Hopp til hovedinnhold

Norsk livealbum få visste at eksisterte

Da Joachim «Jokke» Nielsen døde av en heroinoverdose for nesten nøyaktig 9 år siden, kun 36 år gammel, ble musikk-Norge knust.

Ikke så rart, ettersom Jokke og hans band Valentinerne hadde holdt det nede for Oslos rockemiljø siden 1982. Gitaristen og vokalisten ble hele Norges Jokke.

16. november kommer livealbumet Levende (så lenge det varer), basert på opptak få mennesker visste at eksisterte.

I en pressmelding beskriver Valentinerne utgivelsen slik:

Lillejulaften 1996, Sentrum Scene, Oslo

– Da dette konsertopptaket dukket opp i 2008, hadde vi i Valentinerne forlengst glemt at det eksisterte. Dette er sannsynligvis den eneste av mer enn 800 konserter med Jokke & Valentinerne som er blitt tatt opp på 24 spor.

– Selv om vi var flittige til å finne avskjeds- og gjenforeningsanledninger, var Valentinerne offisielt historie i 1996. At det nettopp er en lillejulaftenkonsert som ble tatt opp; et årvisst høydepunkt for bandet og fansen, gjør dette litt spesielt. Vi måtte klø oss en del i hodet for å finne en innfallsvinkel til hvordan behandle stoffet, hvordan presentere et opptak av en spesiell kveld – en spesiell anledning – for bandet og for publikum.
– Vi har prøvd å la dem få slippe til rimelig sjenerøst. Jokke-fansen var med og gjorde en konsert med Jokke & Valentinerne til en unik opplevelse og de høres jo fornøyde ut. Joachim høres også fornøyd ut. Han lurer på om «var det et kjærtegn, eller?», en av de mange halvliterne som fant sin vei opp på scenen. Dette var tydeligvis en fulltreffer.

– Den innfallsvinkel som det var bred enighet om var – minst mulig «juks», ikke pynte på opptaket, ikke legge noe til, trekke for mye fra eller flytte rundt. Redigere ned var lov. Gi et bilde av en kveld slik den fortonte seg for musikere, lyd og scenepersonell; så fysisk og autentisk som mulig, med lydsjekk og så mye publikums tilstedeværelse som gikk an å få til uten å forringe lyden.
Intensjonen: Gi et bilde av et band slik de kunne høres ut på en god dag; vorter, kviser og flass på skuldrene. Alt er autentisk og slik det ble fremført, med en og annen feil, litt sur koring, og et par låter som ramler sammen i åpningen. Ja, for hva er vitsen i å presentere ei skive som en live-innspilling hvis det etterpå er lagt på ørten nye spor i studio? Denne konserten satt som den skulle, og selv om Valentinernes konserter var vidt forskjellige, gir dette opptaket et rimelig bra inntrykk av hvordan det kunne låte, bra stemning og mye allsang – syns nå vi.

Omslaget og tegneserien er – nesten selvfølgelig – laget av broren Christopher Nielsen.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer