Hopp til hovedinnhold
BREAKING THE JANTELOV: MZWETWO SKAL LANSERES I USA MED NORSK HJELP (OTIS PRINZ)

Nordmann signerer rapper fra New Zealand

A photo posted by madebyaxident (@madebyaxident) on

Andreas Schuller alias Axident er ikke et husholdsnavn, men bak den lowkey produsenten og låtskriveren så ligger det flere år med highkey erfaring – og mye suksess. Drøbak-gutten er på sitt syvende år i Los Angeles, noe som har båret saftige frukter. Smakebiter: 3. plass hos Billboard Hot 100 med Jason Derulo og Snoop Dogg via «Wiggle Wiggle». (Hvor han spiller blokkfløyte.) Andreas’ ferske «Company» ble valgt som Justin Biebers singel. Før det fikk han cuts som Pitbull «Fireball», Jesse J feat. 2 Chainz «Burning Up», Robin Schultz «Headlights» og Akon «Hypnotized», som til sammen er over 10 millioner solgte singler. Slik blir det business av, og Axident kjøper nå hus hvor han skal bygge et stort studio. Samtidig så har 31-åringen startet labelen Honua Music sammen med den amerikanske bransjeveteranen Ron Moss, som har en drøy fartstid fra Universal Music Publishing. (Han signerte blant andre Avril Lavigne, Kaiser Chiefs, Twista, Mika, YG, Obie Trice og Garbage.) Nå har Andreas og Ron sammen signert en rapper fra New Zealand. Yup, newzealandsk hip-hop hører du ikke ofte om, så 730 tok en prat med nykommeren Mzwetwo og hans nye norske mentor.
 
BREAKING THE JANTELOV: MZWETWO SKAL LANSERES I USA MED NORSK HJELP (OTIS PRINZ)

Hvordan vil du beskrive sounden og stilen din som rapper og produsent?
Mzwetwo: – Det er en slags miks av rock, rap og soul. Jeg ser opp til mange av de eldre rockebandene og jeg forsøker å blande det med dagens hip-hop-kultur. Jeg er inspirert av stilen til Jimi Hendrix og Bob Dylan, hvor de på en måte snakker med melodi, på samme måte som mange rappere gjør nå.

Utenom dette, hva gjør Mzwetwo til en unik artist?
– Jeg kom til New Zealand som flyktning (fra Zimbabwe), og jeg var egentlig den eneste sorte gutten jeg visste om her, så jeg følte meg som en outsider. Selv om våre liv som mennesker stort sett har mange fellestrekk, så oppleves disse felles erfaringene på individuelle måter. Det som gjør meg unik som artist er min individuelle livserfaring.
 
Fortsetter nedenfor.


Man hører lite newzealandsk rap her oppe hos oss. Vel, i alle fall hvis man ikke googler. Har dere en stor hip-hop-scene?
– Det er ikke noe særlig hip-hop-scene i New Zealand, men den alternative og poppete musikkscenen begynner å boble. Noen av mine newzealandske favoritt-acts er Young Tapz og October. Begge er superunike, med en sterk visjon. Tapz har en rå vri på rap og R&B, mens October gjør utrolig bra progressiv pop.
 
Fortsetter nedenfor.

A photo posted by (mez•way•two) (@babyboymz) on

Du signerer med norske Axident og hans label Honua. Hvorfor?

– Big Taste (som også er signert til Axident) viste dem musikken min, og så startet vi å snakke sammen. Det som gjorde at jeg signerte med dem tror jeg skyldes deres entusiasme for musikk. Den er veldig refreshing. Det er så mange i bransjen som skal være så kule at de aldri blir begeistret, og det er jævlig wack… Axident og Ron har et sterkt ønske om å skape noe særegent og gi lytteren noe ekstra. Dette passer min visjon perfekt.

Axident, hvordan endte dere opp med å signere en rapper fra New Zealand?
– Vi oppdaget Mzwetwo gjennom Big Taste, en produsent fra New Zealand som på det tidspunktet hadde vært signert til oss i ett år. Vi fikk en forespørsel om å bruke et sampel fra en låt som Big Taste, Gladius (vår andre produsent fra New Zealand) og jeg hadde gjort sammen. Mzwetwo er kompis av Big Taste som hadde gitt ham noen beats å leke med. Låten heter «God Said», og da vi hørte den for godkjenning så tenkte vi med en gang «WOW, dette er så hardslående og fett, han må vi få med på teamet». Vi startet en rekke Skype-møter og etter en lang forhandlingsprosess så ble kontrakten signert.
 
Fortsetter nedenfor.

A photo posted by madebyaxident (@madebyaxident) on


Hvorfor synes du Mzwetwo er så fet?

– Han har et enormt utviklingspotensiale. Som et lite publishingselskap så har vi ikke budsjetter til å signere personer som allerede har en stor karriere på gang, og vi er derfor avhengig av å finne talent tidlig i utviklingsfasen. Allerede da jeg snakket med Mzwetwo for første gang så skjønte jeg at han har det som skal til. Han er uredd, kreativ, genuin og lynende intelligent. Musikken hans er så rå og ekte, han prøver ikke å passe inn i noen relevante trender, samtidig som personligheten hans skinner gjennom i alt han gjør. Akkurat som den reneste formen av kreativitet.
Hvis du skal lykkes i musikkbransjen så må du være fryktesløs nok til å gi alt, samt smart og utholden nok til å klare å gjennomføre, noe Mzwetwo definitivt er.
Hvordan skal dere introdusere Mzwetwo til verdenen?

– Først skal vi hjelpe ham å utvikle soundet sitt. Dette gjøres ved å både gi konstruktiv feeback på låter, samt finne samarbeidspartnere som kan tilby han nye musikalske perspektiver. Vi begynner i det små med å slippe låter independent for å bygge en following og hype. Deretter er planen å signere ham til en major-deal, men hvor han skal få beholde all kunstnerisk frihet.

Hva er tanken bak labelen deres Honua?


– Vi vil skape et boutique-publishingselskap hvor musikkgleden står i fokus. Selv fikk jeg ikke skikkelig suksess før jeg klarte å legge fra meg presset fra bransjen og lage den frie, genuine musikken som er et direkte resultat av min personlighet. Dette er noe jeg jobber med hele tiden; skape situasjoner og settinger hvor ideer kommer av seg selv, istedenfor den standard session-modellen hvor man møter noen kolleger klokken 2 på ettermiddagen i et mørkt studio og skriver enda en helt OK demo for Kelly Clarkson. (LOL! journ.anm.) Gode sanger kommer av efaringer man får her i livet, det er derfor veldig viktig å ha et «liv» i tillegg til karrieren. Jeg oppfordrerer alltid låtskriverne og produsentene våre til å huske å ta fridager og gjøre ting som er helt urelatert til musikk. Ikke bare lader det batteriene, men du fyller den kreative banken med materiale. En glad produsent er kreativ og energisk. En sliten produsent er forutsigbar og lite effektiv.
 
 

Les mer