Hopp til hovedinnhold
Stig er med (Adam Falk)

Slik gjør Fortum og Øya festivaler grønnere – med artistenes hjelp

Øya har lenge vært en av klodens mest miljøvennlige festivaler.

Sammen med Fortum går de nå i bresjen for å involvere artister i kampen for mer bærekraftige arrangementer – og tungvekterne Sigrid og Unge Ferrari er allerede med på laget.

– Sammen lanserer vi The Green Rider; en guide som hjelper artistene til å stille miljøkrav til festivalene de spiller på, sier Stian Mathisen; kommunikasjonssjef for Fortum Norge.

Vanligvis stiller artister krav til festivaler via såkalte ridere («rajdere»); listen som spesifiserer hva artisten krever av lys og lyd på scenen, samt mat, drikke og andre ting de vil ha tilgjengelig bak scenen.

Tanken med The Green Rider er å hjelpe artistene å bruke påvirkningskraften sin til å gjøre festivaler mer bærekraftig. Noe som var musikk i Øyafestivalens ører.

– Problemet er artistene ikke alltid vet hva de kan gjøre som har en effekt, hvordan de rent konkret kan gå fram for å utgjøre en forskjell på dette feltet. The Green Rider er her for å hjelpe dem med det, sier Øyas sponsorsjef Cathrine Røsseland.

Sigrid (Francesca Allen)

Det er liten tvil om at mange artister stiller seg bak prosjektet, blant andre Øyafestivalen-headlinere Sigrid og Unge Ferrari.

– Jeg håper alle kan være med på å inspirere artister og musikkfestivaler til å vise mer miljøhensyn, for vi burde alle være redde for klimaendringene, sier Sigrid.

– Selv skal jeg redusere kraftig på bruk av plastikk, spise mer lokal og økologisk mat, og redusere det vi kan av søppel når jeg er på turné.

Unge Ferrari gir også sin fulle støtte til The Green Rider.

– Vi er snart på et punkt der det ikke er noen vei tilbake, men alle monner drar, så hvis jeg kan hjelpe til så vil jeg gjøre det, forteller R&B-stjernen.

Både Sigrid og Unge Ferrari ber fansen om å signere på et opprop på TheGreenRider.no, og at man oppfordrer andre artister man følger til å ta rideren i bruk.

– Jeg håper virkelig flere kaster seg på den bølgen her. Vi må redde verden mange små steg om gangen. Mange små steg blir stort til slutt.

Saken fortsetter nedenfor

Øya + Fortum = Sant (Øyafestivalen)

Tiltaket har identifisert fem sentrale områder:

* Mer vegetarisk mat

* Redusere bruken av fossilt drivstoff

* Begrense bruken av engangsplast

* Bruke lavutslipps transportløsninger

* Begrense avfall og sørge for at avfallet gjenvinnes

Med miljø og bærekraft så høyt oppe på prioriteringslisten, er det ikke hvem som helst som kommer inn i Øya-varmen. Men i år er Fortum en hovedpartner for festivalen.

– På mange måter er Fortum vår drømmepartner, sier Øyas Cathrine Røsseland.

– Vi har veldig strenge kriterier for valg av partner. De må ha samme verdier som oss, og må være veldig opptatt av å forandre verden til det bedre, fortsetter hun.

Stian Mathisen er enig i at Øya og Fortum passer bra sammen.

– Vi jobber med mange av de samme tingene. Øya er godt kjent for å ha en veldig sterk klima- og miljøprofil, og å gjøre mye bra å redusere utslippene og miljøfotavtrykket sitt. I Fortum lever vi for å lage fornybare energiløsninger og fremme resirkulering og gjenvinningstjenester, så vi passer godt sammen.

Når Øya går av stabelen i Tøyenparken i Oslo 6. – 10. august, kan karbonavtrykket nærmest måles på en kjøkkenvekt.

Gled deg til en ekstra grønn, sunn Øyafestivalen med hjelp fra Fortum – og ikke minst artistene. Vi sees i Tøyenparken!

Les mer