Hopp til hovedinnhold
NORDMANN SOM FÅR KUBANSK KJÆRLIGHET   (HAWKMAN IMPORTZ)

Norsk grisegutt og hans kuga er konge på Cuba

– «Kuga» er Andy-skapt Ski-slang for det mannlige kjønnsorgan, og detta er ikke bare en morsom låt, det er meg. Jeg er Kong Kuga. Noen synes det er i overkant grisete, men jeg synes pulelåter er best når det er vulgært og humoristisk.

Andyboy alias André Nordlund er en norsk ringrev som ikke alltid tar seg selv så seriøst, men samtidig som rapperen i årevis har vært glad i å diske opp med over-the-top kødd, lager han også låter som er helt motsatt. Mørk musikk.

Videoen til singelen «Kong Kuga» er skutt på Cuba, som nesten har blitt Andyboys andre hjemland, noe man skjønner når man ser snutten. Selv om det hele ikke er veldig alvorlig ment:


En del av Andyboys andre side kommer frem i TV2-klippet nedenfor, hvor han snakker om sin nevrologisk lidelse Tourettes syndrom:


«Kong Kuga» og «Tic Tic» er hentet fra Andyboys nye album Et vakkert sinn, som kom i salg denne uken via Hawkman Importz, selskapet til Andys trofaste partner Hawk fra Warlocks.

Du kan laste det ned her: iTunes Platekompaniet

I skrivende stund er settet på fjerdeplass på iTunes’ hip-hop-liste.

Se også: Hawk og Simon Divine: Alle får ikke en god jul

Andy gjør en grundig jobb når han med egne ord forteller om innholdet:

– Den beste måten jeg kan forklare albumet på er å spille skiva. Men jeg skal gjøre et hederlig forsøk. Jeg og Hawk har jobbet med dette albumet siden 2001. Vi har laget og gitt ut en god del musikk på EP-er og mixtapes parallellt med albumjobbingen, og vi har tatt den tiden vi trengte med «Et vakkert sinn». Det viktigste for oss er at det blir et helhetlig album med akkurat den stemningen vi vil, ikke at det kommer ut fortest mulig eller at vi kan høste inn noen kjappe frynsegoder på det. Det vi digger er å lage musikk, alt rundt det kommer i andre rekke. At det har tatt lang tid og vært noen setbacks underveis har bare gjort albumet og storyen vi forteller bedre underveis. Albumet er veldig personlig og handler om mitt eget liv, mine tanker, mine følelser og mine erfaringer. Så det er null stress hvis du føler at det kansjke ikke er noe for deg. Men overraskende og hyggelig nok er det tydeligvis flere som kjenner seg igjen i det jo mer personlig det blir. Så hvis du tror dette er noe for deg, så kan du lese videre. Hvis du tror det er bare piss, finner du sikkert noe annet du liker.

«Et vakkert sinn»

– «Velkommen til et godt hjerte og et vakkert sinn». Den første linja er omtrent så kortfatta jeg klarer å oppsummere albumets essens. Showet åpner med en kort introduksjon av meg selv. Hvem jeg er, hva jeg har vært gjennom, hva jeg vil med musikken min («jeg kom for å kaste skygge over blasse sinn») og noen hint om hva du har i vente. Jeg synes det mørke lydbildet med mye mystiske bakgrunnslyder komplementerer dette, så beaten var et åpenbart valg til introlåt. Vi har ikke noe hook. Vi bare lar gitaren gå og lar første vers synke inn før andre vers, som er hakket krassere og bygger seg opp til…

«Utskudd»

– Dette er et aggressivt «vi mot verden»-anthem. En hyllest til utskudd, alle som faller utafor malen på en eller annen måte. Jeg snakker om ulike diagnoser (Tourette, ADHD, ODD, OCD osv) og går litt bananas med diagnose-bonanza her, men jeg snakker også om andre ting som gjør at noen havner litt på sida, som psykiske problemer, depresjoner og ensomhet – eller rett og slett holdninger og valg av livsstil. Og ikke minst snakker jeg om hvordan motgang i ung alder herder oss og gjør oss til kule og karakterfaste folk (som får mer fitte på sikt). Utskudd! Yeah! Jeg bruker litt forskjellige stemmer her og har litt dialog med meg selv. Det er faen ikke lett å slåss mot hele verden når du samtidig må slåss mot deg selv.

«Bipolar»

– «Jeg er en snill mann – følsom, empatisk og… Greit, jeg er en villmann / Jeg blir vill, vrang og svingstang på ildvann / Og sender kjærlighetsbrev med miltbrann». Bipolar er det som het manisk depressiv før. Det innebærer blant annet voldsomme humørsvingninger, og kan fortone seg som en evig dans mellom apati og hyperaktivitet, utbrenthet og ekstremt overskudd, alkoholmisbruk og avhold, frigiditet og promiskuøsitet osv. Man kan bli ganske ekstrem begge veier, og til tider kan det bli litt mye av det gode. Beaten med de tunge og urovekkende drønnene ropte ”bipolar” til meg, den har en perfekt balansert blanding av dysterhet og driv. Tekstene på hele albumet er forresten skrevet til beatsa. Jeg hører på beaten og lager låta rundt den feelingen jeg får av den. Og Hawk sine beats er perfekte for mine sinnsstemninger. De bringer ut det beste (eller kanskje det verste?) i meg.

«Tic Tic»

– Denne låta handler om Tourettes syndrom (TS), som jeg kan anbefale på det varmeste – særlig i kombinasjon med det du hørte om i forrige låt. TS er en nevrologisk lidelse som innebærer «tics» — ufrivillige lyder og bevegelser, og gjerne obskøne ytringer. Det mest karakteristiske hos de fleste som har TS er en nærmest konstant indre uro (veldig mange har også ADHD), noe som både kan ha positive og negative sider. Det mest hemmende er vanligvis tilleggslidelser som depresjoner, angst og tvangstanker, mens kreativitet og et voldsomt energioverskudd kan være positive bieffekter. Her bruker vi også veldig mye adlibs, noe som går igjen i større eller mindre grad på hele skiva. Skiva skal jo beskrive et vakkert sinn, og der inne er det mer enn én stemme, foråsriresånn.

«Kong Kuga»

– Albumet er selvfølgelig preget av en bipolar personlighet, så når du minst venter det går fire låter med depressiv gnåling over i en manisk og euforisk fittepreikorgie. Kuga er Andy-skapt Ski-slang for det mannlige kjønnsorgan, og detta er ikke bare en morsom låt, det er meg. Jeg er Kong Kuga. Noen synes det er i overkant grisete, men jeg synes pulelåter er best når det er vulgært og humoristisk. Spør du meg, er det mye eklere med sånne slicke «jeg er deilig»-fakter. Jeg tar dem med humor (noe som blir satt ekstra pris på i og med at jeg strengt tatt er digg nok til å spille på looks alone). Jeg spilte inn video til den i Santiago de Cuba sammen med den digge danseren Yisel og de sporty venninnene hennes fra Diosas del Perreo (kjent fra bl.a. ”Miss Fatty”-videoen til Million Stylez og ”Pin Pon” med El Medico, i tillegg til en rekke langt mer grisete egenproduserte greier). Jeg hadde sett hvordan de folka der lager video, så vi bare lot låta gå og chicksa gå bananas.

«Tilbake»

– Den maniske moroa kunne jo ikke vare. Albumets eldste låt er skrevet og spilt inn på en ekstremt dårlig dag. Når man har vært gjennom mye dritt og er vant til at ting går til helvete gang på gang, kan man til slutt føle at alt det er både uunngåelig og riktig når illusjonene brister, euforien slipper taket og man faller ned i en ny depresjon. «Jeg er tilbake der jeg hører hjemme». Her står jeg på galskapens rand etter nok en sammenbrudd og tenker at alt er som det skal være, og den onde latteren i beaten ser ut til å være enig med meg. Her får du også noen vakre tanker om hvilken skjebne jeg unner en kjip verden og hint om hva som kan skje hvis det fortsetter sånn her.

«Jeg prøver»

– Men vi slår oss opp igjen. Og som jeg sa i forrige låt er jeg «herda av sammenbrudd og klok av skade». Denne energiske upbeat-låta handler om å alltid gjøre sitt beste og aldri gi opp, aldri la seg knekke av motgang eller nederlag. Faen, det hørtes ut som en klisjé. Jeg sier det mye bedre i låta, jeg lover.

«Vakuum»

– Dette er én av to låter på albumet som Hawk ikke har produsert. I 2006/2007 bodde jeg i Mojácar i Spania, jeg hadde trukket meg tilbake fra verden (det hørtes også litt miss ut) og ville bare bruke livet på kone og barn og redde familien etter en heavy tid for oss alle. I Mojácar ble jeg kjent med produsenten Kilombo, som jeg lagde denne låta med. Som tittelen antyder, handler den om å leve i et vakuum. Jeg var ikke så oppdatert på verden utafor min egen boble, og det kan være ganske digg. Jeg har det fett med min familie, mine venner og min type folk. Men ikke misforstå, jeg er en sosial og likandes fyr, og min type folk finner man overalt (f.eks. i Mojácar, eller i Gambia, der vi spilte inn videoen til låta).

«Tungt å bære»

– «Hvis du lever på en løgn, så blir du lurt / Og hvis du prostituerer deg, så blir du pult / En byrde for deg som har tungt for å lære / Og uten ryggrad blir det tungt å bære». Denne handler om ryggesløse renkespillere, værhaner og annet pakk som før eller senere faller for sitt eget grep. Om å være sterk nok til å gjøre det du selv synes er riktig, og ikke la seg friste til å være illojal mot deg selv eller dine for overfladiske og forgjengelige gevinster. Ikke noe hook her heller, vi vil at du skal tenke mellom versene. Både musikken og versene blir stadig mer intense og bygger seg opp til storm, før det roer seg ned i instrumentalpartiene og bygger seg opp igjen. Helt til…

«Sverdet har kommet»

– All hell breaks loose i denne massive dommedagslåta. Etter opptakten i forrige låt, er dette sannhetens øyeblikk, når himmelen blir svart og det regner piler. En av mange definisjoner av helvete er at på dommens dag vil løgnene du har omgitt deg med bli til flammer og sluke deg. Tolk det bokstavelig eller metaforisk, det er opp til deg. Låta er inspirert av gode, gamle klassikere som Snorre og Koranen, derav det til tider noe gammelmodige språket.

«Aapenbaringen»

– Etter årevis med motgang, nederlag, depresjon og krig som kulminerte med det endelige slaget i «Sverdet har kommet», er det tid for å feire seieren. Krigen er over, og vi vant. Jeg har allerede vært gjennom helvete, så all motgang jeg møter fra nå av er en vits i forhold. Jeg føler meg bedre enn noen gang, og tiden viste at det var riktig å være trofast mot meg selv. Dette er favorittlåta mi på skiva, og denne og neste låt var de to siste vi spilte inn (rett etter hverandre). Beaten er så triumferende og digg, og jeg har fått tårer i øya av den siden første gang jeg hørte den.

«Helvete heller»

– Så vi går ut på fatalistisk vis, forlater en kald verden og ler hele veien til helvete. Teksten er vel kanskje ikke dødspositiv, men etter tre kvarter med negativ dritt, er det minste jeg kan gjøre å forlate verden med et smil (og ta med meg så mange som mulig når jeg stryker med).

«Kuga Her (Big Ice Remix)»

– Som bonus etter tre kvarter med negativ dritt serverer vi en gammel fittepreikklassiker til glede for nye og gamle lyttere. Nå med beat av Big Ice og gjestende griseprat av Oral Bee.

– Takk for at du gadd å lese alt sammen, håper du gir skiva en sjanse også.

Se bilder: Hawk og Warlocks og flere med Tommy Tee

Nyeste saker fra 730.no

Les mer