Hopp til hovedinnhold
Mamoudou Athie som Dan Turner i Archive 81 (Netflix)
Mamoudou Athie som Dan Turner i Archive 81 (Netflix)

Nordmenn vil ha horror: Archive 81 er nummer 1 i Norge

Archive 81 suser rett inn på førsteplass hos Netflix i Norge.


OPPDATERT 24. mars: Det skal ikke være lett. I januar tok Archive 81 sesong 1 førsteplassen hos Netflix i mange land, inkludert USA og Norge. Men i kveld forteller streameren at de ikke gir grønt lys til Archive 81 sesong 2, uten å fortelle hvorfor. I juni er seriens hovedrolleinnehaver Mamoudou Athie (fra Netflix-serien The Get Down og Netflix-filmen Uncorked) er klar i Jurassic Park 6 alias Jurassic World Dominion. Horrorseriens Dina Shihabi spiller i den kommende Netflix-serien Painkiller med Matthew Broderick, som handler om opioiderkrisen. Produksjonen er basert på New Yorker-artikkelen The Family That Built an Empire of Pain og boken Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic.


Found-footage for alltid? Denne nye horror-serien blåser i alle fall nytt liv i sjangeren.

Archive 81 starter med at arkivaren Dan Turner tar på seg en mystisk jobb med å restaurere ødelagte videokassetter fra 1994. Det viser seg at materialet er fra en dokumentar laget av Melody Pendras mens hun etterforsket en fæl kult.

Dan blir fort bokstavelig dratt inn i grusomhetene…

Titt på traileren til Archive 81 nedenfor.

Serien er laget av Rebecca Sonnenshine, som har blant annet produsert seriene The Vampire Diaries, Outcast og nå nylig The Boys, sammen med Stranger Things-regissøren Rebecca Thomas.

Se creepy trailer for Stranger Things sesong 4

Rebecca Sonnenshine forteller at hun fikk sitt første kamera som 5-åring, og at hun alltid har vært glad i sjangeren hvor man benytter opptak som blir funnet.

– Jeg tror at found-footage begynte som noe som føltes dokumentarisk eller ekte, selv om vi vet at det ikke er det, sier Rebecca til Cinemablend.

– Men det var litt nytt på den tiden, en ny måte å fortelle en historie på. Jeg har alltid elsket det, fordi jeg er så besatt av kameraer og media… Du vet, jeg har bare skapt innhold helt siden kunne holde et kamera, forteller showrunner-en.

Dina Shihabi som Melody Pendras (Netflix)

Dina Shihabi som Melody Pendras (Netflix)

Archive 81 er løst basert på podcasten med samme navn, som startet i 2016.

– Jeg tenker ofte på hvordan ting fanges gjennom et objektiv eller en ramme. Jeg mener, åpenbart, podcasten handler om funnet opptak av lyd. Men du vet, når du forgrener deg til et visuelt medium, så vil du gjøre det som det visuelle mediet. Så det var veldig spennende.

Når det kommer til anmeldelsene er de foreløpig stort sett positive. Selv om noen føler at Archive 81 krever tålmodighet.

(Netflix)

«De som er ivrige etter raske svar vil ikke finne dem, men de åtte episodene planter nok bisarre frø til å effektivt lokke publikum», skriver CNN.

«Det saktebyggende, vanedannende dramaet er smartere enn din gjennomsnittlige skrekkfest», mener Los Angeles Times og kaller serien «psykologisk intens».

I hovedrollene finner vi mauritansk-amerikanske Mamoudou Athie (Grandmaster Flash i Netflix-serien The Get Down) og saudi-arabiske Dina Shihabi (Al i Netflix-serien Altered Carbon).

Netflix-serien produseres av Atomic Monster Productions; selskapet til Saw– og Insidious-skaperen James Wan. De har laget blant annet The Conjuring-filmene og fjorårets gyser Malignant.

Found-footage gjorde nylig et comeback via England: Forskning viser at dette er den skumleste skrekkfilmen: Noe for deg? 😰

PS: Selv om found-footage ikke er like poppin’ som før, er ikke Archive 81 den eneste ferske tittelen med lignende konsept. Nylig kom den syvende Jason Blum-produserte filmen i Paranormal Activity-franchisen. Den heter Paranormal Activity: Next of Kin, og får middels mottakelse.

Apropos litt glemte filmkategorier…

Sydney Sweeney tørker støvet av sjangeren erotisk thriller og kaster klærne i et farlig forhold: Se smakesnutt

Nyeste saker fra 730.no

Les mer