Hopp til hovedinnhold
GIRLPOWER: RAGNHILD HELEN MYNTEVIK OG JULIA SCHACHT BÅDE SKRIVER MANUS OG HAR HOVEDROLLENE I MELK (TV3 / VIAFREE)
GIRLPOWER: RAGNHILD HELEN MYNTEVIK OG JULIA SCHACHT BÅDE SKRIVER MANUS OG HAR HOVEDROLLENE I MELK (TV3 / VIAFREE)

Serieanmeldelse: Sur norsk Melk på TV

Melk bommer.

«Kaos oppstår når Ingri og Mathildes nyfødte babyer forveksles på fødestua».
Slik teaser TV3 sin nye komediesatsing, Melk. Allerede her loves det for mye.

«Kaos» betyr i denne sammenhengen at to kvinner blir kalt inn på et kontor og blir fortalt sannheten, før de stille og rolig (for å ikke snakke om småkleint) bytter tilbake babyer. Men, å skrive at «overraskende lite skjer» er vel kanskje ikke beste måten å selge en serie på.Det er Ragnhild Heien Myntevik (36) og Julia Schacht (35) som står for både manuset til og hovedrollene i Melk, Ingri og Mathilde.

Serien, som ifølge Schacht er inspirert av nettet og blogger (les: Skam), tar gjennom korte og daglige episoder på Viafree for seg de vanligste problemene nybakte alenemødre møter i barseltiden.


INGRI OG MATHILDE ER TYDELIGE MOTSETNINGER FRA FØRSTE SCENE OG MISLIKER SELVSAGT HVERANDRE TIL Å BEGYNNE MED (TV3 / VIAFREE).

Ingri og Mathilde ender selvsagt opp med å bo sammen, men det faktum at de to er såpass ulike skaper problemer og dermed oppstår (nesten) komiske situasjoner. 


Ved å åpent snakke om tabubelagte emner som offentlig amming, blødninger, revnede underliv, sexdriv og diverse annet, får man inntrykket av serien prøver å fremstå som reell og ektefølt.

Det virker som om Melk til en viss grad prøver å gjøre det samme for mødre som Skam har gjort for ungdommer og mental helse.

Men blir hindret av klumsete manus og klisjéer. Hvor mange ganger har vi vel ikke sett hva som skjer når den rotete damen flytter inn hos kontrollfreaken?

Nettformatet og korte episoder skaper et upraktisk tempo som går utover både dramaet og komedien. Mangt en punchline forsvinner, selv for fantastiske Hege Schøyen. Vi kjenner heller ingenting i hjerteroten når Ingri mister mannen sin samme dag som hun finner ut at hun venter barn. Og da skal man helst kjenne noe.


HERBERT NORDRUM OG TINASHE WILLIAMSON SPILLER SEMIKJIP NYBAKT PAPPA OG DEN NYE DAMEN I LIVET HANS (TV3 / VIAFREE)

En litt forhastet historie fører dermed også til at man ikke helt rekker å føle noe for disse karakterene, og det vi sitter igjen med er to litt statiske damer som av en eller annen grunn bor sammen. De misliker hverandre så sterkt i et øyeblikk at de ikke lenger kan bo sammen, og melder seg frivillig til å massere den andres bryster for å få gang i melkeproduksjonen i det neste. Vi henger ikke helt med.
Noe som også er forvirrende er at Astrid Elise Arefjord, som spiller den fantastiske helsesøsteren i Skam, dukker opp og spiller nøyaktig samme karakter i Melk. Dette gjelder for så vidt også Arnhild Litleré, den hysteriske svigermoren i NRKs Side om side, som også er Ingris svigermor. Er dette en hyllest? Plagiat? Eller er Melk det første vi ser av et nytt univers med alle norske komedier, på lik linje med Marvel og DC?


Det er veldig kjipt å ikke kunne rose
Melk opp til himmels, for ideen er nemlig god, selv om gjennomføringen dessverre er tynn. Om man skal sammenligne det med noe kjent, så er Melk som å bli servert Ekstra Lett når man har blitt lovet et glass Helmelk. Det mangler noe fett, og gjesteopptredener fra hverken Tarjei Sandvik Moe eller Hege Schøyen klarer å gjøre opp for det.

Terningkast 2.

Les mer