Hopp til hovedinnhold
Filip aka Fiix er fransk-norsk... Og rapper på engelsk (Ferrenz Saycon Reyes)

♫ Oslo x Paris: – Har gjort mye jeg ikke er stolt av…

Tix? Nei, Fiix!

Hva gjorde du da du var 16? Fransk-norske Filip startet sin eget label.

Noen år senere er han både utøvende artist og CEO i Eyez Low Records, hvor han blant annet har seg selv i stallen. Kjekt å være sin egen sjef, si!

I kveld har 730 premiere på Filips nye musikkvideo. På «Proud Of» forteller Oslo-artisten ærlig at han ikke er stolt over alt han har gjort. Bro, du er ikke den eneste.

Men først: En kort chat med Fiix.

Hei Filip! Hva er den røde tråden i videoen din? 

– Musikkvideoen ble filmet i Paris og Oslo. Paris fremstiller «fast-life», mens Oslo er skog og «mind opening». Gjennom videoen ser man at jeg tar et valg for å komme meg unna alt for å finne meg selv igjen – etter å ha mistet meg «in the Devils playground».

For å sitere låten din – hva kan du si om dritten du har done did som du skammer deg over? 

– Hehe. Vel det tror jeg ligger i teksten, men det viktigste her er ikke hva jeg har gjort. Det viktigste for meg er å vise lytteren det at man kan gjøre feil, bare man reiser seg opp igjen, og står for konsekvensene.

Skjønner. Hvordan er forholdet ditt til Gud (som du rapper om), og hvordan har det hjulpet deg?

– Interessant spørsmål, så ikke den komme. Jeg vil si at mitt forhold til Gud er mellom han og meg (uansett hvor cliché det kan høres ut). Men jeg har alltid hatt et forhold til Gud. Jeg vil ikke si at jeg er religiøs, men jeg har det forholdet jeg har skapt ut ifra flere religiøse og spirituelle teologier og filosofier –  jeg ber daglig – you gotta stay prayed up, haha.

– Det jeg mener med teksten «My relationship with God is what I care about; at the end of the day» er at så lenge jeg har gjort opp for meg, og snakket om mine synder med Gud, bryr jeg meg veldig lite om folk dømmer meg for det. Og for å svare på hvordan det har hjulpet meg… Hmm da vil jeg si håp, og det å vite at jeg aldri er alene.

Fortsetter nedenfor

View this post on Instagram

From the set of the upcoming music video ⛰ #καιρός 📸: @caulfield.m

A post shared by Fiix👽 (@fiix_88) on

Hvorfor rapper du ikke på norsk slik som 90 prosent av norske rappere?

– Jeg har alltid hørt på engelsk rap så det kom veldig naturlig da jeg skulle begynne å skrive musikk. Tenker å prøve meg ut på fransk veldig snart også!

Hvilke norske artister inspirerer deg i dag?

– Teamet jeg har rundt meg inspirer meg mye. Big G aKa GolFlamingo (som produserte denne låta, co-prod av Øyvind Blikstad), Ewezy og Aligo. Det er en grunn for at jeg valgte å signere de til Eyez Low Records.

– Som sagt så hører jeg ikke veldig mye på norsk rap, men er veldig glad i Cezinando og alt han gjør for å drive kulturen fremover. Awill og Spira er også artister man må sjekke ut!

– Musikken som inspirerer meg mest er Ryan Leslie, Lil Wayne, Rakim, Method Man & Redman, og Tupac.

Hvilke norske rappere fikk deg til å ville bli rapper?

– Først og fremst Nico & Vinz (tidligere kjent som Envy). Men MadCon har også spilt en stor rolle, samt legenden Tommy Tee.

View this post on Instagram

When the OG @crazyminister speaks, you listen.

A post shared by Fiix👽 (@fiix_88) on

Hvilke internasjonale rapstjerner er dine favoritter akkurat nå?

– Nå måtte jeg nesten sjekke telefonen min – her har jeg; MHD, Cousin Stizz, Lil Wayne (obviously), digger Rich the Kid. Hele TDE og hele Dreamville. Men har mye fransk musikk også som f.eks Koba LaD, Niska og Ninho osv.

Hvordan jobber du for å forbedre deg som artist?

– Starter med å forbedre meg som person. Men om du mener kun musikken så er det å eksperimentere med nye lyder, og å være mer åpen og sårbar i tekstene mine.

Du driver din egen sjappe nå, men vurderer du å bli signert av noen andre på sikt? 

– Nja, ikke egentlig – men er gjerne ute etter en booking-deal og management. Alt kommer jo an på dealen også, men partnership er heller det jeg er ute etter. Har drevet Eyez Low Records «independently» siden 2013 så hadde vært fint med litt ekstra hjelp. Tror ikke folk forstår hvor mye jobb som ligger bak fasaden.

Hva er målet ditt for 2020?

– Fortsette å jobbe hardt med musikken, og utvikle meg som artist. Slippe flere videoer og jobbe med dyktige produsenter som drar soundet mitt opp. Ønsker også å komme meg litt ut av Norge. Ha flere konserter i utlandet og jobbe med utenlandske artister og produsenter.

Se premiere på musikkvideoen via Mathias Ponard og Pierre Boissel:

PS: Er du, eller kjenner du en norsk artist/gruppe som fortjener mer oppmerksomhet? Send mail til [email protected] merket «Ultralyd». <$

Se også: Hardt, sint og tungt fra Ålesund

Nyeste saker fra 730.no

Les mer