Hopp til hovedinnhold
(ANNA NÄUMANN)

Norges travleste 20-åring?

(ANNA NÄUMANN)

I dag, torsdag 23. oktober lanseres andre utgave av magasinet Subjekt. Ikke hørt om, you say? Les vårt første intervju med magasingründer Danby Choi her. Den gang laget han Subjekt mer eller mindre alene, men nå har han fått med seg en haug med flinke folk. 

20-åringen har så mange prosjekter på gang at vi måtte be ham oppsummere det hele. Og det er mildt sagt sjukt imponerende: 

– Jeg er hovedsaklig journalist og redaktør, videograf og regissør, grafisk designer og et barn av samtiden. Oppsummert: en mediegutt som vil fortelle noe. Med hjelp fra kilder, folk jeg stoler på og annen saklig journalistikk og forskning. Men også med inspirasjon fra filosofi og politiske opprørsgrupper.

I tillegg har Danby vært nettredaktør for både Proviant Audio feat. LidoLido

Les vårt intervju med kreatøren etter en teaser for Subjekt 2: Fremtidsnummeret.  



Hei Danby! Du var 19 år da du debuterte som redaktør for eget printmagasin. Blir folk sure av sånt?

– Jeg har merket at noen andre nisjemagasiner er bitre og prøver å konkurrere ut Subjekt. Faktisk. Men de har misforstått totalt. Jeg bryr meg ikke om markedsandeler, og jeg prøver ikke stjele kunder, men å allieres med likesinnede for å stå sterkere sammen. At Subjekt kommer i doblet kvalitet og kvantitet er ikke for å ta plassen til andre med lignende ambisjoner for sitt eget magasin. Meningen er å gjøre magasinhylla bredere. Hvis kulturmagasinene tror jeg prøver å ta kundene deres, så har de misforstått. Subjekt prøver å skape innhold, ikke penger. Subjekt kjemper med andre nisjemagasiner om å gi subkulturene og minoritetene en sterkere stemme, siden alt kjemper i mot. Det er jo popkulturen vi motkjemper, ikke subkulturene eller tidligere personlige arbeidsgivere. Men til de som ikke vil jobbe med meg om å skape mer plass for kultur: vit at Coca-Cola bare ble bedre av at Pepsi kom, men at de som drikker Pepsi ofte er mer bevisste på hva de konsumerer 😉

Fortsetter under

Sist gjorde du så og si alt selv. Kan du fortelle kort om gjengen du har med i denne utgaven?

– Andre utgave, fremtidsnummeret, er 33 ganger så bra som første utgave, egonummeret, fordi jeg har med meg 33 folk denne gangen. Folka er er en god blanding av folk jeg har jobbet med som journalist og designer de årene jeg har holdt på i denne bransjen. Fire år er det vel blitt. Det er A-studenter jeg går i klasse med på Journalisthøgskolen, rølpete skribenter med sterke meninger, folk jeg en gang blogget med, folk jeg har møtt på Interrail, folk jeg har møtt som DJ eller på fest. Unge folk som har sterke meninger og store ambisjoner.

S/O til Agnes Fasting, Alex Winsløw, Alis Pelleschi, Anna Näumann, Carolina Faruolo, Eirik Zeiner-Henriksen, Erlend Mørch, Evelyn Pecori, Hanne Bernhardsen Nordvåg, Hans Nøstdahl, Henrik Follesø Egeland, Henrik Skansen, Ian Stoner, Jonas Fonn Asmervik, Jostein Wålengen, Julie Aida Graf, Kim Jakobsen To, Kjersti Hegna, Kristine Hoff, Kristine Knutsen, Krister Kanck, Logan Jackson, Maria Lokna, Marie Christine Vallestad, Martine Hoff Jensen, Masha Mombelli, Mathias Rødland, Meggie Cousland, Megumi Matsuno, Minjoo Lee, Nadda Noor, Nora Birkeland, Ragnhild Eidhammer Austrheim, Richard Eriksen, Sara Schultz, Sara Stock, Tobias Dahl Orderud og Tuan-Khanh Nguyen! <3

Fortsetter under

Hva kan vi se og lese om i fremtidsnummeret?
– Subjekt handler om etikk og estetikk i kunst og kultur. Meningen med Subjekt er å stille kritiske spørsmål til temaet, som denne gangen er fremtiden, samtidig som å fremme subkulturene som inspirerer dagens mote og popkultur. Særlig nå som subkulturene stadig får vanskeligere levekår.

Noen av spørsmålene vi har stilt i Subjekts fremtidsnummer er: Hva skjer med hjernen når det blir mer og mer avhengig av minnebrikker? Hvorfor blir vi dummere? Hvorfor skal vi være kritiske til senkapitalismen? Hvorfor er Google Glass ikke bare fett? Hvorfor innfører vi dronen? Hvorfor innfører vi ikke dronen? Hva er fremtidsmetropolen Seoul sine gode og dårlige sider? Kan Web 3.0 vekke en tredje verdenskrig? Kan vi stole på Facebook? Hva skjer når kunststøtten kuttes? Hva skjer med oss når samfunnsmodellen fungerer slik at det lønner seg å være kynisk? Hvordan er fremtiden for musikere? Hvordan har det seg at noen få elektroniske musikere bare slår helt an, uten nødvendigvis noen teknisk kunnskap? I tillegg er det noen fantastiske bildeserier skutt av fotografer som Kim Jakobsen To, Logan Jackson og Hans Nøstdahl, som også spekulerer i fremtiden.

Fortsetter under


Hva har vært lettere eller vanskeligere ved denne utgaven?

– Å jobbe med flere har lært meg at redaktørjobben er jævlig vanskelig, men jævlig gøy. Av journalistiske produkter har jeg levert den 60 sider lange Seoul-guiden og et par portrettintervjuer til mitt eget magasin. Seoul-guiden har vært vanskelig, krevd tre turer til og fra Seoul og tatt mye tid. Men jeg er veldig fornøyd med den. Det som har vært lettere, er å lage et bra magasin. Subjekt > – Fremtidsnummeret – er sykt mye bedre enn første utgave. 33 hjerner tenker bedre enn en. Dessuten har det vært lettere å ta kontakt med støttespillere, som Fritt Ord, Den Koreanske Ambassade, Danske Bank, Trafo og Grønt Punkt (som har støttet denne utgaven – tusen takk!) i tillegg til annonsører, siden jeg hadde et første nummer å vise til.

Fortsetter under

Hvordan var tilbakemeldingen på forrige nummer?

– Det beste med å lage første nummer, Ego-nummeret, var helt klart responsen. Det ble utsolgt, jeg har kun et par få eksemplarer igjen hjemme, og det viste på mange måter at Subjekt var ønsket. Papirmagasinet er jo truet, ingen tvil om det, men jeg tror på papirmagasinet hvis folka som skriver i det genuint også har troen på det. Når produktet blir gjennomtenkt og verdsatt, er jeg helt sikker på at papirmediet kan bevise at det fortjener sin plass. Nesten enda mer nettopp på grunn av de raske nyhetsstrømmene som får dyktige bidragsytere til å drukne i masse piss. De tidløse magasinene har lenge igjen å leve.

Fortsetter under

Hva skal du gjøre de neste årene?

– Nå er jeg i praksis hos NRK P3, jeg synes det er dritgøy. Etter 9 – 5 (what a way to make a living!) driver jeg jo et eget lite medieselskap. Det heter Perfektum Partisipp, men er foreløpig er det mest meg alene. Eller, det siste halvåret har det inkludert en del arbeid fra to andre. Jeg føler liksom at jeg begynner å finne folk jeg vil jobbe med nå, og jeg vil kanskje jobbe mer med Perfektum Partisipp. Lage videoer, gi ut Subjekt magasin, utvikle konsepter, fremme viktige stemmer. Jeg må si jeg liker redaktør- og regissørjobben best, da. Kanskje fordi jeg har så mange tanker om hvordan ting bør være.

Fortsetter under

På fredag er det lanseringsfest på Ingesteds, sjekk ut eventet her. Magasinet selges på Narvesen over hele landet, finner du det også kan du bestille det rett til døra via Subjekts nettsider

Se også: Danby: – Jeg ville gjøre alt selv, som Mira Craig

Les mer