Ragnarok x 730.no 💫
Skuespillerlivet er ikke alltid en dans på roser.
Netflix er klar med sin norske serie Ragnarok – i 190 land verdenen over.
730.no tar en prat med flere av skuespillerne om innspillingen, utfordringer og deres beste serietips!
Ungdomsserie med et hint av norrøn mytologi
Skuespillerne selv beskriver Ragnarok som et «coming of age»-drama med et lite underlag av norrøn mytologi.
– Det handler også mye om godt og vondt, rettferdighet og om det å finne seg selv, forklarer David Stakston som innehar hovedrollen som Magne Seier.
– Vår familie flytter til en liten, fiktiv by kalt Edda, som er et veldig merkelig samfunn. Magne er litt mindre tilpasningsdyktig enn min karakter, Laurits, og sliter generelt med å passe inn. Det gjør også at det oppstår en liten konflikt mellom de to brødrene, sier Jonas Strand Gravli som spiller broren til Magne.

David Stakston og Jonas Strand Gravli spiller brødre i den nye Netflix sin nye satsing. (Netflix)
Både David og Jonas er godt kjente for norsk publikum fra tidligere produksjoner. Jonas har blant annet spilt i Netflix-filmen 22 July og Viaplay-serien Wisting, mens David er mest kjent for sin rolle som Magnus i Skam. For mange kan vel skuespilleryrket virke som en drømmejobb, men David innrømmer at det ikke alltid er en dans på roser.
– For meg ble innspillingen etterhvert ganske tung. Det er jo første gangen jeg har tatt på meg en så dyp rolle, en karakter som går gjennom litt tunge ting. Jeg merket at Magne begynte å sige inn i hodet mitt, det ble på en måte fylt av Magnes karakter. På et punkt ble det så ille at jeg trodde jeg kom til å møte veggen hvert øyeblikk, forteller David til 730.
– Heldigvis tok det ikke så lang tid før jeg kom til meg selv igjen, og da gikk alt fint. På den andre siden har det jo også vært utrolig givende å få jobbe på denne produksjonen. Å få bo på et sted som Odda, der serien er spilt inn, var veldig fint. I tillegg har jeg fått jobbe med masse kule folk som virkelig gjør en innsats for å lage noe bra.
Byr på flere Skam-stjerner
Det er ikke bare David på rollelisten som er kjent fra Skam. Også hans tidligere kolleger Herman Tømmeraas og Theresa Frostad Eggesbø har kapret seg roller i Netflix-serien.
– Jeg og Herman spiller søsken! Jeg spiller Saxxa Jutul, mens Hermans karakter heter Fjor. Familien deres eier Jutul Industries, en ganske stor bedrift i Edda. Familien Jutul eier store deler av Edda, som også gjør at de har en ganske høy status i bygda. Også bærer de seg på en måte som kanskje er litt truende kan man si. Saxxa kan vel beskrives som en liten Queen B, sier Theresa om sin karakter.

Theresa Frostad Eggesbø her avbildet med sine kolleger, Jonas Strand Gravli og Tani Dibasey Hansen. (Netflix)
På spørsmål om de tror Ragnarok kan gjøre like stor suksess i utlandet som Skam gjorde svarer Theresa at det er to vidt forskjellige serier.
– Ragnarok er jo noe helt annet. Skam var jo veldig naturlig og lokalt, om du skjønner hva jeg mener. Ragnarok er mye større og særere – på den gode måten, altså! Men jeg tror interessen for norsk kultur er ganske stor, uansett hvilken vinkling den har.
– Jeg tenker sånn at den tiden hvor det måtte være en spesifikk ting i en serie for at den skal oppleve suksess i utlandet er over. Det er ikke lenger sånn at hvis man skal lage en ungdomsserie så må det omhandle college for at det skal slå an i USA, for ellers driter amerikanerne i det. Vi lagde Skam basert på russetid, som har null relevans for noen andre steder i verden, likevel slo det an. Så jeg tror det er håp for at den blir godt mottatt i utlandet også, svarer en engasjert Herman.
– Min drøm er å spille inn såpeopera i Ecuador
Det er ikke bare de yngre talentene som har store håp for utlandet. Også gjengangere i norsk TV, Henriette Steenstrup og Odd-Magnus Williamson forteller om sine målsettinger.
– Det er ikke sånn at jeg ser for meg en oppringning fra LA eller no’, men en følger fra Ecuador på Instagram hadde vært kult, ler Henriette.
– Ja, vi har jo lyst å gjøre sånn som Anders Danielsen Lie har gjort i Frankrike. Han har jo slått an på fransk, så vårt håp er jo Ecuador. Jeg og Henriette skal ta Ecuador med storm! Nå vet ikke jeg hvor bredt 730 går ned til castingselskaper i Ecuador, men jeg øyner et lite håp her. Må farge håret mørkt og gå med linser da, men det fikser jeg. Den ultimate drømmen er nok å spille inn såpeopera i Ecuador, forteller Odd-Magnus med et lite glimt i øyet.
Hyller regissør Adam Price
Ragnarok er skapt av den danske serieskaperen Adam Price. Vi spurte hvorfor skuespillerne takket ja til akkurat dette prosjektet, og for de fleste var Adam en avgjørende faktor.
– Når du møter en person som Adam Price som kommer og slenger et manus på bordet og forteller om ideen, da er det vanskelig å si nei. Han er altså bare et geni ut av en annen verden, forteller David oppspilt.
– Ja, Adam er en god grunn til å være med, virkelig, bekrefter Jonas.

Adam Price er mannen bak Ragnarok. Han hylles av sine yngre kolleger. Foto: Henrik Petit
Herman forteller at han satset alt mot Ragnarok.
– Jeg kan ikke si at jeg satt med masse valg og bestemte meg for Ragnarok akkurat, for jeg satsa alt jeg kunne mot Ragnarok. Det var det jeg hadde lyst å gjøre. Jeg så jo med en gang at dette var en kjempemulighet og en veldig kul opplevelse.
For Odd-Magnus var det litt andre grunner som avgjorde.
– Penger. Utelukkende penger. Henriette har masse spillegjeld og jeg har en «habit to support». Hehe, neida, det jeg synes er gøy er at det er en serie som tør å ta sjanser. Det er litt sånn som jeg så at dere i 730 skrev tidligere, serien kan enten bli dritbra eller veldig dårlig. Det er gøy fordi det er så koko, derfor valgte jeg å satse på dette.
Interesse for norrøn mytologi
Ettersom serien har en sammenheng med norrøn mytologi var vi nysgjerrige på om skuespillerne hadde en interesse for feltet før de takket ja.
– Jeg har vært litt innom det i forbindelse med skole og sånt, men jeg kunne ingenting om det da jeg takket ja til rollen. Jeg begynte å lese meg opp litt før innspilling, og det er jo helt fantastiske historier, da! Man blir jo fascinert, sier Jonas.
– Jeg visste heller ikke så mye om norrøn mytologi. Jeg visste om Tor, Odin og Loke, pluss litt lyn og torden, innrømmer David.
Theresa forteller at hun visste litt, men har ingen aning hvor kunnskapen kommer fra.
– Jeg kan faktisk ikke huske en eneste time om norrøn mytologi på skolen, jeg. Likevel har jeg mye kunnskap om temaet, men jeg aner ikke hvor den kommer fra. Jeg tror jeg bare har fått det inn med teskje gjennom kulturen på en måte, det er bare sånne ting man vet. Men det var jo selvfølgelig mye jeg ikke visste også, da.

Denne talentfulle gjengen er snart å se på Netflix. (Netflix)
Henriette og Odd-Magnus på den andre siden var veldig interessert i norrøn mytologi som barn.
– Jeg var helt seriøst sjukt interessert i det da jeg var kid, fordi jeg gikk på sånn barneteater. Der hadde vi masse skuespill om både gresk og norrøn mytologi. Derfor var jeg helt opphengt i det fra jeg var ca 6-13 år, forteller Henriette.
– Ja, jeg var også veldig interessert rundt den samme alderen, helt til jeg ble 12-13 år og Tolkien-universet tok over, sier Odd-Magnus.
Skuespillernes serieanbefalinger
Selv om de lever av å spille inn film og serier for oss dødelige liker de jo naturligvis å titte litt på skjermen innimellom selv også.
– Jeg så ferdig Sex Education sesong 2 i går, og jeg elsket den! Det er min beste anbefaling i alle fall, sier Jonas.
– Enig, Sex Education er kjempebra! Også er Stranger Things en solid favoritt, forteller David.
Herman forteller at han er veldig glad i tegnefilm.
– Family Guy, South Park, Rick and Morty. Egentlig alt som ser ut som barneprogram, men som har veldig voksen humor. Det er undervurdert, altså.
Theresa omfavner den amerikanske dramaserien The Morning Show med Jennifer Aniston i spissen.
– Et lite tips om du ønsker å se den, men ikke gidder å bruke penger på Apple TV+ er å gjøre som meg – prøv en uke gratis også binger du hele serien den uka, før du avslutter abonnementet.
Odd-Magnus og Henriette har flere serietips de vil anbefale videre.
– Jeg har nylig oppdaget Our Boys på HBO, den synes jeg er ganske bra. Også den nye 22. juli-serien, den er alt for bra laget. Jeg klarte bare å se en episode, den ble alt for nær for meg, sier Odd-Magnus før han avrunder med å varmt anbefale Aber Bergen med et glis om munnen.
– Under innspillingen i Odda ble jeg helt opphengt i spanske Papirhuset som ligger på Netflix. Også har det vært et lite tomrom etter HBOs Succession, synes Henriette.
Netflix slipper alle episodene av Ragnarok fredag den 31. januar.