Hopp til hovedinnhold
skrekkfilmer advarsel negative stereotyper changing faces
Ber streamere bruke advarsler i forkant av skrekkfilmer som disse (New Line Cinema/Universal Pictures)

Ber streamere om å inkludere advarsel på visse skrekkfilmer

Oppfordrer streaminggigantene til å gjøre endringer på visse skrekkfilmer.

Det er ikke til å komme bort i fra at skrekkfilmer er en stor inspirasjon for en rekke halloweenkostymer.

Skurkene i disse filmene og seriene er som oftest det mest populære valget. Spesielt dersom de har visse trekk som kan skille seg ut fra resten.

Ta for eksempel Freddy Krueger fra A Nightmare on Elm Street eller dobbeltgjengeren til Jason uten maske i Us.

På bakgrunn av dette skriver nå veldedighetsorganisasjonen Changing Faces et åpent brev til flere stor store streamere. Det inkluderer Netflix, Prime Video og BBC for å nevne noen.

Her oppfordrer de til å bruke advarsler på slike skrekkfilmer i år.

I brevet skriver de at halloween ofte kan være en ubehagelig tid for mennesker som selv har tydelig synlige ulikheter.

«Hvert år blir halloween en spesielt stressende tid for de med synlige ulikheter, da filmskurker med arr, merker, brannskader og andre tilstander ofte blir gjenskapt som kostymer, så vel som at de kan bli brukt som grunn til misbruk i hverdagen», skriver administrerende direktør Heather Blake.

skrekkfilmer
Antagonist-rollen i James Bond-filmen No Time To Die fra 2021 var sist Changing Faces oppfordret til endringer (Universal Pictures)

Hun presiserer at de ikke ber noen streamere om å fjerne skrekkfilmer med slike karakterer. Changing Faces ber dog om at de inkluderer en beskrivende advarsel før filmen. De ønsker at denne skal inkludere informasjon om at slike karakterer kan forsterke negative stereotyper.

En som støtter veldedighetsorganisasjonen sin oppfordring er skuespilleren Beth Bradfield (Sex Education, Malory Towers).


Se også: Dette er tidenes skumleste skrekkfilmer ifølge 730.no sine lesere


Hun ble født med et fødselsmerke som hun fjernet som baby, og som har etterlatt et arr i ansiktet hennes.

– Det er viktig at filmindustrien snakker om virkningene skadelige troper fra filmer fra fortiden kan ha. Samtidig som vi skaper veier for nye og spennende historier. Historier som normaliserer de med synlige ulikheter som ekte mennesker med ekte historier å fortelle, sier Beth til Variety.

Beth i Malory Towers (BBC)

Du kan lese hele brevet til Changing Faces nedenfor.

Kjære Chief Content Officer,

Hvert år blir Halloween en spesielt stressende tid for noen av de med synlige forskjeller, hvor filmskurker med arr, merker, brannskader eller tilstander ofte gjenskapes som kostymer, i tillegg til at de kan brukes som grunn til ulike overgrep i hverdagen.

Skadelige oppfatninger om at arr og merker tilsvarer ondskap kan forsterkes gjennom umiddelbar tilgang til tiår med arkivert innhold uten en forklaring på virkningen dette har og som utvilsomt kan bidra til forskjellsbehandling og misbruk av de med synlige forskjeller.

Veldedighetsorganisasjonen Changing Faces har bevisstgjort dette problemet med kampanjen «I Am Not Your Villain». Sist etter utgivelsen av den siste James Bond-filmen i 2021.

I en tid med overbelastning av innhold har det aldri vært enklere å få tilgang til disse gammeldagse stereotypiene som risikerer å påvirke yngre generasjoner og fortsetter å påvirke hvordan de med synlige forskjeller oppfattes.

Vi ber ikke om at disse filmene skal fjernes fra plattformen din. Vi er imidlertid opptatt av å dele råd om hvordan mer informasjon og kontekst kan legges til plattformen din for å øke bevisstheten om problemet for abonnentene dine.

Vurder å hjelpe oss med å øke bevisstheten om «I Am Not Your Villain»-kampanjen ved å gå gjennom spørsmålene våre som deles i god tro for å støtte industrien til å gå videre. Vi ber deg:

Vurder å oppdatere informasjon på skrekkfilmer hos streameren for å inkludere en beskrivelse som fremhever at filmen forsterker negative stereotyper av de med synlige forskjeller, med en lenke til «I Am Not Your Villain»-kampanjen.

Vurder å integrere en advarsel på skjermen før filmen spilles av, som fremhever at filmen inneholder skadelige stereotyper som forsterker negative oppfatninger av de med synlige forskjeller.

Gjerne vurder å oppfordre til støtte av de berørte eller om å søke mer informasjon om opplevelsene til de med synlige forskjeller på slutten av filmen, og fremheve den veldedige organisasjonens nettsted changingfaces.org.uk.

Se også: 27 skrekkfilmer vi gleder oss fryktelig til å se i 2023

Nyeste saker fra 730.no

Les mer