Hopp til hovedinnhold
Skandale-skuespiller? Vi oppsummerer Shias trøblete karriere (Alberto E. Rodriguez/Getty)
Skandale-skuespiller? Vi oppsummerer Shias trøblete karriere (Alberto E. Rodriguez/Getty)

Shia LaBeouf: 730.no oppsummerer skandalene

Shia LaBeouf har trolig ikke en gledelig jul.

Det stormer i alle fall mye rundt skuespilleren for tiden.

Men det er ikke første gang han er i hardt vær.

India Jones- og Transformers-stjernen har gjort veien videre krøkkete, da veldokumentert juridiske problemer og en bisarr tidslinje med dyster oppførsel har ført til at flere filmstudioer tar avstand fra skuespilleren.

Karrieren til Sha LaBeouf har likevel sett lysere ut det siste året.

Både Peanut Butter Falcon og den selvbiografiske filmen Honey Boy ble oppturer, og 2020 kom med håp om mer av det gode.

Men den gang ei.

Han ble først droppet fra den den etterlengtede Olivia Wilde-filmen Don’t Worry Darling etter påstander om upassende oppførsel.

I november kom det som mange nå ser på som spikeren i kista for karrieren.

Ekskjæresten FKA twigs fremla nettopp et såkalt «Bombshell»-søksmål mot skuespilleren.

34-åringen har dog stått i stormer før, så vi får se om han klarer å gjenreise sitt rykte.

730.no oppsummerer noen av skandalene til Shia LaBeouf.

Shia LaBeouf og Megan Fox på Paris-premieren til Transformers 2 (Pierre Hounsfield/Getty)

2009

Shia blir siktet for en forseelse etter at han tar litt vel av under feiringen av sin egen 21-års dag. Han forteller David Letterman i et intervju at han hadde ble kanondrita i Chicago og endte med å feire på apotekkjeden Walgreens. Ikke et veldig populært valg, men butikken droppet anklagene.

2013

I desember 2013 gir Shia LaBeouf ut en kortfilm på internettet. Mange reagerer på likheten mellom filmen og en novelle skrevet av forfatteren Daniel Clowes. Dette er ikke den eneste gangen Shia har blitt anklaget for plagiat. Han går ut på Twitter og beklager seg overfor forfatteren fordi han ikke hadde kreditert kildematerialet hans.

2014

Et kaos-år for Shia.

Det begynner allerede i februar hvor skuespilleren møter opp på den røde løperen for Cannes-premieren for Lars Von Trier-filmen Nymphomaniac. Ikke bare er filmen i seg selv sett på som kontroversiell, Shia setter også sitt preg på premieren ved å stille med en papirpose på hodet. Posen bar budskapet «I am not famous anymore» i store tusj-bokstaver.

Shia LaBeouf the bag-head? (Clemens Bilan/Getty)

Shia LaBeouf the bag-head? (Clemens Bilan/Getty)

Nymphomaniac-stuntene stoppet ikke der.

Under en pressekonferanse i Berlin leverer skuespilleren denne kryptiske beskjeden: «Når måkene følger tråleren, er det fordi de tror at sardiner vil bli kastet i havet», hvorpå han stormer ut av rommet.

Sitatet er fra Manchester United-spilleren Eric Cantona som angivelig også sa disse ordene og løp ut av en pressekonferanse i 1995 etter å ha blitt dømt for overgrep.

I juni 2014 må Shia tilbringe en natt i fengsel etter upassende oppførsel på et Broadway kabaret-show. Vitner sier at han blant annet gikk opp på scenen og tok tak i skuespilleren Alan Cumming. Han sier seg skyldig i anklagene.

Ryktene vil også ha det til at Shia dro rett fra fengsel til en audition for filmen War Dogs.  

2015

Shias opptreden i Sias «Elastic Heart»-video skaper oppstyr. I videoen danser skuespilleren og Sias faste danser Maddie Ziegler rundt i et bur iført «nude»-kostymer. Sia gikk senere ut og beklaget at samhandlingen mellom Maddie og Shia kunne tolkes seksuelt. «Jeg forventet noen «pedofili!!!»-rop på denne videoen. Alt jeg kan si er at Maddie og Shia er to av de eneste skuespillerne jeg følte kunne spille disse to stridende ‘Sia’–tilstandene», skrev sangeren.

Sia har også nå uttalt seg i etterkant av FKA twigs søksmål mot Shia LaBeouf. 

«Jeg har også blitt følelsesmessig såret av Shia, en patologisk løgner, som lurte meg til inn i et utenomekteskapelig-forhold mens han hevdet å være singel».

Les mer her

https://twitter.com/Sia/status/1337983571768737792

https://twitter.com/Sia/status/1337984019166711813

2017

Shia blir nok en gang arrestert. Denne gangen for «ordensforstyrrelse, hindring og offentlig beruselse». Han blir sluppet mot kausjon, men en video med rasistiske uttalelser som Shia kom med mot politifolkene fikk et eget liv på internettet. Videoen ble en større offentlig skandale for skuespilleren og han måtte legge seg flat. Shia selv beskriver hendelsen som et «nytt bunnpunkt», og uttalte nok en gang at han jobber mot edruelighet.

Shias rusproblemer er noe han selv har snakket om mange ganger. Etter hendelsen i 2017 dro skuespilleren på rehabilitering. Dette oppholdet hjalp ham angivelig også med å konfrontere hans egne barndomstraumer.

34-åringen ble skuespiller i tidlig alder og vokste opp med en alkoholisert far. Den tøffe oppveksten har hatt stor innvirkning på Shia og stjernen har innrømt at han blant annet lider av posttraumatisk stress i voksen alder. Shia fant likevel en kreativ terapi. Under rehabiliteringen skrev han manuset for det som skulle bli filmen om han egen oppvekst – Honey Boy.

Les hva anmelderen til 730.no mener om Shias film her.

2020

Under innspillingen av Honey Boy, hvor Shia spiller sin egen far, møter han FKA twigs. De to innleder et forhold som varer i et drøyt år.

Forholdet var på langt nær så idyllisk som bildene (Melodie Jeng/Getty)

11. desember kommer imidlertid nyheten om at FKA Twigs har tatt ut søksmål mot skuespilleren. Anklagene gikk ut på fysisk og psykisk vold, samt seksuell legemsbeskadigelse, misbruk, vold og trusler. 

I et lenger Instagram-innlegg delte FKA twigs flere detaljer: 

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av FKA twigs (@fkatwigs

FKA twigs får støtte fra en rekke andre som har jobbet med Shia, blant andre Sia og Honey Boy-regissør Alma Har’el.

– Som mange av Shias samarbeidspartnere og fans som har kjempet mot rusmisbruk, lidd av barndomstraumer og slitt med psykiske lidelser, er jeg smertefullt klar over min tidligere investering i hans bedring. Jeg vil sende en klar melding i dag om at ingen av de ovennevnte [problemene] skal unnskylde, minimere eller rasjonalisere vold i hjemmet, sier regissøren.

Skuespilleren har bekreftet noen av anklagene, men sier at ikke alle er sanne.

I en e-post til The New York Times sier Shia LaBeouf at han har en historie med å såre folk, noe han også beklager:

– Jeg er ikke i en posisjon der jeg kan fortelle noen hvordan oppførselen min har fått dem til å føle seg. Jeg har ingen unnskyldninger for alkoholismen eller aggresjonen, bare rasjonaliseringer. Jeg har vært voldelig mot meg selv og alle rundt meg i årevis. Jeg har en historie med å såre de menneskene nærmest meg. Jeg skammer meg over den historien og er lei meg for dem jeg har såret. Det er ingenting annet jeg virkelig kan si, skriver han.

Les også: Shia LaBeouf tatoverer hele brystet sitt på ekte for filmrolle – se bilder 

Over til litt mer Normal People: Seriestjernene deler sine seriefavoritter fra 2020

Les mer