Hopp til hovedinnhold
KLASSISK PUNK-POSERING (MILLE FRØMYHR)

Norske Blomst om oppdagelsesreiser til Fyllaland, Humlesjøen og Whiskydusjen

KLASSISK PUNK-POSERING (MILLE FRØMYHR)

På mandag slipper Oslo/Trondheim-punkbandet med Norges fineste navn sitt debutalbum, men allerede nå kan du forhåndslytte til flere spor fra den selvtitulerte platen via WiMP/TIDAL her. (Ikke-sponset tips: Hvis du ikke allerede er bruker kan du få en gratis måned, sjekk ut streamingtjenesten her.) 

Blomst vil gjerne fortelle litt om albumet, og vokalist og gitarist Ida Dorthea Horpestad deler både kloke ord og små teaservideoer eksklusivt via 730 denne langhelgen. Fans og andre nysgjerrige bør dermed følge med her de neste par dagene, saken oppdateres både fredag og lørdag. 

Bruker du ikke WiMP kan uansett sjekke ut den ferske musikkvideoen til den kule singelen «Ro deg ned» via YouTube, og hele albumet der du kjøper/streamer musikk på mandag. 

Fortsetter under

♥ Kjapp Q&A om debutplaten 

Hvorfor heter albumet Blomst

– Albumnavnet er ingen tilfeldighet eller mangel på kreativitet og oppfinnsomhet. Debutalbumet til Blomst er vår første muntlige eksamen, ferske og spente på hva sensor kommer til å si. 

Hva er tematikken?

– Albumet forteller historier fra en vanskelig tid. En tid alle får kjenne på; tidlig 20-åra. Møtet med realiteten og alle de enkle spørsmålene med umulige svar. Hvem er man og hva skal man bli? Hverdagslivets realitet treffer deg i trynet idet dine drømmer virker uoppnåelige og du tviholder på følelsen fra barndommen, da alt skulle være mulig bare du ble voksen nok. 

Hvordan vil dere beskrive albumet? 

– En lytt på denne plata er som en lang kaffedate med bandet. Vi forteller historier fra de siste 4-5 åra, både de fine og de vonde tinga. Jeg er sikker på at de fleste kan kjenne seg igjen i flere av historiene og det er nettopp dette jeg synes er så fint. En hemmelig venn som sier «jeg skjønner hvordan du har det». 

BLOMST BREKKER NED DEL 1: «Meninga med livet»
Vokalist Ida forteller: 

– Teksten handler om å ha en jobb man egentlig ikke er noe glad i, å være fanga i en tilværelse der man bygger Maslows behovspyramide fra bunnen av. Drømmene for fremtiden blekner for eksistensens hjul. Du vil ha et sted å bo, derfor må du tjene penger, derfor må du ha en jobb, men jobben du vil ha er utenfor rekkevidde så du tar en annen jobb i mellomtiden. Morgendagen kan liksom ikke komme fort nok, selv om det ikke er noen garanti for at den blir noe bedre. 
– Låtens oppbygning er veldig typisk Blomst. Fengende hook, enkle akkorder og alle stemmer i på refrenget. Vi er også så velsigna at vi fikk med Kristoffer Lo på tuba, noe som løfter låta spesielt fra broa og ut.

BLOMST BREKKER NED DEL 2: «Elefant» 


Vokalist Ida forteller: 

– De tidlige tjueårenes oppdagelsesreiser går noen ganger til Fyllaland, Humlesjøen, Whiskydusjen – jært barn har mange navn. Der møter du alle slags mennesketyper; folk du kjenner, folk du ikke kjenner og folk du kjenner men ikke kjenner igjen. Alkohol virker å være en unnskyldning for alternativ oppførsel. Noen blir modigere på sjekkefronten, andre (inkludert meg selv) våger seg ut på dansegulvet selv om resultatet er katastrofe. Så er det disse som alltid lager kvalm. De går fra Bruce Banner til Hulken, men i stedet for å bli grønn blir de verdens verste samtalepartner, kverulant og sta. De finner det verst tenkelige samtaleemnet for så å presentere sin mening om saken. Ikke diskutere fordi dette har et mål eller en mening, bare for å være dust. 


– «Elefant» er en av de tyngre låtene på albumet, riffet føles litt en knyttneve som aldri slutter å slå. Refrenget er likevel litt funky med anslag som gir låta en lettere stemning. Gitarhooket er noe av det mest fengende jeg har hørt, all kudos til Lasse for å ha skrevet det. Vi var bevisste på å ikke overspille det, som en julemiddag du bare får en gang i året. Halve låta består av en oppbygning og vi var definitivt inspirert av Kvelertak da vi skrev dette. Låta eksploderer ut i en gitarsolo uten retningslinjer før vi tar deg hjem igjen og avslutter med hooket igjen. Jeg får litt samme følelsen av dette som når Motorpsycho spiller «Vortex Surfer». 

BLOMST BREKKER NED DEL 3: «Kompiser»

Vokalist Ida forteller: 

– «The Force is strong with this one. The Friendzone Force.» Darth Vader ler hånlig av meg i mitt hode, jeg er verdens dårligste kjærlighetsjedi. Det slår liksom aldri feil, han jeg liker så godt liker meg også, SOM EN VENN. Takk skal du ha. Kjempekompliment. «Verdens beste kompis»-kopp rett hjem i posten. Veggen mellom vennskap og amorøse følelser virker å være stødig som fjell, døra er låst, og kan bare åpnes med et passord det virker som alle andre fikk viten om ved fødsel. Så sitter du der da, i hyggelig lag med han du tenker på hele tida. Praten går lett og det føles som om vi kan snakke om hva som helst. Det gjør tydeligvis han også, for han legger ut om ho han liker så godt. Da er det bare å pine seg selv og oppfylle stillingsbeskrivelsen for «kompis», heie på bortelaget og begå internt mytteri. 

– Låta har en ironisk glad stemning over seg. Kompet er tro til punken med fire akkorder som går sin gang. «Kompiser» ble til veldig plutselig og føltes hel selv om den er enkel. Da vi var i studio hadde jeg et sterkt ønske om å spille på min egen gitar, men fordi den er ganske crappy og lager en god porsjon ulyd er dette den eneste låta den fikk være med. 

BLOMST BREKKER NED DEL 4: «Verdt å dø for»


Vokalist Ida forteller: 

– Å være singel, eller ikke å være singel. Det er det store spørsmålet. Noen treffer jackpot på første eller andre forsøk i kjærleikens roulett, andre har ikke like flaks. Et brudd med personen som sto deg nærmest og som du jo fortsatt er glad i er vondt. Minnet om hvor fint det var i starten og usikkerheten på hvorvidt det blir sånn igjen i fremtiden. Realiteten er likevel at det er en grunn til at det er slutt, og følelsen av en nyvunnet frihet er deilig. En selvstendig kvinne i sin beste alder, hallo verden! Å gjøre det din ekskjæreste ikke likte at du ville gjøre, det er det låta handler om. Den første snusen uten at noen klager eller ser stygt på deg. Ta på deg den genseren som gjorde han flau over å bli sett sammen med deg, dra til frisøren og farg håret, vær deg selv uten kompromiss! 


POKAL TIL IDA FOR VEL GJENNOMFØRT LÅT-GJENNOMGANG (FACEBOOK.COM/BLOMSTBAND)

Sterk konkurrent i klassen beste norske punk-navn: Slutface 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer