samtidig.
Vi kan gråte for sivile som har mistet livene sine i grufulle terrorangrep i Israel samtidig som vi støtter millionvis av palestinere som mest sannsynlig kommer til å få livene og hjemmene sine tilintetgjort over de neste ukene. Hamas har ikke bare drept hundrevis av uskyldige israelere med dette terrorangrepet, de har også – etter alt å dømme – dømt tusenvis av sine egne landsmenn og kvinner til døden.
Israel is at war.
We didn’t want this war.
It was forced upon us in the most brutal and savage way.
But though Israel didn’t start this war, Israel will finish it.
Once, the Jewish people were stateless.
Once, the Jewish people were defenseless.
No longer.
Hamas will… pic.twitter.com/eVECGnzLu3— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 9, 2023
Statsminister Benjamin Netanyahu snakker til folket.
Israel beskriver situasjonen som deres 9/11. Det må understrekes at George Bush og USAs feilslåtte reaksjon på 9/11 hadde irreversible, fatale konsekvenser for millionvis av uskyldige irakere.
Derfor mener mange at det ligger et ansvar på Israel – den sterkeste parten i denne konflikten – til å redusere volden. Det sies at Israel har rett til å forsvare seg selv, men det er vanskelig å forstå mens statens øverste representanter beskriver palestinerne som «udyr» og snakker om en «mektig hevn» som vil finne sted. På Hamas sin side dras alle israelere under samme kam. Hamas-politiker Hoda Naim uttalte i går at ingen israelere er å regne som sivile ettersom landet har allmenn verneplikt, og hele befolkningen derfor er en del av reservehæren.

Slik dehumaniseres begge parter i denne konflikten.
Det føles håpløst å være vitne til det som skjer i Palestina/Israel akkurat nå. Samtidig må vi huske at konflikten kan bli langt verre enn den er i dag. Det finnes ingen vinnere i krig – kun tapere, lyder et gammelt ordtak. Og taperne er alltid vanlige mennesker på begge sider. Derfor er det uhyrlig viktig at partene i konflikten følger internasjonal humanitærrett (regler for å hindre at krig fører til unødvendig lidelse) og stanser angrep mot sivile. Veien til fred i Midtøsten ser bekmørk ut i skrivende stund, men må – etter alt å dømme – skje gjennom avskaffelse av israelsk okkupasjon av Palestina.
Alternativet er en barbarisk voldsspiral som verken palestinerne eller israelerne kommer seirende ut av.
Hvordan kan du hjelpe?
Gi en donasjon – hvis du har mulighet
Norsk Folkehjelp: som forresten har 10 ansatte i Gaza i skrivende stund.
Redd Barna: I 2020 konkluderte Redd Barna at palestinske barn mishandles i israelsk varetekt. Årets TV-aksjon går til deres uvurderlige arbeid.
Røde Kors: en nøytral og upartisk hjelpeorganisasjon som har tilgang til å hjelpe på steder der andre ikke har tilgang.
Flyktninghjelpen: fordømmer Hamas sine handlinger og jobber for å verne om mennesker på flukt.
Vær kildekritisk
Faktisk.no lister opp punkt som er verdt å bemerke seg om mediedekningen av Israel-Palestina konflikten.
- Bilder og videoer kan være forfalsket – Slik faktasjekker du bilder selv
- Les deg opp
- Husk at følelser ofte tar plass fra nyanser og kunnskap
- Vurder om kilden er troverdig – særlig før du deler noe videre