Hopp til hovedinnhold
FILMMESSIG SETT SÅ DRUKNER IKKE KRISTOFFER JONER I BØLGEN (

Norges første katastrofefilm er heldigvis ikke katastrofal

FILMMESSIG SETT SÅ DRUKNER IKKE KRISTOFFER JONER I BØLGEN (FANTEFILM/NORDISK FILMDISTRIBUSJON)

Skal
Norges første katastrofefilm redde norsk films katastrofeår?


Dette høres i alle fall ut som noe for alle. Bølgen viser hva som skjer når fjellet rundt Geirangerfjorden raser og skaper en 85 meter høy tsunami. Men som ventet dreier ikke dette seg «bare» om vannmassene;
vi får også historien om hvordan den avtroppende geologen som advarer om faren – uten å bli tatt på alvor – kommer nærmere sin kone og sine barn.

Det er vrient å få nok penger til å lage ragnarokk-blockbustere med norsk dialog, og budsjettet til
Bølgen – 50 millioner kroner – er low budget for den amerikanske filmbransjen.
 
JONAS HOFF OFTEBRO, ANE DAHL TORP & THOMAS BO LARSEN (FANTEFILM/NORDISK FILMDISTRIBUSJON)

Men de fleste (norske) anmeldere er enig i at katastrofefilmen er storartet, med effekter, skuespill og handling fra øverste hylle.


Side2 gir terningkast 6, som altså hinter om et perfekt mesterverk.

Bølgen virker først og frem optimalt fordi de spektakulære katastrofescenene bæres frem av enormt godt skuespill av både en uventet handlekraftig Joner, en totalt ubekymret tenåringssønn i Jonas Hoff Oftebro og en ytterst profesjonell, men samtidig presset til det ytterste-Ane Dahl Torp, er en av setningene i hyllesten.
 

Aftenposten er nesten helt enig, og belønner med 5. De trekker blant annet frem det visuelle, som de sier ville kostet dobbelt så mye hvis dette var en amerikansk produksjon.

– … (B)ølgen kan måle seg med hva Hollywood presterer innen effektarbeid… Noe av det friskeste med denne filmen er hvordan den rå, ubarmhjertige norsk naturen utnyttes for alt den er verd, godt hjulpet av avansert norsk filmteknologi.

 


Det blir også tomler høyt opp fra
VG, som gir samme terningkast.

– Sitrende spenning, levende drama, meget effektiv dataanimasjon samt en krypende virkelighetsnærhet, som faktisk (nesten) aldri blir usmakelig.
 
(FANTEFILM/NORDISK FILMDISTRIBUSJON)

 
Lillebror
Dagbladet går ett hakk ned, men er imponert over hvordan Bølgen fungerer som film.

– Det er nesten forbløffende hvordan det strengt tatt forustigbare familiedramaet som oppstår når flodbølgen skiller familien, unngår å bli pompøst og sentimentalt. Det oppnås ved at manuset er så knapt og liketil som det strengt tatt kan være når det er snakk om massedød og den mulige utslettelsen av et vestnorsk tettsted, og ved castingen av Joner og Dahl Torp.


Regissør Roar Uthaug, utdannet fra Filmskolen på Lillehammer, står bak Fritt vilt, som ble solgt til mer enn 70 land.


 


Premiere 28. august.

Nedenfor er den internasjonale traileren til Bølgen alias The Wave som verden får se, hvor filmen oppsummeres på et par minutter. Neida, men man får utdrag fra mye av det som skjer:


PS: Kristoffer Joner er også aktuell via Hollywood – mot Leonardo DiCaprio: Se trailer

Nyeste saker fra 730.no

Les mer