Hopp til hovedinnhold
norsk musikk norge-730no norway adelen fireboy dml
Best of ny norsk musikk (Giovanni Mereghetti/Education/Universal/Getty)

Norsk musikk: Ukens topp 8 nye, norske låter

Norsk musikk lever!

De første ukene av 2023 serverer på musikkfronten, og året lover godt.

Vi samler noen av våre favoritter nedenfor.

Arif «Igjen»   

Fire år etter albumet Waanderland, følger hele Norges Arif alias Rifla endelig opp med Å drukne en fisk. «Med forrige prosjekt prøvde jeg å skildre mine foreldres reise til Norge. Mye av musikken jeg har laget har vært om fortid, mens store deler av dagene mine går på å dagdrømme om fremtiden», forteller Arif om slippet. «Men bor man for lenge i fremtiden kan man få angst. Lever man for mye i fortiden blir man deprimert. Så det beste er å prøve å leve i nuet. Og det har jeg vært sykt dårlig på. Men jeg håper jeg har klart å finne en balanse. I den anledning vil jeg dedikere dette prosjektet til fortid, fremtid, og nåtid.»  Platen har syv låter, blant annet den sjukt fengende singelen «(Åh) Tåmy, Tåmy» med Chirag alias Sheriff. (Topp 3 i Norge, bro!) Første lytt til Å drukne en fisk is giving tung rotasjon hele helgen! Nedenfor får du låten «Igjen»

Kjartan Lauritzen «Gira»

– Skal eg gå heim aleine som en loser, skal eg bli stein aleine i ei truse / Trenge noke mus her som eg kan puse, sjå på alle drømmene mine som eg knuse

Kongen av Balestrand, men også hele Norges ukronede partykonge. Per Áki Sigurdsson Kvikne alias Kjartan Lauritzen har kanskje startet hotell, og fylte 28 i går (GMD!!!), men han har heldigvis ikke sluttet med musikk. Stadig drøye og gøye tekster, men vi vet jo allerede nå at vi vil ta med oss dette på dansegulvet. Vi er gira. Skrevet med og produsert av Anders Nilsen.

Emelie Hollow «I Don’t Believe It»

– How can I be sure that you really mean it / I really try, oh no but I don´t believe it

Emelie slipper snart sitt etterlengtede andre album. Med seg i det har hun noe helt unikt – hver låt slippes som doble låter, som er motstykkene til hverandre. Vi er naturligvis ekstra spente på dette, da vi vet at både stemmen og låtskrivingen i seg selv kommer til å slå oss av banen. Denne sterke, men nedpå låten er et godt bilde på det. Skrevet av Emelie og produsert med Carl-Viktor Guttormsen.

Lars Vaular «Pene biler brenner penere»

– Tråkker inn i en hybel, leter etter en god deal / Mellom Dollar og Rubel, vi e som Tito og Fidel

Lars slipper sitt syvende album, og han viser seg stadig å være like aktuell og rå. «Lars Velour er et kallenavn jeg fikk da noen uttalte Vaular feil. Stoffet Velour er både pent og slitesterkt. Vintage er både en referanse til at jeg har holdt på en stund, men også hvordan enkelte noen ganger udefinerbare kvaliteter gjør at ganske vanlige ting stiger i emosjonell og reell verdi over tid. Tiden gjør at essensen kommer frem,» skriver ringreven fra Bergen om albumtittelen Vintage Velour. Låten er skrevet med og produsert av Geir Øivind Hvidsten.

Se også: Blodsbrødre blir Gangs Of Oslo på Netflix

Tyr feat. Natnael «I blodet»

– Syv år in this shit, men jeg har såvidt starta / Ingen som har vokst opp her som meg, og det er fakta

Tyr Markus Røe alias Tyr har hatt en vill tid etter at han slapp debutmixtapen TyrTape. Nå slipper rapperen tre nye låter tilhørende tapen. Blant annet denne, hvor han, på nydelig vis, tar oss med gjennom sin lange karriere. Tross hans unge alder, er det umulig å ikke bli imponert. Natnael passer svært godt både til låten og Tyr, og denne duetten er råfin. Skrevet av Tyr, Natnael, Jimi Somewhere, Bernard Heibo og Milo Orchis. Produsert av INB4ILEAVE.

Maggie «Super Big Powers»

– I´d carry my demons and I´d fight them all

Til tross for at dette bare er femte låt fra Maggie Petkovic alias Maggie, vet vi at hun leverer sterkt både i låter og på scenen. Furuset-jenta har en vill vokal, samtidig som hun skriver og produserer sterke låter. De indre demonene er et bilde på mental helse, og et mørke man befinner seg i når man føler man ikke strekker til. Det er ikke lett å holde seg optimistisk når man gang på gang lager feller for seg selv. Skrevet og produsert med Carl-Viktor Guttormsen.

Stefanos Yowhannes «Sunshower»

– Cause I just wanna let you know, that I have struggles to let you go

Stjerneskuddet fra Stavanger fortsetter å imponere oss. Med sitt helt eget R&B-univers, har han satt i gang veien mot enda en EP, som vi gleder oss til! Denne låten handler om at han er en slags håpløs romantiker. For hva skjer når du dater en du tror er midt i blinken for deg, men så blir du plutselig avslått av henne? Klart det er kjipt, men ikke bare blir det gode låter av det, man lærer mer om både egne og andres følelser. Skrevet med og produsert av Snorre Sønderland.

Marion Woodseth «Når taket brenne»

– Fasaden den slår sprekke og flammen krype inn / Prøve hardt å stoppa, men eg har ingenting

Kvinnherads-jenta Marion Bjørsvik alias Marion Woodseth har kjent på å ikke strekke til. På kav dialekt synger hun om hvordan det er når det på innsiden føles som om alt renner over, og at du burde gjort mer i alle ledd. Men på utsiden ser det jo fint ut? Selv om taket egentlig brenner? Ta vare på hverandre, venner! Og dere selv <3 Skrevet og produsert av Marion, Alf Vaksdal og Samuel Nimoson Jr.

Se også: Sondre Justad om liveopptreden med kjæresten: – Det var veldig sterkt!

Les mer