Hopp til hovedinnhold
Hurra for norsk musikk (Giovanni Mereghetti/Education/Universal/Getty)
Hurra for norsk musikk (Giovanni Mereghetti/Education/Universal/Getty)

Topp 9 norske låter som kom i dag

Norsk musikk-fredag, folkens!

730.no sitter alltid oppe om natten og kuraterer det beste innen kliss ny norsk musikk. For deg og for kulturen ❤️

Straks helg. Og snart vår!

Jonas Benyoub «Roser på graven»

I april slipper Ellingsruds store, allsidige sønn endelig debutalbumet Zero Love. Og talentet fortjener omvendt av null kjærlighet. Jamfør denne lekre låten om gutt som levde gatelivet og «kasta zatla» med fokus på å tjene penger. – Den tar deg gjennom en akhi fra hooden sitt liv og måten han gjør alt for penger, og er en Umm Khalhoum-inspirert melodiopplevelse, forteller Jonas. – Det er få som er der for han når han trenger dem, og han vet at de vil legge blomster på graven hans når han er borte, som om de liksom var glad i han 🌹 Rapperen/singer-songwriter-en ønsker at menneskene rundt ham er til stede i livet mens han er her. Ikke når han er død. – Jeg vil ha suppe når jeg er syk, ikke roser på min grav.

Hei, Jonas er også aktuell på det nye albumet til Tommy Tee: Sammen med livets gutt Tshawe Baqwa

 

Ramón «ok jeg lover»

Jeg trenger at du sier ok jeg lover, jeg skal bli her når det rakner, når du ikke får sove / ok jeg lover, bare lov meg noe du kan klare å holde… Ramón Andresen vet hva han gjør! Denne power-låten er en sertifisert bop, som allerede har rotert på TikTok i flere uker. Kanskje vil den følge opp 3. plassen han hadde på Spotify med «Smil pent»? Ski/Oslo-guttens sier selv at dette er den første positive kjærlighetslåten han har skrevet, og det har blitt en sang om å klare å falle for noen igjen. Skrevet med og produsert av Andreas Bache-Wiig.

Mer norsk musikk: Ramón Andresen suser mot toppen med Smil pent takket være TikTok 🇳🇴

 

Lyse Netter «Ka hvis verden går under»

Koffer vent til i mårra, ka hvis verdenen går under? Det kan hende at vi aldri får se kverandre igjen… Det er ikke lenge til Lofoten-kvintetten slipper debutalbumet ❤️‍🔥 Men først en nordnorsk popsmash om at man bør leve når man kan? Eller for å sitere poeten Aubrey Drake Graham: – Yolo? Uansett, vi er enige og gleder oss til albumet af. Skrevet av bandets Endre Thesen Harnes, Isak Falch Alsos, Øystein Falch Alsos, Lars Haug Nilsen og Sverre Tollefsen Laupstad. Produsert av bandet og Kjetil Bjelvin.

 

Natnael «Ingen bryr seg om meg»

Ingen som bryr seg, det er kun meg selv… En ganske enkel, men viktig setning? Folk bryr seg om deg, altså. Men Natnael Niguse fra Romsås i Oslo minner oss her på noe viktig: Ting du har sagt og gjort blir fort glemt. Derfor må man ta sjansen når man har den. Det tar Natnael opp på en eksepsjonelt fengende måte. Skrevet av Natnael, Benjamin Folkvord Pedersen og Marcel Basima. Produsert av Benjie og Marcel.

 

Sondre Lerche «Avatars of Love»

We’re not even fit to be an avatar, avatar of love… Sondre følger opp 10 minutter lange «Dead of The Night». Veteranen skrev denne i Henningsvær, og resultatet er storslagen pop om kjærlighet og alt som hører med. Låten er laget sammen med arbeidsnarkomane Matias Tellez, mens CJ Wallis disker opp med en forseggjort animert snutt.

 

Daniel Obede med T Section «Ibiza»

Denne unge ringreven Daniel Obede er nå ute med sin offisielle debut Under press lages, med syv låter. Blant annet denne nye singelen «Ibiza», hvor 19-åringen har med Spellemann-nominerte T Section – og varm produksjon fra Saian Abedi. (UPL har også med Primz.) Låtskrivere på singelen er gutta selv; Daniel Marius Obede Saugstad og T Section.

 

Eirik Aas «Tenne min glød»

Kan du tenne min glød? / trenger å kjenne noe eg isje har følt før / kan du bite meg så hardt at leppen min blør? 👀
Bergensrap om å ville ha noe litt mer spennende? Det virker som Eirik Aas har funnet en slags gulloppskrift på hvordan hver nye låt han slipper slår an like bra som de forrige. Skrevet med og produsert av Vetle Junker og Bearson alias Jakob Bjørn-Hansen.

 

Sei Selina «I Adore»

Stjerneskudd på ekte 💫 Snart slipper 24-åringen debut-EP-en, med denne lowkey bangeren som siste smakebit. Ikke nok med det, hun legger snart ut på turné med AURORA – og er Spellemann-nominert! Sei Selina sier at låten er et stort «samma det» og at den kommer fra et punkt hvor man føler seg «empowered». (Det nærmeste man kommer en norsk oversettelse er «myndiggjort»?) Skrevet med og produsert av Magnus Skylstad. Med tøft cover.

 

Oscar Blesson «Que Du Sale»

Waouh! I 2021 var Oscar ekstra produktiv og serverte seks singler. Nå som vintermørket nærmer seg slutten – i likhet med pandemien (inshallah!) – setter Oslo-rapperen opp hastigheten og flyr over en freidig beat fra Mars og Nado ✈️

 

Anna of the North «Nostalgi 3millioner»

Glem gigantene Netflix, G-Eazy og Tyler, the Creator: Det var Hver gang vi møtes som fikk Anna Lotterud til topps hos Spotify i Norge. Sånn har det blitt. Etter «Shotgun»-suksessen følger Gjøvik-jenta nå opp med en av de vakreste norske duettene gjennom tidene. Og hun synger på norsk ♡ s/o  Tomine Harket og Stig Brenner alias Unge Ferrari for denne. Madelene Eliasson har produsert Annas versjon.

Se også: Odin Waage fra Rådebank i musikkvideoen til Anna of the North

Den BB «LIGGA»

Åh mamacita, sej att du vill ligga litt med mej… Hvis du trenger låt til vors/nach – og hjelp til å gå rett på: Her! 🔥🔥🔥 Litt svensk vokal om å få ligge, med power-trioen Erik Smaaland, Niklas Strandbråten og godsnuten Mikkel Christiansen alias Mio på musikalsk regi.

 

Musikkvideo-bonus: Cold Mailman «The Chorus»

Vi skrev om singelen da den kom ut i september – men nå er de levende lyrikk-bildene her. Cold Mailman er kjent for å ha nydelige musikkvideoer, og denne er et verdig tilskudd til samlingen. Snutten er laget av Tobias Liland, Ingvild Mjøen Sausjord, Thomas Karageorgiadis og Lars Myrvoll. Låten er skrevet og produsert av Ivar og Martin Bowitz.

Bo-nuss: Tina & Bettina «Jentene fra helvete»

Den ledge duoen er tilbake. T&B stod på en måte opp fra de døde da Tina bumrushet Vixen Influencer Awards i høst. Så har de skaffet seg platekontrakt og slått seg opp på TikTok – den nye videobloggen? Fingre krysset for ny film. Her «ræpper» og synger skrullene i alle fall om at de er jentene fra helvete, og ønsker med det å samle flere generasjoner og samtidig få frem hvor jævlig jenter kan være. Inspirerende norsk musikk 🙂

Mer norsk musikk: TIX-debatten: – Har jeg havnet midt i et woke-mareritt?

Les mer