Hopp til hovedinnhold
SEXY, DØD BARNEFORFATTER (HBO NORDIC)

Norge får se den nye HBO-serien – men ikke som i USA

SEXY, DØD BARNEFORFATTER (HBO NORDIC)

Forventningene våre til HBOs nye Steven Soderbergh-prosjekt har vært skyhøye helt siden vi først hørte om den i 2015.
Ocean’s Eleven-filmskaperen lovet et innovativt og nyskapende TV-fenomen som kom til å forandre TV til den grad at det ville bli nødvendig å skape en ny Emmy-kategori – hvor nye Mosaic ville være den eneste nominerte. 
Selvtillit er både bra og lov. 

Serien, som har hentet hjelp fra et av filmhistoriens største sexsymbol – Sharon Stone – er i prinsippet et tradisjonelt mordmysterium: Barnebokforfatter Olivia Lake (Stone) er drept, og politiet har siktet og fengslet svindleren Eric Neill (In Plain Sight-stjernen Fred Weller), men om det faktisk er han som står bak er usikkert.
Fire år senere begynner dog nye spor å dukke opp, og Erics søster Petra (spilt av The Followings Jennifer Ferin) tar opp igjen etterforskningen for å finne ut av hva det var som egentlig skjedde. 
 

Mosaic skiller seg dog fra standard-TV ved at den er skapt for å være interaktiv. Ved hjelp av en tilknyttet app, er publikum i stand til å se episodene og imponerende nok velge hvilke karakterer de selv vil følge.  

SERIENS TILKNYTTEDE APP LAR SEEREN FÅ EN MER INTERAKTIV KRIMOPPLEVELSE (HBO)
 
Seere kan spille scener om igjen fra andre synspunkt, få tilgang til saksdokumenter og andre ekstra ting i håp om å kunne løse saken selv. Som ved en ekte mosaikk, er det meningen at tilskuerne selv skal finne frem til bitene og legge opp puslespillet. 
Man kan til en viss grad beskrive det som en slags 2018-versjon av «Grøsserne»-bøkene til R.L. Stine hvor leseren kunne bla frem til spesifikke sider for å gjøre forskjellige valg i historien, og håpe på å ikke bli drept. 
Et av hovedmålene ved serien har vært å utforske hvor viktig det er å se saker fra forskjellige sider og synspunkter, slik som app-tilskuddet gjør mulig. Stones karakter i serien har blant annet skrevet en bok om en jeger som beskytter ungene sine mot en bjørn, samtidig som den også viser hvordan bjørnemoren egentlig bare vil beskytte sine unger. Dere skjønner poenget. 
Høres fascinerende ut, sant? Vel, forbered deg på kjenne deg litt mindre lykkelig over å være Ola/Kari Nordmann…

SHARON STONE BLE ET AV VERDENS STØRSTE SEXSYMBOLER MED VERHOEVEN-THRILLEREN BASIC INSTINCT I 1992 (HBO)

Da det ble annonsert at HBO Nordic hadde plukket opp serien, hadde vi selvsagt håpet på at Norge også skulle få ta del i denne nye TV-dimensjonen. Men akk nei. 
Når streamingtjenesten denne uken slipper seriens første episode her til lands, er det utelukkende som en TV-opplevelse. Den tilknyttede appen er ikke tilgjengelig på det norske markedet, og vi må bare ta Soderbergh på ordet når han beskriver hvor nyskapende prosjektet hans egentlig er. 
Kanskje det var for mye å håpe på at vi også fikk ta del i dette. En liten trøst er det jo at appen bare er ute i USA, og at resten av verden også blir sviktet. 

GARRETT HEDLUND SOM AMBISIØS KUNSTNER, JENNIFER FERRIN ER DEN SIKTEDES SØSTER SOM PRØVER Å FRIKJENNE HAM (HBO)
 
Men, til tross for dette ser det ut til at Mosaic fortsatt faller i smak hos både folk og kritikere selv som en tradisjonell TV-opplevelse. Miniserien har i skrivende øyeblikk en score på 78 % hos Rotten Tomatoes.
Blant andre Time Magazine skryter av seriens TV-versjon som den kaller «skummelt effektiv», og hyller Sharon Stones rolle. 
Følelsen av skuffelse over det vi får går nok ikke over med det første, men vi tar nok en titt likevel. Når vi har sluttet å furte, selvsagt. 
Soderbergh bekreftet dog i fjor at han jobber med ikke bare én, men to nye interaktive TV-opplevelser, så hvem vet, kanskje Norge er mer heldig neste gang? 
 
Første episode av Mosaic er nå tilgjengelig via HBO Nordic, og nye episoder slippes hver mandag fremover.
 
Artig fakta: I mars kommer Steven Soderberghs første grøsser; Unsane. Filmen er litt mindre fancy enn Mosaic; den er skutt på iPhone 🙂
 

Les mer