Hopp til hovedinnhold
BEYONCE - SOM ETTA JONES I CADILLAC RECORDS - VIL IKKE BLI «SNYTT» FOR ENDA EN OSCAR (SONY)

Ny Oscar-blemme for Beyonce?

Når det kommer til Oscar-nominasjoner for filmlåter, sier Academy Awards’ regel nummer 16 at en sang må være spesifikt skrevet for filmen som skal vurderes.

Noen mener Beyonce og hennes manager, pappa Matthew Knowles, er desperate når det kommer til å få Oscar-komiteen til å vurdere «Once In A Lifetime», som hun synger som Etta James i Cadillac Records, som hadde premiere i USA denne måneden.

«Once» er allerede nominert til en Golden Globe, og i et novemberinnlegg på bloggen til sangens låtskriver Scott McFarnon, forteller han at den er komponert for filmen, med hjelp fra Amanda Ghost, Ian Dench, Scott McFarnon, James Dring, Jodi Street og Beyonce.
Det har altså vært en lang prosess.
Flere «uoffisielle» nettsteder, blant annet den ikke alltid troverdige (og aldri nøytrale) Hate Of Beyonce, mener dog at briten tidligere har skrevet at sangen ble skapt lenge før Cadillac Records, men at dette har blitt tatt bort.
McFarnon har fjernet et 9 måneders gammelt konsertopptak av seg selv fra sin YouTube-side hvor han fremfører sangen, noe et Google-søk i skrivende stund fortsatt bekrefter.

En annen utfordring Beyonce kan få i forbindelse med Oscar-punkt nummer 16, er antall låtskrivere som kan bli nominert per sang.

I fjor ble hennes «Listen» fra Dreamgirls Oscar-nominert til beste sang, men grunnet regelen (som ble oppdatert i 2005) fikk ikke stjernen smykket seg med nominasjonen.
Regelen sier at det vanligvis deles ut kun to statuetter for én låt, men at en tredje statuett kan gis hvis tre låtskrivere har bidratt like mye.

«Listen» er kreditert til Henry Krieger, Scott Cutler, Anne Preven og Beyonce, og det ble bestemt at de tre første stod for de største bidragene, slik at den tidligere Destiny’s Child-frontkvinnen ikke ble nominert. Selv om hun synger sangen.

«Once In A Lifetime» er altså kreditert til hele seks personer, slik at låtskriverne må bli enige om hvem som har gjort mest hvis den skal bli vurdert for en Oscar. Texas-stjernen håper nok at hun ikke går glipp av enda en nominasjon.

Beyonce fremfører «Listen» hos Oprah Winfrey:


Beyonce er på førsteplass i USA i sin tredje uke med «Single Ladies (Put A Ring On It)». Her til lands har singelen ennå ikke kommet inn på VG-lista, men sangerens «If I Were A Boy» er fortsatt den mest populære sangen i Norge, etter seks uker på nummer 1.

Lille juleaften kom Beyonce med to nye musikkvideoer.

Les mer