Hopp til hovedinnhold

Matata er Norge og Kenyas bidrag til EA Sports FC 24

Soundtracket til EA Sports FC 24 slippes i dag.

Og i år finner vi en norsk-kenyansk gruppe på denne listen!

730.no slår av en prat med Freddy Milanya og Festus Mwenda fra Matata.

Nå er det ikke lenge til det nye fotballspillet, EA SPORTS 24, lanseres. I juli ble det annonsert at Erling Braut Haaland er frontfiguren for første utgave av den populære spillserien. På soundtracket finner vi også en norsk-kenyansk gruppe, nemlig Matata med låten «Not Today»

Tidligere har blant andre Kygo, AURORA, Lemaitre, Fieh, Jerry Folk og Bearson vært å høre på et av klodens mest solgte spill – ekstra stas at det er afrobeat som representerer Norge i denne omgang.

Men hvem er egentlig Matata? Danserne som brukte TikTok til å erobre verden.

drip too hard 🥵 (Instagram/matata)

Matata består av Richie Mathu , Marcus Ojiambo, Ken Kimathi, Freddy Milanya og Festus Mwenda. Gutta møttes tilfeldig i Oslo i 2016 da de studerte. Opptil da hadde alle bodd i ulike deler av Kenya.

I hjertet av Norge fant guttene glede i å danse sammen. Kort tid etter dukket Matata opp på en rekke kulturarrangement og utesteder på tvers av landet. Men det var ikke nok for mandem-en som siktet mot stjernene. I 2019 begynte gruppen å produsere musikk ved siden av dansekarrieren – to år senere velsignet de Øst-Afrika og verden for øvrig med debutalbumet Super Morio.


Les også: Norsk regissør får skryt av Stephen King


Platen inkluderer flere BANGERS som «Oversized T-Shirt» og «Siko Fiti» – som du garantert har hørt hvis du liker afrobeat. I skrivende stund har gruppen over 90 000 følgere til sammen på SOME.

730.no møter Matata (Freddy og Festus) i Oslo for en prat om karrieren og spennende prosjekt de har på gang!

Afrikanske beatles? (Instagram/matata)

Hei og velkommen Matata, hvordan går det med dere? 

– Bare bra, takk for en varm velkomst!

Selvsagt, ordet på gatene er låten deres «Not Today» er med på neste års utgave av EA Sports FC 24 – hvordan føles det?

Freddy: – Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Vi vokste opp med å spille Playstation med FIFA, og vi husket alle sangene og omtalene. Og nå kommer en hel generasjon til å vokse opp med musikken vår som soundtrack til livene deres.

Festus: – Det tok litt tid å fordøye nyhetene, men vi har visste det ganske lenge, ca 3. måneder.


Les også: Fra Oslo til Miami – norsk stjerneskudd serverer ny singel


Så dere kunne ikke fortelle det til noen?

Freddy: – Nei, når EA Sports hitta oss opp og sa de digga låten, så føltes det helt surrealistisk ut. Vi var redde for at det ikke var ekte – det var så vilt. Vi er veldig takknemlige for muligheten, vi er tross alt de første fra Kenya som får en låt featured på EA sports.

Festus: – Sangen er fra vårt forrige album, og vi jobbet altså så hardt med det albumet. Å tenke på hvordan den sangen blowa up. «Not Today» var faktisk den siste låten vi skrev – det var så vidt den kom med liksom, og nå er den på EA Sports FC – det føles fantastisk.

(Instagram/matata)

Les også: Bildebonanza fra by:Larm 2023


Er dere forberedt på galskapen som er i vente?

Freddy: – Det kommer til å bli stort, det er en svær plattform og sangen blir distribuert til hele verden. Ærlig talt, dette har vi vært klare for lenge. Vi visste alltid at vi ville bli store. Det sier jeg ikke for å være cocky, det var bare instinktivt – en følelse vi hadde.

Det er bra at dere er litt cocky, vi trenger å hente litt nigeriansk arroganse til Øst-Afrika.

– Haha jaa, øst-afrikanerne er altfor ydmyke as.

Matata x Gustav Vigeland (Instagram/matata)

Spiller dere fotball?

Freddy: – Jeg pleide å spille profesjonelt faktisk. Jeg skulle spille på Norway Cup som 12-åring, men jeg hadde ikke pass så fikk ikke reist. Men jeg har vokst opp med fotball. For meg så var det en deltidsjobb og fulltidsjobb som møttes med dette prosjektet.

Og når begynte dere med musikken?

Festus: – Jeg begynte faktisk med dans for å finansiere sangkarrieren. Dansen tok meg over hele verden, Tanzania, Norge, Kenya og London.

Hvordan blir dere tatt imot i Kenya?

Freddy: – Publikumet i Norge og Kenya er to forskjellige ting. I Kenya er musikken vår mainstream. Da vi var i Kenya sist ble vi lei av å høre musikken vår over alt, jeg skrudde av radioen til slutt liksom.

Festus: – Vi er på nivå med Karpe i Kenya.

Freddy: – Så musikken er ikke like stor i Norge som i Kenya, men det er en organisk prosess vi må ta tak i. Nå er de neste tre konsertene våre i Oslo utsolgt. Vi vet at tiden vår kommer, vi har ikke hastverk. Vi ønsker et sterkt fundament. De som kjenner til musikken er dessuten svært lojale.

Absolutt, dere er kjente i det norsk-afrikanske miljøet og i hele øst-Afrika.

Matata med den nigerianske superstjernen og Beyoncé-tjommi Yemi Alade (Instagram/matata)

Les også: 730.no anmelder Hør Her a’

Freddy: – Ja, det er definitivt to forskjellige verdener. Vi gjorde nettopp en gig med 60 000 mennesker i Nairobi. I Norge er publikumet mindre, men vi elsker fansen vår her og. Og det holder oss ydmyke at vi ikke er like berømte i Norge. Det gjør at vi føler vi må jobbe mer for det.

Festus: – Afrobeat er ikke like stort i Norge. Tror jeg bare har hørt én afrobeat låt på radioen i Norge, og det er «Love Nwaniti» av Ckay.

Fordi det er en TikTok-låt?

Freddy: Ja, men det er litt merkelig fordi jeg føler at 90% av tiden så vil publikum høre afrobeat i klubbene. Hvis Norge åpner opp for afrobeat så tror jeg mye vil forandre seg fremover.

Er det et nytt album på horisonten?

Freddy: – Ja, vi spiller inn ny musikk, og vi har et par låter med i noen filmer som kommer ut fremover.

(Instagram/matata)

Wow, Mr. Worldwides jo!

Festus: – Ja, musikken vår er veldig stor i enkelte deler av verden, som for eksempel Spania. Låten vår «Denge» var også huge på somaliske og indiske TikTok-kanaler uten at vi visste om det.

Så rått! Fra et tema til et annet, har dere sett en bra film/TV-serie i det siste?

Freddy: – Jeg vet hva han kommer til å si haha! Top Boy.

Festus: – Top Boy! Det er så annerledes fra den amerikaniserte fremstillingen av svarte menns liv. De belyser realistiske problemstillinger som deportasjon, ungdommer som selger dop, hvordan de greier å komme seg tilbake til samfunnet og politiske prosesser. Det er så real!


Les også: Erling Haaland på podkasten til Logan Paul


Hva skal til for at Matata popper off i Top Boy-London?

Freddy: – Vi har en solid fanbase i London faktisk. Jeg tror det handler om å sette seg inn for det. Vi er svært dyktige på scenen, scenetilværelse er nok vår sterkeste side. Det er naturlig for oss å danse/synge. Vi forstår subkulturen og streetkulturen. Det eneste som holder oss tilbake er oss selv.

Festus: – Det har vært tøft i Norge av flere grunner, språkbarrieren osv. Sosiale medier har heldigvis demokratisert musikkbransjen, jeg tror det ligger muligheter i det.

Hvilke andre dansere/sangere kunne dere ha tenkt å jobbe med?

Freddy: – Ghetto Kids from Uganda!

Tb til da Swae Lee og French Montana fløy Ghetto Kids fra Kampala til L.A. for BET Awards 🥹

Noen sangere/rappere?

– J Hus og Dave! De er inspirerende, særlig J Hus. Men jeg har også hørt litt på etiopisk og somalisk musikk i det siste. Det handler om å skape en symbiose av de afrikanske melodiene.

– Men vi hører også en del på norsk musikk. Jeg digger Rambow, han er dyktig. Vi opptrådte på samme festival for ikke så altfor lenge siden, og han er en veldig hyggelig fyr. Den nye låten hans med Oscar Blesson er fet.

Rambow (Just in Time Entertainment™️)

Vi vil høre og se en collab med Rambow og Matata! I mellomtiden kan vi kose oss med konserter og Norges bidrag til EA Sports FC 24. Tusen takk for praten, Matata!

Sjekk ut «Not Today» av Matata & Liam Bailey her!

Les også: Disse norske låtene gjorde det best på TikTok i sommer

Nyeste saker fra 730.no

Les mer