Hopp til hovedinnhold
ARTIST OG 730-STRINGER ODA EVJEN GJØVÅG

Norsk guide fra Oda Evjen Gjøvåg: Slik overlever du Los Angeles

ARTIST OG 730-STRINGER ODA EVJEN GJØVÅG

Gang på gang hører jeg om folk som er misunnelig på meg som bor i Los Angeles.

De skulle bare visst…

Faktisk er det ganske vanskelig å bo i LA. Noen ganger tar ikke parkometerne kort. Andre ganger er det for vamt til å gå i UGGs.

Men altså, nå har jeg bodd her i over fire år og jeg innbiller meg at jeg vet hva jeg snakker om.

Her har jeg laget en oversikt over alt du trenger å vite før du pakker snippesken og flytter over.

1. Lær deg språket. Bøtt ai kæn ålredi spik inglish, sier du. Det er fint det, men i LA snakker man et helt eget språk. Dette gjelder selvfølgelig også kroppsspråk og ansiktsuttrykk. I LA sier man helst «dude» og/eller «bro» både før og etter hver setning, hvilket man bare må venne seg til og ta i bruk med en gang. Det er en trend som bare aldri har tenkt å forsvinne sammen med «gnarly» og «ratchet».

2. Gni albuer med kjendiser. Man kan ikke dra fra LA uten å ha photobombet minst et bilde av Miley Cyrus. Hvis man vil finne en kjendis, må man tenke som en kjendis. Helst må man være på utkikk etter turistbusser man kan gjemme seg for minst tre ganger I uken. Jeg passerte Pharrell i gangen uten å engang blunke. – Han der er jo ferdig for lenge siden, tenkte jeg. Det var ca. to uker før «Get Lucky» kom ut.

3.Vis kusa. Da får du være med i The Wolf of Wall Street og kanskje vinne en Oscar.

4. Ha en plan. Ikke tro at du bare kan komme til LA og tenke at alt ordner seg. Det faktum at du leser dette er en god start, men husk at alt koster ekstra mye penger og ingen vil ha noe med deg å gjøre med mindre du har fulgt punkt nummer tre. I verste fall kan du faktisk ende opp med å betale for drinkene dine selv.

5. Bli veganer. Ellers får du ikke noe mat. Du kan eventuelt spankulere rundt med en riskake og spise en halv smule før du er «såååå mett» og ikke orker mer. Det er egentlig en strålende plan, siden du da kan bruke alle kaloriene på alkohol. Dette bringer meg til punkt 6.

6. Vær tynn. Veien dit finner du HER. Man kan gjerne late som om det er innsiden som teller når man først flytter hit, men man skjønner fort at man ikke er verdt en tanke med mindre man ser ut som Fotballfrue’s anorektiske søster. For min del har jeg gitt opp for lenge siden. Jeg kjøpte en Wii Fit, veide alle kaninene mine og gikk lei.

7. Til jenter: Gift deg. La det bare være sagt, her kommer du ingen vei på egen hånd ettersom menn styrer og kvinner skal sees og ikke høres. Du valget mellom rik eller ung. Eller du kan myse og få begge deler.

8. Ha meninger om alt. Alt er teit, er det ikke? Hva skal vi klage på i dag? Er det 30 grader i februar som er feil? De lange strendene? Palmetrærne? Folk i LA elsker å grine over å ha fått helmelk i iskaffen eller global oppvarming, alt ettersom. Sørg for å gjøre det samme.

9. Lær deg å gjøre alt i bilen. Enten det er å grave i nesen etter gull eller tisse i tomflasker, så er Angelinos eksperter på å finne nye måter å utnytte alle timene de bruker bak rattet. Er du heldig får du rødt lys og kan svare på meldinger. Selv har jeg utrustet min bil med sminke, daglig frokost og emergency-dress for de gangene jeg må ut og gjøre skam på familien etter jobb.

10. Glem alt som heter ferie, overtidsbetaling eller arbeidsmiljølov. 37,5 timer per uke? Med mindre du har en pappa som kan kjøpe et firma til deg, kan du regne med å sitte på kontoret mens resten av familien ser på Tre nøtter til Askepott. Hovedgrunnen til at folk får barn i LA er for å kunne ha rett på seks uker fri.

Ellers så er det faktisk ikke så verst å bo her hvis man vet på forhånd hva man kan forvente.
Resten av landet fryser pungen fast til subway-setet mens jeg soler meg i kabrioleten gjennom hele vinteren.
Joda, så er det et par ting som ikke henger helt på greip, men jeg tror det skal mye til før jeg vender nesen hjem igjen til Norge. Utenom sommerferiene.

Se også: Hallovrøvl? Odas Halloween-helvete i LA
PS: Slik takler du din første svarte kjæreste (5 ting hvite bør vite)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer