Hopp til hovedinnhold
Andrea Riseborough To Leslie Academy Awards Oscar nomination social media 730no b
Andrea Riseborough på The Academy of Motion Picture Arts and Sciences-arragementet Women In Film på Claridge's Hotel i London (David M. Benett/Dave Benett/Getty)

Andrea Riseborough-nominasjonen for To Leslie kommenteres av Oscar

Andrea Riseborough-overraskelsen går ikke upåaktet hen av Academy Awards.

OPPDATERT 1. februar: Andrea Riseborough får beholde Oscar-nominasjonen, men akademiet synes dog ikke noe om grasrotkampanjen. Etter å ha vurdert situasjonen, kom de frem til at det ikke var nok til å trekke nominasjonen. Det påpekes dog at de ser på bruken av sosiale medier som kampanje-taktikk som bekymringsverdig, og det skal adresseres med de ansvarlige partene direkte.

Les den opprinnelige saken nedenfor.

Det var ikke mange store overraskelser da Oscar-nominasjonene ble annonsert denne uken. Den aller største er dog at britiske Andrea Riseborough (født i 81) nomineres til årets beste kvinnelige skuespiller for den omtrent ukjente filmen To Leslie.

Et par uker i forkant var det utenkelig. Helt til en haug av berømte bransjevenner hev seg rundt via en grundig orkestrert kampanje på sosiale medier. Samtidig som Oscar-juryen startet å avlegge sine stemmer. Noe som ser ut til å ha gjort susen.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences kommenterer tilfellet indirekte, uten å nevne Andrea Riseborough og To Leslie.

Akademiet forsikrer om at de følger med på taktikkene for å influere Oscar-juryen.

«Det er Akademiets mål å sikre at priskonkurransen gjennomføres på en rettferdig og etisk måte, og vi forplikter oss til å sikre en inkluderende prisprosess», skriver den 96 år gamle foreningen.

«Vi utfører en gjennomgang av kampanjeprosedyrene rundt årets nominerte, for å sikre at ingen retningslinjer ble brutt, og for å informere oss om det kan være behov for endringer i retningslinjene i en ny æra av sosiale medier og digital kommunikasjon. Vi har tillit til integriteten til våre nominasjons- og stemmeprosedyrer, og støtter ekte grasrotkampanjer for fremragende prestasjoner.»

Andrea Riseborough To Leslie Academy Awards Oscar nomination social media 730no b

Andrea Riseborough (John Phillips/Getty)

41-åringen får mye skryt av anmelderne for rollen som den alkoholiserte tidligere lottovinneren Lee i To Leslie; filmdebuten til regissør Michael Morris. Han har blant annet seriene Better Call Saul, Bloodline og 13 Reasons Why på CV-en.

North Tyneside-kvinnen spiller detektiv i den dårlig mottatte 2020-oppfølgeren The Grudge og den ferske, stjernespekkede kalkunen Amsterdam. Hun har vunnet flere priser for Birdman og Shadow Dancer.

To Oscar-favoritter som ikke nomineres er Viola Davis for The Woman King og Danielle Deadwyler for Till. (I den sistnevnte biografiske filmen spiller hun aktivisten Mamie Till, hvis 14 år gamle sønn ble lynsjet og drept for å angivelig ha plystret etter en hvit kvinne.) Begge hylles av anmelderne for sitt skuespill.

Filmkritikeren Robert Daniels er ikke overrasket over utfallet.

To Leslie har siden premieren i oktober har spilt inn 270 000 kroner på kino på verdensbasis. Som betyr at omtrent ingen har sett den.

Hvert år brukes det millioner av dollar på kampanje- og lobbyvirksomhet for å overbevise de 8000 Academy-medlemmene som utgjør Oscar-juryen. Men via sin stjernemanager Jason Weinberg og berømte venner klarte Andrea Riseborough å gjøre dette på en grasrotaktig måte.

To dager før juryen begynte å stemme, twitret Edward Norton skryt om Andreas innsats.

Dagen etter gjorde Andreas venninne Gwyneth Paltrow det samme etter å ha hatt en privat screening for sine berømte venner. Amy Adams og Kate Winslet hadde også sine egne To Leslie-screening-kvelder, med Andrea tilstede.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Når Cate Blanchett vinner pris under Critics’ Choice Awards for to uker siden for Tár, benytter hun anledningen til å hylle Andrea.

Ifølge THR har over 20 Hollywood-stjerner hyllet filmen via sosiale medier. Utenom Ed, Gwen og Cate; blant andre Jennifer Aniston, Charlize Theron, Susan Sarandon, Zooey Deschanel, Melanie Lynskey, Mira Sorvino, Constance Zimmer, Rosie O’Donnell, Minnie Driver og Rosanna Arquette.

I andre roller i To Leslie finner vi Allison Janney (I Tonya, The West Wing, Masters of Sex), Marc Maron (GLOW, Sword of Trust), Andre Royo (Bubbles i The Wire) og Owen Teague (It, It Chapter Two).

Se traileren til To Leslie nedenfor.

Det har ennå ikke blitt annonsert om Oscar-filmen skal vises i Norge.


Se listen: Her er alle Academy Awards 2023-nominasjonene

Les mer