Nye Poltergeist: Hvem tør takke ja?

2. apr 2009 kl. 00:00
POLTERGEIST (MGM)

Selv om Steven Spielberg ikke skremte folk bort fra TV-apparatene via Poltergeist på samme måte som mange ikke ville bade etter Haisommer alias Jaws, gjorde grøsseren verden livredd.

1982-filmen starter en natt lille Carol Anne får kontakt med spøkelser via TV-en, og annonserer at “they’re here”. Noe som ender med at hun forsvinner, fulgt av et usannsynlig helvete for husets familie.

Poltergeist er fortalt på en så effektiv og nesten morsom måte at den holder seg bra 25 år etter, noe som ikke har hindret Hollywood i å lenge snakke om en ny versjon. Filmen har tross alt spilt inn 600 millioner kroner. (Tre av skuespillernes dødsfall har også kastet mystisk, nesten kontroversielt lys over serien. Mer om dette nedenfor.)

Tidligere i høst ble det annonsert at et nytt manus er i boks, og at gyseren vil bli basert på den originale historien, med nye, vågale rollefigurer.

Mange vil kanskje håpe endel snodige aspekter fra 80-tallets Poltergeist forsvinner, blant annet det ulogiske faktum at familien ikke flytter fra det grusomme huset når de underveis får sjansen. Samtidig som fans av den første utgaven vil beholde den syrlige humoren.

(I en tidlig scene forsøker en gjenferdsekspert å fortelle de livredde foreldrene hvor deres datter har tatt veien og hva som skjer med spøkelsene. Den lille, merkverdige kvinnen snakker sakte og skummelt: “To her it’s simply another child. To us… it’s the beast.” For deretter, med lystigere tone, følge opp med icebreakeren “Now, let’s get your daughter!”)

Foreløpig ser ikke Steven Spielberg ut til å være involvert med den nye Poltergeist, og han hadde ikke noe å gjøre med de to tidligere oppfølgerne. Poltergeist II: The Other Side kom i 1986, igjen med unge Heather O’Rourke som Carol Anne, Craig T. Nelson som faren og JoBeth Williams som moren.

Dominique Dunne, som spilte den eldste datteren fire år tidligere, ble kvelt ihjel av kjæresten sin november 1982, to uker etter at den første delen hadde premiere i Norge. Den ekstremt creepy sektlederen Henry Kane, spilt av Julian Beck, døde av magekreft midt i innspillingen, noe som selvsagt skapte produksjonsvansker.

POLTERGEIST II – THE OTHER SIDE (MGM)

Del to var ikke en stor kommersiell suksess, men i 1988 kom likevel Poltergeist III. Lille, blonde Heather er her den eneste skuespilleren fra de forrige filmene, med handlingen flyttet fra villastrøkene til en skyskraper i downtown Chicago.

Budsjettet ble halvvert siden sist, effektene er for det meste speil, røyk og lys, dialogen er til tider komisk stiv og den “nye” pastor Kane er ikke like skummel, og roper “Carol Anne” non-stop, med en irriterende lydeffekt.

Dessverre døde Heather O’Rourke under innspillingen, kun 12 år gammel, grunnet komplikasjoner i forbindelse med en medfødt tarmobstruksjon.
Prosjektet holdt på å bli kansellert, men ble gjort ferdig med hjelp av en jente som lignet.

POLTERGEIST III (MGM)

14. oktober kommer en oppusset 25th Anniversary Deluxe Edition Blu-ray-versjon av Poltergeist, selvsagt med mye bonusmateriale. Rollelisten til den nye filmen er ennå ikke annonsert.
Fun facts:
Tobe Hooper, mannen bak The Texas Chainsaw Massacre er kreditert som regissøren av Poltergeist, men det skal være en dårlig skjult Hollywood-hemmelighet at produsenten Steven Spielberg i virkeligheten gjorde det meste. Dette samtidig som han laget E.T. (Hooper har i etterkant ikke hatt mye suksess.)
Skjelettene i gjørmen i Poltergeist er ekte. Spielberg fortalte ikke skuespillerne dette før etter at scenen var skutt.
Året etter at Poltergeist II kom, brukte Anthrax en tegning av pastor Kane på omslaget til sitt album Among The Living. Rollefiguren skal ha gjort det tøffe heavbandet livredde.
Lara Flynn Boyle debuterer i Poltergeist III. To år senere blir hun kjent som Donna i Twin Peaks. Som hun fortsatt er best kjent som.

TV-serien Poltergeist: The Legacy varte i fire sesonger, fra 1996 til 1999.

Kilder: IMDB Pro Wikipedia Movie-list.com

Den originale traileren til Poltergeist:


Traileren til Poltergeist II:


Hvis noe er rart i ditt nabolag, kan du snart ringe disse tre gutta på nytt.