Hopp til hovedinnhold
MAGNUS + JØRGEN <3 (MARKUS ANDRÉ JENSEN/BODØ NU, SKJERMBILDE/YLTV)

Norsk videopremiere: Joddski hyller ung artist som gikk bort

MAGNUS + JØRGEN <3 (MARKUS ANDRÉ JENSEN/BODØ NU, SKJERMBILDE/YLTV)

Hjelpetelefonen til Mental Helse: 116 123

I november mistet det norske musikermiljøet Magnus Bein.

26-åringen var en kjent skikkelse i Bodø, og i 2015 vant han 100 000 kroner fra fondet «Stjerneløft» i byen, hvor blant andre Jørgen Nordeng aka Joddski satt i juryen.

I dag hyller Joddski en artist og venn som gikk bort så altfor tidlig via låten «Klagesang».

– Bodø mistet et av sine største musikkhåp da Magnus Bein valgte å avslutte sitt eget liv for et år siden. Bein var en av de mest karismatiske og egenartede artistene Nordlandshovedstaden har husholdt. Han rakk aldri å fullføre sitt eget potensiale, sier Jørgen om tapet.

Tungtvann-veteranen teamer opp med Vegard Leite og Lyset aka Son og Light, Magnus Beins favorittrapper. Sammen ønsker de å sette fokus på mental helse og selvmordsforebygging.

Først – sjekk ut den vakre EP-en Magnus Bein slapp høsten 2016:
Hei Jørgen! Var det vanskelig å bestemme seg for en idé til musikkvideoen?

– Det var egentlig ganske enkelt. Jeg og Martin Losvik som gjorde foto og regi møttes over en øl og hadde ideen klar før glasset var tomt. Vi var begge enige i to ting, at vi artister ikke skulle ta for stor plass, og at vi ikke ville lage noe mørkt.

– Det som var vanskelig var å skrive teksten. Jeg er jo ikke fremmed for å ta opp tunge tema i musikken min, men dette var ekstra sårbart. Både fordi jeg snakker om Bein – noe som ligger nært i tid, og folk som har stått meg nær, men også fordi tema rundt mental helse er noe jeg forholder meg til hele tiden. Noe ALLE forholder seg til. Heldigvis er det vanligere å snakke om sånt nå, men dette med selvmord er enda tabubelagt og betent. De aller fleste er berørt av dette på en eller annen måte – og alle er det på sin egen måte.

Hvem er alle folkene vi ser i videoen, og hva symboliserer de?

– Vi har prøvd å vise mest mulig forskjellige folk. Tanken er at både selvmord og mentale problemer er ting som berører alle, uavhengig av alder, kjønn, rase, legning, sosial status og klasse (nå er det jo sikkert en overvekt av folk fra vårt miljø, men). Noen av de er familiemedlemmer, noen er musikere, og noen er bare folk. Regissør Losvik kalte stemningen han fikk av låten for «flaskehals». At det er en forløsning. Det at de går fra seriøse og nede til å smile varmt er et symbol på håp. At alle gjør det på sin måte viser at alle er forskjellige, og dealer med ting på forskjellige måter.

– En tilbakemelding vi har fått var fra ei som sa at hun ble glad av å se den. Og det er fint. Det er mye varme i videoen, som er mer som et langt bilde enn en historie.

Har du en oppfordring til de som leser når det kommer til psykisk helse?

– Ikke annet enn at det hjelper å prate om ting – det er ikke flaut å trenge å søke hjelp – og at ingenting er forgjeves.

– Eller som filmmester Losvik sier:

– Rekk ut ei hånd, bryt ned stigma, ikke bidra til at folk går å hold ting inni seg, vær raus, surf dine egne følelsa ikke ta avgjørelsa før du har kommet i land.

Se videopremieren via YLTV og regissør og fotograf Martin Losvik:

6. september settes det opp en minneskonsert og festaften for Magnus Bein og andre som har gått bort for tidlig i Bodø.

10. september gjester Joddski «Åpent hus hos Else <3» i Oslo, en minifestival fylt med vafler, prat og live-musikk på verdensdagen for forebygging av selvmord.

Hjelpetelefonen til Mental Helse: 116 123

Se også: Joddski med barndomshelter i New York

Nyeste saker fra 730.no

Les mer